Meat&Co nr 6-2023 Online

MEAT&CO NR 6 2023 11 WORLD MEAT CONGRESS 2023 ‘HET WERKT DAT U DOET, IS ERG BELANGRIJK, WANT U VOEDT DE WERELD’ Congrescentrum MECC in Maastricht vormde op 11, 12 en 13 oktober het hart van de wereldwijde vleesindustrie. CEO’s, directeuren, politici en leveranciers uit alle windstreken lieten zich tijdens het World Meat Congress 2023 bijpraten over demografie, dierenwelzijn en gezondheidsaspecten die het imago van vlees kunnen verbeteren en de rol van de sector in de maatschappij beter moeten borgen. “Ons streven was een inclusief programma, in samenhang met alle stakeholders en vanuit allerlei invalshoeken. Van politiek tot boeren en van de vleessector tot dierenwelzijnsorganisaties. Volgens mij zijn we daarin goed geslaagd”, vindt dr. Bert Urlings, directeur van Vion Food Group en medeorganisator van het congres. ‘Meeting society and consumer’, was het thema van het World Meat Congress. Wie aanwezig was in Maastricht zal die vier woorden vooral als een aansporing zien. De vleessector moet nadrukkelijker deel gaan uitmaken van de dagelijkse maatschappij en de consument opzoeken. Dat betekent niet alleen een stuk vlees op het bord, maar juist zichtbaar zijn als het nodig is. In het publieke debat. Want de vraag naar vlees neemt wereldwijd niet af. Eensgezind waren de gastsprekers in hun opinie dat de manier waarop vlees en vleeswaren worden geproduceerd en hoe vlees kan bijdragen aan het voeden van de wereld, teveel onderbelicht blijven. Klinisch bewijs Prof. Luc van Loon van Maastricht University maakte aan de hand van een nieuwe klinische studie – die begin 2024 wordt gepubliceerd – duidelijk dat spieropbouw dankzij dierlijke proteïnen ‘bijna niet is te vervangen door plantaardige ingrediënten’. Voor deze studie, over de relatie tussen spieropbouw en zowel dierlijke als plantaardige eiwitten, liet Van Loon zien hoeveel plantaardige alternatieven nodig zijn om de dagelijkse benodigde hoeveelheid van 20 gram eiwitten (equivalent van 70 gram rood vlees) binnen te krijgen. “Soja- en graaneiwitten hebben niet dezelfde afgifte van stoffen in je lichaam als dierlijke eiwitten. Essentiële aminozuren zitten ook veel minder in de plantaardige alternatieven. Dit betekent concreet dat je veel meer plantaardig moet eten om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen voor een goede spieropbouw. Kwantiteit ter compensatie van kwaliteit. Maar bedenk dan wel dat je 650 gram bruine rijst, één kilo aardappelen, 260 gram kikkererwten, 240 gram erwten of 90 gram soja moet eten om aan dezelfde hoeveelheid proteïnen te komen als bij 70 gram vlees. Je moet dus meer eten om dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Zeker voor oudere mensen, kankerpatiënten, jonge vrouwen en mensen die niet zoveel kunnen kauwen, is dat simpelweg geen optie”, verduidelijkt Van Loon, die daarmee direct de kansen aanstipt voor de zuivel- en vleessector. Want betaalbaar is een kwantitatief rijke maaltijd natuurlijk allerminst. Plantbased als alternatief voor de rijken? Het is alvast niet hoe deze plantbased sector zijn producten in de markt (wil) zet(ten). Reductie van de veestapel? Het aantal boerderijen in de EU is in tien jaar geslonken van twaalf naar negen miljoen Lees verder op de volgende pagina ►

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4