NBT Magazine nr 1 2020

NB T M a g a z i n e n r 1 2 0 2 0 24 R e p o r t a g e ‘Tevreden bakker’ AUKE-JACOB VAN DER BIJL: “ALLES IS PERFECT VERLOPEN MET VAN ASSELT & ALFERINK” IN HET FRIESE KOLLUM IS HET OP DE MAANDAGOCHTEND DAT WIJ DAAR ZIJN HEERLIJK RUSTIG. ZEKER IN HET CENTRUM ZIE JE BIJNA NIEMAND, WAT NIET ZO GEK IS, WANT HET MERENDEEL VAN DE WINKELS IS NOG GESLOTEN. BIJ BAKKERIJ A.J. VAN DER BIJL IS HET ECHTER GEZELLIG DRUK IN DE WINKEL. WIJ TREFFEN AUKE- JACOB VAN DER BIJL DAAR OM ONS TE VERTELLEN OVER DE VERBOUWING VAN DE BAKKERIJ DIE VORIG JAAR IS UITGEVOERD EN WAARBIJ DRIE HEIN ECOSTONE2 ROTATIEOVENS GEPLAATST ZIJN EN OOK DE RIJSCAPACITEIT IS MET DE NIEUWE HEIN TOPLUX REMRIJSKASTEN FLINK UITGEBREID. Bakkerij A.J. van der Bijl is een echt familiebedrijf, dat in 1965 werd opgericht door de opa van Auke-Jacob. De bakkerij is gevestigd in Kollum en heeft naast een winkel bij de bakkerij ook filialen in Buitenpost, Drogeham, Dokkum en Surhuisterveen. De derde generatie Van der Bijl is inmiddels sterk vertegenwoordigd in het bedrijf, want naast Auke-Jacob, zijn ook zijn zussen Anna en Hanneke betrokken bij het reilen en zeilen van de bakkerij. “Mijn vader Sieb nam samen met mijn moeder Meta de bakkerij over van mijn opa en heeft het bedrijf verder uitgebouwd. Zij werken inmiddels steeds meer op de achtergrond, want ik heb samen met mijn zussen Anna en Hanneke de afgelopen vier jaar meer en meer verantwoording gekregen. Ik ben in de bakkerij te vinden en stuur daar alles aan, van inkoop tot planning, waar Anna verantwoordelijk is voor communicatie, boekhouding en het derde kanaal en Hanneke de chocolaterie aanstuurt en de winkelaankleding voor haar rekening neemt.” KEUZE Als verantwoordelijke voor de bakkerij was Auke-Jakob ook nauw betrokken bij het hele traject dat doorlopenwerdvoorafgaandaandebeslissingomdebakkerij te verbouwenén te kiezenvoor HEIN en zodoende Van Asselt & Alferink en Burnex Service. “We waren niet helemaal tevreden over onze twintig jaar oude oliegestookte ovens. We hadden toch wel een toenemend aantal reparatiesenduuronderhoudwattegengingstaanenwewarennietheelflexibelinonzeproductie. Daarom hebben mijn vader en ik op een gegeven moment besloten om nieuwe ovens aan te aanschaffen. Dan ben je er natuurlijk nog niet, want dan ga je je oriënteren. We hebben een aantal collega-bakkers bezocht, zijn in gesprek getreden met vertegenwoordigers en gaandeweg hebben we de keuze gemaakt om over te stappen op rotatieovens. Mijn oom heeft een eigen bakkerij (Bakkerij Berghuis red.) en hij bakte ook al met Ecostone2 rotatieovens, dus dat was een mooie referent voor HEIN, want hij was enthousiast. Daarbij zagen we bij andere bakkers het gemak waarmee de producten gebakken werden en de mooie, constante kwaliteit van het brood en banket. Dat heeft ons doen besluiten om voor rotatieovens te kiezen, in dit geval van HEIN. Zeker na de gesprekken met de mensen van Van Asselt & Alferink waren we overtuigd dat dit de goede stap voor ons was.” RUST Om meer rust en flexibiliteit in de bakkerij te realiseren, is de productiecapaciteit aanzienlijk vergroot. “We hebben ongeveer twee keer zo veel capaciteit als voorheen. We groeien snel, maar het was ook wel nodig om op deze manier wat meer rust te creëren. Ook zijn we met Van Asselt & Alferink in zee gegaan wat betreft het remrijsgedeelte van de bakkerij, waar we ook voor een verdubbeling van capaciteit hebben gekozen.” CONSTANTE KWALITEIT “Waarom HEIN?”, zo herhaalt Auke-Jacob onze vraag. “Ze maken mooie, robuuste ovens, je behaalt een hoge bakkwaliteit en de rotatieovens zijn heel temperatuur- vast. De ovens zijn zuiniger, efficiënter en productiever dankzij de geïntegreerde warmteterugwinning en geïsoleerde stenen wanden, waardoor de warmte in de oven blijft. Dit leidt bij onze producten onder meer tot een betere ontwikkeling van het deeg en een geweldige korstvorming. En alles komt er in een constante hoge kwaliteit uit. Wij streven natuurlijk als bakker naar de hoogst mogelijke kwaliteit en met de HEIN Ecostone2 rotatieovens kunnen we daar nu nog een stap voorwaarts in maken.” PROEFBAKKERS Inmiddels is Auke-Jacob helemaal gewend aan zijn nieuwe ovens, maar dat was in het begin wel anders. “De drie nieuwe ovens werden in november helemaal volgens planning geplaatst. Alles verliep soepeltjes, mede door de inbreng van Van Asselt & Alferink, maar het was wel hectisch. We zaten net voor Sinterklaas en Kerst en dan moet er gewoon gepresteerd worden. Er is geen maar. We hebben de eerste nacht dan ook ondersteuning gehad van de proefbakkers van HEIN en al onze brood- en banketbakkers waren aanwezig om meteen bekend te worden met de ovens en te zien wat er mogelijk is. Want er is wel heel veel veranderd in onze manier van bakken. We bakken ons brood bijvoorbeeld korter en op een lagere temperatuur. Dat vergt de nodige aanpassingen – bijvoorbeeld in de programmering – maar ook in je gedachtegang.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4