Meat&Co nr 5 2023

MEAT&CO NR 5 2023 14 SLICING EN INDUSTRIËLE SNIJMACHINES Sonnberg Biofleisch zet zich sinds dag één in voor 100 procent biologisch eten. Manfred Huber, biologische boer en oprichter van het bedrijf, volgde zijn overtuiging dat vlees van topkwaliteit niet mogelijk is zonder duurzame veehouderij en landbouw. Zijn producten hebben nieuwe grenzen geopend: in 2002 legde Sonnberg de basis voor het succes van het bedrijf. Sonnberg was de eerste biologische slagerij die aan de biologische supermarkten in Oostenrijk leverde. In 2004 breidde het bedrijf uit met de oprichting van een eigen biologische slachterij. Tegenwoordig is Sonnberg de grootste 100 procent biologische vleesproducent in Oostenrijk, en is het bedrijf actief in elke stap van het proces: van het slachten en uitbenen tot het verwerken, in plakjes snijden, het verdelen in porties en het verpakken. “Het kwaliteitscriterium ‘biologisch’ heeft altijd centraal gestaan in onze bedrijfsfilosofie. Bij de productie van onze hoogwaardige voedingsmiddelen hebben dierenwelzijn, bodembehoud en de circulaire economie de hoogste prioriteiten”, zegt Stefan Huber, de zoon van de oprichter van het bedrijf. Sonnberg Biofleisch, gevestigd in Oostenrijk, voorziet retailers en horeca van hoogwaardige biologische vleesproducten. Voor het grote aantal verschillende producten dat dagelijks wordt verwerkt, heeft het bedrijf efficiënte systemen nodig die ontworpen zijn voor een snelle omschakeling. De nieuwe Formax SX330-snijmachine van Provisur Technologies helpt Sonnberg de efficiëntie van zijn productie te verhogen: het flexibele systeem minimaliseert downtime en biedt maximale prestaties met een lage voetafdruk. “Alle producten komen in perfect gesneden, smakelijke porties uit de machine”, legt directeureigenaar Stefan Huber van Sonnberg Biofleisch uit. HOGER RENDEMENT EN MINDER DOWNTIME DOOR NIEUWE FORMAX SX330-SNIJMACHINE Aanpassing van productiesystemen Het concept wordt door veel klanten erg op prijs gesteld en dat is te merken. Sonnberg Biofleisch heeft de afgelopen vijftien jaar een continue groei doorgemaakt. Inmiddels staat de tweede generatie, bestaande uit Stefan Huber, Katja Reisinger-Huber en Thomas Reisinger, aan het roer bij het familiebedrijf. Stefan, slager van beroep, is verantwoordelijk voor de inkoop van productiesystemen en staat daarom voor de taak een machinepark in stand te houden dat aan het groeiende ordervolume kan voldoen. Stefan was op zoek naar een nieuwe snijmachine om verschillende producten de kunnen snijden naar de eisen van de klanten. Het nieuwe systeem moest nog beter presteren om aan de toenemende vraag naar producten te voldoen. “Op basis van ervaringswaarden en klantvereisten produceren we kleine hoeveelheden voor voorraad. Onze systemen moeten goede prestaties leveren en daarnaast zeer flexibel zijn, omdat we een breed scala aan producten produceren. Onze faciliteiten moeten elke dag ongeveer vijftien verschillende producten kunnen verwerken. Elke minuut die we nodig hebben voor een productwissel telt”, legt hij uit. Formax SX330-snijmachine Naast korte insteltijden met minimale hulpapparatuur wilde Sonnberg een systeem met een kleine footprint en ook snelle servicebeschikbaarheid had een hoge prioriteit. Via een aanbeveling van Leidenfrost Lebensmitteltechnik GmbH ontdekte Stefan de productiesystemen van Provisur Technologies. Het bedrijf is een innovatieve leverancier van industriële voedselverwerkingsmachines, maar ook van geïntegreerde productiesystemen voor de verwerking van diverse voedingsmiddelen. Het assortiment van Provisur omvat snijmachines van her merk Formax, die bekend staan om flexibiliteit en robuustheid. Sonnberg Biofleisch heeft gekozen voor het model Formax SX330, een snijmachine die optimaal is afgestemd op kleine series. De krachtige, compacte machine wordt nu gebruikt voor het snijden van veel verschillende biologische vleesproducten Interview met Stefan Huber van Sonnberg Biofleisch

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4