De meat&co nr6 online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 8 27 FIJNE NEVEL Door optimaal te bevochtigen, kan dit proces worden beïnvloed en de indroging worden gereduceerd. Tijdens het bevochtigen wordt een omgeving rondom het product/karkas gecreëerd, waarbij het voor het product/karkas moeilijk wordt om vocht af te geven aan zijn omgeving. Door een zeer fijne nevel te maken, is het mogelijk dat de vochtdruppeltjes bijna onmiddellijk overgaan in de gasfase en dus direct worden opgenomen in de luchtstructuur. Hierdoor treedt een snelle verzadiging op van de lucht en is er een stabiele osmose tot stand gebracht. Doordat de lucht verzadigd is, vindt er een betere overdracht plaats van koude op het karkas. Hierdoor koelt de buitenkant sneller af en wordt de groei van micro-organismen geremd. Om condensatie tot een minimum te beperken, is een continue bewaking met hygrometers vereist, die zelfs bij een hoge vochtigheidsgraad van 95% of meer nog steeds goed en betrouwbaar meten. Programmagestuurd kunnen meerdere fases met verschillende settings worden doorlopen en is een 24-uurs bewaking mogelijk. VOCHTVERDELING Vocht heeft de eigenschap om zich door een ruimte met stilstaande lucht gelijkmatig te verdelen. Dit gebeurt onder invloed van verschillen in dampspanning van de waterdamp. Bij de gegeven condities, een temperatuur rond en beneden het vriespunt, is de snelheid waarmee dit plaatsvindt echter gering. Daarom is het raadzaam de ventilatoren van de koelunits bij bevochtiging in te schakelen, opdat de bevochtigde lucht zich sneller verdeelt. Voor een gelijkmatige relatieve vochtigheid dient de temperatuur overal in de cel gelijkmatig te zijn. Als er in de cel temperatuurverschillen optreden, zullen er dientengevolge ook verschillen in de relatieve luchtvochtigheid ontstaan. Voor een goed beheersbare luchtvochtigheid is een gelijkmatige temperatuur een voorwaarde. Aanvullende informatie via Jasca Food Technology BV, tel. +31 (0)541-293688 of www.jasca.nl VERSTUIVING De unieke verstuiverunits, die Jasca Food Technology voor deze systemen inzet, zijn zelfreinigend door een uniek, gepatenteerd systeem waarmee beide sproeiers, water en lucht, periodiek worden gereinigd. Kalkaanslag en andere verontreinigingen worden op deze wijze effectief verwijderd uit beide sproeiopeningen. De kans op storingen wordt hiermee tot praktisch nul gereduceerd. De verstuiverunits zijn ontworpen en getest om op lange termijn betrouwbaar en storingsvrij te functioneren. Dit is gerealiseerd door het toepassen van de meest geschikte materiaalsoorten zoals roestvaststaal voor de luchtkap, de reinigingsnaalden en de veren en teflon afdichtingen op de bewegende delen. De verstuiverunits worden standaard uitgevoerd in rvs. De verstuivers veroorzaken bij juist gebruik geen vochtneerslag op vloer, machines of product. OU NEVEL                                                                                     ▲ Meer koude in de koelcel dankzij bevochtiging. De 17e is zonder bevochtiging en de 10e is met verneveling ◄ Door optimaal te bevochtigen kan de indroging van vlees, vleeswaren en kip worden gereduceerd.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4