Slagersvak nr 4 2023 online

SLAGERSVAK NR 4 2023 15 Een van die importeurs is Groenveld Vlees, dat ook aan het slagerskanaal verkoopt, maar de AHDB zet nu ook in op een directere relatie met de slagers zelf. Zodoende zijn we in gesprek met de Vereniging van Keurslagers”, verduidelijkt Schilder. “Deze slagers kijken kritisch naar duurzaamheid, dierenwelzijn en herkomst van het dier, maar zij weten tegelijkertijd dat ze met Brits rund- en lamsvlees onderscheidende stukken vlees in de vitrine krijgen. Elke slager is immers op zoek naar een concept waarmee hij of zij consumenten kan verleiden. En Brits premium rundvlees en lamsvlees zijn de best mogelijke verleiders.” British Beef Voor een land dat bekendstaat om de vele regenval, is het Britse klimaat één van de andere omstandigheden die ervoor zorgt dat het vlees met recht de titel Premium mag dragen. “Wat Australiërs of Amerikanen ook roepen: alleen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland lopen de koeien tien maanden per jaar, 24 uur per dag buiten. Koppel daaraan het ras, Hereford en Angus, en je hebt dieren die een hele andere kwaliteitsbeleving kennen dan bijvoorbeeld Limousin-koeien, die worden bijgevoerd met graanvoeders, of de koeien in Nederland, die vaak eerst als melkkoeien zijn gebruikt en daarna worden afgemest. Dat zorgt voor een hele andere, kwalitatief mindere vleesconsistentie. De Engelse en Welshe runderen zijn daarentegen grasgevoerd. Hierdoor is het vlees minder vet en gemarmerd, maar wel net zo smakelijk. Het verhaal achter een biefstukje moet kloppen. Consumenten accepteren het anders niet langer. En terecht.” DE BRITSE EXPORTEURS DIE DEEL UITMAKEN VAN DE KETEN WILLEN GRAAG EEN EXCLUSIEVE RELATIE OPBOUWEN MET SLAGERIJEN, OMDAT ZIJ WETEN HOE ZE EEN GOED STUK RUND- EN LAMSVLEES KUNNEN VERMARKTEN RICHTING DE CONSUMENT British Lamb Schilder voorziet in grote kansen voor lamsvlees uit het Verenigd Koninkrijk. “Want lamsvlees is het hele jaar door beschikbaar. In Nederland lammeren de schapen vooral in het voorjaar, maar in Groot-Brittannië wordt in het zuiden eerder gelammerd dan in het noorden. Zodoende is er continu lamsvlees beschikbaar van dieren die niet ouder zijn dan één jaar. Je kunt dus op verschillende momenten sourcen. Dat is in ons land bijna niet mogelijk”, onderstreept hij. “Nederlands lamsvlees wordt niet zelden uit andere landen gehaald en dan hier afgemest. Maar dan heb je geen lamsvlees dat een Nederlandse oorsprong kent. Dat is bij ons wel het geval. Gespecialiseerde boeren fokken lammeren die het hele jaar door buiten lopen. Het fokken wordt ook niet als een nevenactiviteit gezien. Het is een hele andere denkwijze en manier van werken, maar op die manier krijg je wel premium lamsvlees. En dat is toch wat slagerijen hun klanten willen bieden.” Diezelfde slagerijen kunnen bij afname rekenen op ondersteuning vanuit Green Seed The Netherlands. “Er ligt een grote taak voor ons en de slager om consumenten te doen beseffen dat Brits lamsvlees lekker en gezond is. Het wordt nu nog relatief weinig gegeten, dus moet de consument enthousiast gemaakt worden. Wij bieden ze promotiemateriaal, zoals schapkaarten en filmpjes voor op hun social media. Maar we staan ook open voor zogeheten ‘Butchery Sessions’, waarbij op een zaterdagochtend als activiteit een lamskarkas ter plekke uitgebeend kan worden.” Meer informatie: Green Seed The Netherlands | Tel. +31 (0) 33-4340250 info@greenseedgroup.nl | www.greenseedgroup.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4