De meat&co nr6 online

m e a t & c o n r 6 2 0 1 8 41 belangrijk. Voor een goede kwaliteitscontrole moet de volledige verpakking gecontroleerd worden. Voor sommige toepassingen is het echter beter om individuele componenten van de verpakking te controleren. Bijvoorbeeld bij kant-en-klaarmaaltijden, waarbij de ingrediënten los van elkaar worden samengevoegd tot één geheel. Bij een eventuele contaminatie hoeft dan alleen de toevoer van die ingrediënten stopgezet te worden. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten én in afval. MINIMALISEREN Het minimaliseren van voedselverspilling kan indirect ook worden gerealiseerd door producten dermate goed te verpakken dat ze hun versheid langer behouden en dus langer op de plank kunnen blijven liggen, of dat nu een tray, zak of pouch betreft. Dit sluit ook aan bij de doorontwikkeling van MAP-verpakkingen, waardoor versproducten langer houdbaar blijven, en nieuwe ontwikkelingen zoals ‘skin packing’ voor vlees en vis, waarbij de folie strak om het product wordt vacuümgetrokken om te voorkomen dat er lucht bij kan komen. Dit verlengt de houdbaarheidsperiode zonder dat er gas gebruik hoeft te worden. Uiteraard is een goede monitoring van dit PROCES ERG BELANGRIJK Labeling is een andere onderdeel van het verpakkingsproces dat er zomaar toe kan leiden dat producten teruggeroepen moeten worden of, met vertraging, naar de retailer gestuurd kunnen worden. Ishida Europe beschikt over de juiste ‘vision systems’ die de nauwkeurigheid van een label kunnen bepalen, en daarmee garanderen dat het label op de juiste plek wordt geplaatst en de data worden doorgestuurd naar het informatiesysteem van een bedrijf om te controleren dat gewicht, prijs en barcodes (correct) aanwezig zijn op de verpakking. CONCLUSIE Voor vleesverwerkende bedrijven en andere foodverwerkers zullen een gemaximaliseerde doorlooptijd en een zo efficiënt mogelijke verwerking altijd van belang blijven om trendmatig voorop te blijven lopen en financieel het hoofd te kunnen bieden aan de concurrentie. Een effectieve controle is vitaal om de merkreputatie hoog te houden en te worden gezien als een betrouwbare partner. Investeren in goede verpakkingsmachines is zodoende eminent.Tegen die achtergrond is het belangrijk om te weten dat wereldwijd elk half uur zo’n 74.000 ton voedsel wordt verspild. Als het gebruik van de juiste machines en verpakkingen al kan leiden tot 1% minder verspilling, dan levert dat een jaarlijkse besparing op van dertien miljoen ton voedsel. En dus een win-winsituatie voor alle partijen. Meer informatie: Ishida Netherlands Tel: +31 (0)499-39 3675 www.ishidaeurope.nl of BRN Packaging Engineering NV Tel. +32 (0)53-60 52 30 www.brn.be

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4