NBT magazine nr2-2020 Online

R e p o r t a g e DIEPGEVROREN PRODUCTEN Sinds afgelopen jaar is de nieuwe productielocatie in Veenendaal voor The Real Baker een feit. Dat was ook nodig, want met een groei van gemiddeld dertig procent per jaar, zoek je altijd naar capaciteitsverhoging. “We waren voorheen gesitueerd in Ede, maar toen we de mogelijkheid kregen om een eigen pand te kopen en onze bakkerij daar naar wens helemaal in te richten, was de keus snel gemaakt. We hebben hier de beschikking over een bakkerij van 1700 m2 en onze vriescapaciteit is meer dan verdrievoudigd. We kunnen 202 pallets plaatsen en aangezien negentig procent van onze producten meteen ingevroren worden en ook bevroren naar onze retailers gaan, is dat wel handig. We kunnen zodoende ook vanuit voorraad leveren en dus niet meer alleen op bestelling.” GROEI De groei en de noodzaak voor een grotere productiecapaciteit is natuurlijk allemaal voortgekomen door de stijgende vraag naar de kwaliteitsproducten die ze bij The Real Baker maken. “Tot nog toe mogen we heel trots zijn op wat we realiseren, namelijk een gemiddelde groei van 30% per jaar en de vooruitzichten zijn geweldig. Groei is ook iets dat we in de komende jaren zeker gaan bewerkstelligen, maar we zijn ook gebonden aan de mogelijkheden. Dan doel ik voornamelijk op een gebrek aan kundig personeel. We leiden nu ook zelf op, maar omdat we toch ook veel handwerk binnen ons productieproces komt kijken en kennis een gegeven is, moet je toch ook expertise en ervaring hebben om dit vak bij ons te kunnen uitoefenen. Het zou dus kunnen dat we geremd worden in onze groei door het niet kunnen invullen van vacatures. We zouden nu ook al vier avonden kunnen werken, maar we hebben simpelweg het personeel niet voor. Dat is echter een branchebreed probleem dat we allemaal ervaren.” PRODUCTIERUIMTE In totaal zijn er vier lijnen in de bakkerij van The Real Baker: een muffinlijn, een bagellijn, een taartlijn en zeer recent is er een nieuwe uitgebreide koekjeslijn aangeschaft om het aanbod in die productcategorie verder uit te breiden én aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Als we een rondleiding krijgen door de bakkerij zien we dat er toch nog een groot aantal mensen aan de lijn staan, maar dat is ook de nadrukkelijke wens van de eigenaren. “Door op deze manier te werken en de afwerking en dergelijke nog allemaal handmatig te doen, realiseren we toch een kwalitatief product dat ambachtelijkheid uitstraalt. We willen ons niet mengen in het geweld van de grote aanbieders, dus werken wij op deze manier.” In de productieruimte draait alles naar wens en dat zien we met eigen ogen. Er is een serene rust, maar toch wordt er efficiënt en optimaal geproduceerd. De red velvet muffins worden in de vormen gespoten en gaan vervolgens de oven in, waarna tot slot met de hand de decoratie plaatsvindt. Op de bagellijn rollen de bagels van de band en ook de koekjeslijn draait op volle kracht. De rotatieovens zijn goedgevuld en aan de inpaklijn wordt alles verpakt. De vriezer heeft een grote capaciteit en dat is nodig ook. In hoog tempo wordt het ene na het andere product verwerkt. “In totaal hebben we ongeveer vijftig gestandaardiseerde producten in ons assortiment die we voor verschillende klanten vervaardigen. Daarnaast kunnen we naar wens ook maatwerk leveren, zoals gevulde muffins of speciale brownies. Nagenoeg alle producten worden ingevroren geleverd en kunnen per pallet besteld worden.” NB T M a g a z i n e n r 2 2 0 2 0 28

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4