Meat&Co nr5 2022 Online

MEAT&CO NR 5 2022 43 sector erin dat het voor bedrijven heel moeilijk is om veerkrachtig te blijven in een omgeving die continu te maken krijgt met nieuwe uitdagingen. 10% minder vee betekent op zeker één volledig slachthuis minder. Dan kun je zelf dus uitrekenen wat dertig procent betekent... Bovendien is er geen Europese strategie qua benodigde capaciteit, waardoor er voor slachtfaciliteiten geen uitzicht is op hoe zij zich kunnen voorbereiden op de Europese markt.” DOELGERICHT TEWERK GAAN Er zijn weliswaar wat slagen verloren, de oorlog duurt voort, benadrukt CEO Jos Claeys van de Belgian Pork Group (netwerk van zeven slachtbedrijven, waartoe ook Van Bogaert BV behoort). “Wij houden sowieso rekening met vijftien procent minder varkens op termijn. Maar er zal altijd vlees nodig zijn. Mensen willen goedkoop vlees hebben. En veilig! De hoge inflatie leidt tot discussie over voedselzekerheid en de keten. Waarom zou je die willen afbreken? Blijkbaar is er geen prioriteit bij de Europese Unie om prioriteit te geven aan de beschikbaarheid van voldoende voedsel”, zegt Claeys. “De foodsector werd tijdens corona gezien als essentieel, maar met het verdwijnen van corona is blijkbaar ook het stempel ‘essentieel’ verdwenen. Mensen moeten sowieso al keuzes gaan maken: energie of eten? België kan een uitstekende rol spelen bij het voeden van de mensen in eigen land, in Europa en wereldwijd. De wereldmarkt is immers nog steeds groeiende, met een grote vraag in Azië. Ook Duitsland is altijd een belangrijke markt voor ons geweest, maar dat is momenteel lastig calculeren, omdat zij vanwege de Varkenspest tijdelijk niet mogen exporteren naar Aziatische landen. Als er door overheidsmaatregelen minder varkens beschikbaar komen en er geen Europese strategie komt, waardoor andere EU-landen zoals Spanje wél vol door kunnen gaan, dan gaat dit zeker van invloed zijn. Natuurlijk gaat dit vraagstuk vroeg of later op het bordje komen van Brussel, maar we hebben geen idee hoe zij hiermee willen omgaan. Duidelijk is dat het een groot risico vormt voor de toekomst van de vleesverwerkende industrie in België. We moeten dus meer investeren in de lobby met EU!” Het belangrijkste is volgens Claeys de beeldvorming in eigen land. Door de invloed van Ngo’s keren politici – niet zelden voor eigen (politiek) gewin – de rug richting de vleessector. “We moeten meer energie steken in het uitleggen van wat de meerwaarde van vlees is.” Hij stelt tot slot: “Dat betekent dus blijven vertellen hoe voedingsrijk vlees is en welke essentiële vitaminen, eiwitten en vetten het bevat. Het artikel in The Lancet uit 2018, over hoe slecht vlees is, is allang door wetenschappers onderuit gehaald. Dat het nonsens is, is bewezen. Toch wordt het tot het Europees Parlement aan toe nog steeds gebruikt als blauwdruk om vlees als iets slechts weg te zetten. Je kunt echter niet het licht van de zon ontkennen, dus eens komt het moment dat de consument tot inkeer komt en zal beseffen dat vlees gewoon goed en gezond is. Maar dan zullen wij de meerwaarde die de Belgische vleessector kan creëren en al creëert, wel moeten blijven delen!” Meer informatie: Belgian Meat Office (VLAM) Tel. +32 (0)2-552 8120 meatinfo@vlam.be www.belgianmeat.com ▲ V.l.n.r.: Quentin Claeys, Jos Claeys (beiden Belgian Pork Group), Joris Coenen (Belgian Meat Office), Michael Gore (FEBEV) en Olivier Van Bogaert (Van Bogaert)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4