Meat&Co Nr 2-2024 Online

MEAT&CO NR 2 2024 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de vlees- en eiwitverwerkende industrie Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.meat-co.nl Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Martijn Schwillens (hoofdredacteur) m.schwillens@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Emiel Bruning (Media-adviseur) e.bruning@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. Vaktijdschrift Meat&Co heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2024 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Meat&Co besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708169) Vaktijdschrift voor de totale vlees- en eiwitverwerkende industrie | April 2024 | 19e jaargang no. 2 | Prijs € 10,50 Special Verpakkingsmachines & End-of-Lineoplossingen Coverstory Schmersal Nederland Deurgreepsysteem DHS voor veilige en ergonomische machines Nationale Complimentendag (1 maart) ligt alweer enige weken achter ons, maar toch wil ik ‘De Visie’ van deze editie beginnen met een compliment. U ontving hem immers al eerder dit jaar, maar niemand die er tot nu toe aandacht aan besteedde… Wat is het geval? Voor ons vaktijdschrift Fish&Co was ik onlangs bij een bijeenkomst van de Nederlandse Visfederatie. Karin Roossen van de Stichting Tegen Voedselverspilling was te gast en sprak tegenover alle grote visfabrikanten en exporteurs de volgende woorden: “De brancheorganisaties van de vleesverwerkende industrie (COV en VNV) zijn inmiddels gestart met het inzichtelijk maken hoeveel voedsel zij verspillen, maar ik kan alvast verklappen dat deze resultaten positief uitpakken en zodoende bijdrage aan een betere beeldvorming van de sector. Zoiets zou ook kunnen gelden voor de vissector. Een goede score qua voedselverspilling draagt bij aan een positief imago. De vleessector laat zien dat het kan.” Martijn Schwillens Hoofdredacteur vaktijdschrift Meat&Co m.schwillens@gpmedia.nl De Visie Roosen gaf verder aan dat voedselverspilling in de keten niet alleen een noodzaak is, maar ook volop kansen biedt. “Des te minder je verspilt, des te lager je kosten en des te lager je footprint. Bovendien is aangetoond dat iedere geïnvesteerde euro in een bewezen oplossing om voedselverspilling te voorkomen zichzelf veertien keer terugbetaalt.” Voorbeeldsector De vleesverwerkende industrie als voorbeeldsector voor andere aanverwante branches over hoe veranderende wetgeving omgezet kan worden in economische kansen. Zoals eerder vanuit de vis- en AGF-industrie al jaloersmakend gekeken werd naar de stappen die op het gebied van automatisering zijn gemaakt in onze sector. Overigens kunnen de branches veel van elkaar leren. Op Urk is de halve vissersvloot inmiddels gesloopt, maar wordt er meer (kweek)vis verwerkt dan ooit tevoren inclusief bijbehorende miljoenenwinsten. Een ‘best practice’ die in de nabije toekomst ook van toepassing kan worden op de vleesverwerkende industrie, met krimp van de veestapel. Laat Wakker Dier en PvdD maar lekker schreeuwen of Extinction Rebellion de A12 blokkeren; u bent goed bezig en het wordt gezien. Mijn complimenten! DES TE MINDER JE VERSPILT, DES TE LAGER JE KOSTEN EN DES TE LAGER JE FOOTPRINT. BOVENDIEN IS AANGETOOND DAT IEDERE GEÏNVESTEERDE EURO IN EEN BEWEZEN OPLOSSING OM VOEDSELVERSPILLING TE VOORKOMEN ZICHZELF VEERTIEN KEER TERUGBETAALT

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4