Meat&Co Nr 2-2024 Online

MEAT&CO NR 2 2024 23 ook de reden dat wij ook onze units leveren aan de farmaceutische industrie en highcare foodproducenten”, weet Heijnen. “Wij zijn in staat gebleken om een unit te ontwikkelen die gebruikt kan worden als shockvriezer én als tempereercel. Dus van +3 naar -20 graden, maar ook andersom. Die flexibiliteit wordt zeer op prijs gesteld bij producenten in de vleesverwerkende industrie, maar ook bedrijven binnen de warehousing en logistieke sector.” Duurzaam en milieubewust Over kwaliteit gesproken. “Onze cellen worden gebouwd met uit éen stuk geperste panelen, variërend in 100mm en 150mm. Hierdoor hebben ze een ongekend hoge isolatiewaarde en zijn ze zeer energiezuinig”, vertelt Heijnen. “Duurzaamheid is voor ons enorm belangrijk. De units zijn door de jaren heen continu doorontwikkeld, waardoor er sprake is van een zeer stabiele, optimale en efficiënte airflow voor het koelen of opwarmen van de producten. Het systeem corrigeert zichzelf ook continu zodat de gehele batch uiteindelijk op dezelfde wijze is bevroren of getempereerd. Er bevinden zich ook meetcomponenten in de unit die de temperatuur controleren en die het systeem zichzelf laten corrigeren om de gewenste temperatuur te bereiken. En worden de deuren geopend, dan valt het systeem dankzij onze start/stop in één keer stil, waardoor er geen energie verloren gaat”, legt Heijnen uit. “Wind pakt altijd de gemakkelijkste route, dus we trainen producenten hoe zij het beste de units kunnen beladen en het de luchtstroom zo moeilijk mogelijk kunnen maken, zodat de wind door én over de productlading en pallets heengaat. Wij kunnen heel nauwkeurig calculeren hoelang een product gekoeld of opgewarmd moet worden, zeker in relatie tot de verpakking waar het inzit. Een geseald product heeft een langere invriestijd dan een product in een kunst- of natuurdarm.” Behalve duurzaam is Dawsongroup ook zeer milieubewust. “Zo gebruiken we alleen erkende koudemiddelen die minder schadelijk zijn voor het milieu (lees: R449a GWP-waarde van 1387). De geluidsproductie van onze units is zeer laag. Zeker in België bevinden veel fabrieken en industrieterreinen zich in de nabijheid van een woning of woonwijk. Die mensen willen niet in de herrie zitten. Onze bewaarcellen maken 52dBa geluid op tien meter afstand. Er is geen sprake van een continu gedreun dat de vogels wegjaagt.” Verhuurmaatschappij Hoewel de units kunnen worden aangekocht, is Dawsongroup vooral een verhuurmaatschappij. “Onze trouwe klanten, zoals De Koning Vlees, huren doorgaans onze units. Dat kan per kwartaal maar ook langer. Onze shockvriezer en tempereercellen gaan overwegend voor langere termijnen de verhuur in. Dit is inclusief een onderhoudsprogramma, omdat een shockvriezer vaak 24/7 staat te draaien. Er worden pallets of karren ingereden, met kleine beschadigingen als gevolg. En storingen worden snel opgepakt door onze 24-uursdienst. We komen meerdere keren per jaar langs voor een controle op de koudemiddelen. De betrokkenheid met onze klanten is goed. Vanuit die samenwerking zie je vaak ook uitbreiding van een partnerschap ontstaan. Zo begon De Koning Vlees bijvoorbeeld met één shockvriezer. Daar is later een nieuwe generatie shock- en tempereerunit bijgekomen. Daar is later een unit bijgekomen waarmee je zowel kunt vriezen als tempereren. Wij willen dat onze klanten een optimale productie kunnen blijven draaien. Het is onze hoge kwaliteit die voor producenten de doorslag geeft om voor ons te kiezen.” Meer informatie: Dawsongroup Benelux | Tel. +31 (0)10-495 29 55 Mob. +31 (0)6-23 75 79 12 (Rick Heijnen) | info@dawsongroup.nl | www.dawsongroup.nl Voor België: Tel. +32 (0)78 15 16 05 | info@dawsongroup.be | www.dawsongroup.be ‘Koeltechnisch is het helemaal prima in orde’ Dawsongroup Benelux heeft verschillende referenties in de vlees- en visverwerkende industrie. Onder hen De Koning Vlees. Productieleider Marnix Mom legt uit waarom de vleesvleesverwerker heeft gekozen voor Dawsongroup. “Doordat een producent elders stopte, kregen wij de mogelijkheid om flink uit te breiden. Dat begon met grote partijen vlees die van min 20 naar 0 tot 4 graden getempereerd moesten worden. Die capaciteit hadden wij inpandig niet. Wij hebben toen ons probleem voorgelegd bij Dawsongroup en zij kwamen met een tempereercel. Doordat deze unit aan ons laaddock werd vastgezet, moesten we onze interne routing wat aanpassen. Onze productiecapaciteit is sinds die samenwerking verder toegenomen. Alles wat we kookten, moesten we ook gaan terugkoelen. Die koelcapaciteit hadden we niet, dus heeft Dawsongroup er een tweede unit bijgezet, waarmee we dagelijks 15.000 kilo terugkoelen maar ook kunnen tempereren. Deze unit wordt drie à vier dagen per week flexibel ingezet en de andere dagen als extra koelcapaciteit”, zegt Mom. “De korte lijntjes en goede service spreken ons enorm aan. Als er eens iets is, worden we meteen geholpen. Koeltechnisch zijn de units uitstekend in orde. Zowel in de winter als in de zomer doen de cellen precies waarvoor we ze hebben gehuurd.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4