Meat&co Nr5-2021 Online

m e a t & c o n r 5 2 0 2 1 32 D J M F o o d T r e n d E v e n t ‘ALS HET VEGAN MOET ZIJN, DAN WORDT ER MEESTAL GEBELD MET DJM FOODPROCESSING’ DJM FOODPROCESSING HIELD ONLANGS HET TWEEDAAGSE FOOD TREND EVENT OM PROFESSIONALS BINNEN DE VOEDINGSMIDDELENINDUSTRIE KENNIS TE LATEN MAKEN MET DE MACHINES EN LIJNOPLOSSINGEN DIE HET BEDRIJF UIT ELBURG WERELDWIJD SUCCESVOL HEEFT TOEGEPAST BIJ GROTE FOODPRODUCENTEN. DAARBIJ HAD DJMBEWUST GEKOZENVOOR EENOPZETWAARBIJ OOK DE VASTE PARTNERS VEMAGMASCHINENBAU, SEYDELMANN (SELO) EN REPAK EEN PODIUM KREGEN. “WIJ HEBBEN ONS ALS BEDRIJF ALTIJD BESCHEIDEN OPGESTELD TEGENOVER (POTENTIËLE) KLANTEN, MAAR VANWEGE DEZE OPZET KONDEN WE ZOWEL VLEES- EN EIWITVERWERKERS ALS SNACKFABRIKANTEN IN ÉÉN KLAP LATEN ZIEN WELKE TOTAALOPLOSSINGEN WIJ ZE TE BIEDEN HEBBEN”, ZEGT MANAGING DIRECTOR JAN KASTEN VAN DJM FOODPROCESSING. Gastspreker Dennis Favier van Firma Vier stipte het tijdens zijn presentatie al even aan. “Vleesfabrikanten die nog geen vleesvervangers of veganproducten in hun assortiment hebben opgenomen, zijn van gisteren.” Dat er vanuit de zaal geen wanklank klonk, zegt iets over de aanwezigen, maar zeker ook over hoe er binnen de vlees- en eiwitverwerkende industrie inmiddels gedacht wordt over vleesvervangers. De grootste uitdaging zit ‘m echter in het verder verbeteren en dus smaakvoller maken van veganproducten. Tenminste één voedingsproducent die hierin geslaagd lijkt te zijn, is Beyond Meat. De vegetarische burgers, gehaktballetjes, worstjes en porties gehakt zijn in trek bij de consument. VAN MACHINEBOUWER TOT TOTAALOPLOSSER Al deze veganproducten worden gefabriceerd en verpakt Bij The New Plant, de co-productiefaciliteit van Beyond Meat en Zandbergen in Zoeterwoude- Rijndijk. Daar wordt het deeg voorbereid in een vacuüm-kook cutter van Seydelmann, daarna geportioneerd in een vacuümvuller van Vemag Maschinenbau en vervolgens gevormd door deVacForm en co-extrusiemachine van DJM Foodprocessing. De automatisering is ontwikkeld door SELO (zie ook Meat & Co, uitgave 4-2021). “Eigenlijk hebben we de lijn zoals Beyond Meat die in Amerika een paar heeft staan, nagebootst voor onze open dag. Vandaar dat we Repak ook hebben gevraagd om tijdens ons Food Trend Event hun RE20-verpakkingslijn te presenteren”, legt Kasten uit. “Het is de combinatie van dit alles die ertoe bijdraagt dat mensen DJM Foodprocessing zijn gaan zien van een machinebouwer, die een of twee specifieke machines maakt, tot een partner bij wie ze terecht kunnen voor een totaaloplossing.” DJM Foodprocessing maakt, net als Seydelmann en Vemag, deel uit van de Amerikaanse Reiser Group. Dit zorgt anno 2021 voor een unieke synergie tussen machinebouwers die tot een paar jaar geleden vooral nog concurrenten waren van elkaar. Kasten: “Sinds we deel uitmaken van Reiser zijn we ons meer gaan specialiseren in extrusie- en vormmachines en bijvoorbeeld gestopt met het maken van vacuümmachines. Als het vegan moet zijn, wordt er meestal wel gebeld met DJM Foodprocessing. Dan is het fijn dat je niet alleen een of twee machines en de lopende band erachter kunt leveren, maar nu in gezamenlijkheid een totaalproject kunt opleveren. Beyond Meat in Nederland is daar een voorbeeld van.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4