NBT magazine nr3-2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 0 22 C o v e r s t o r y BROOD MEEST VERSPILDE VOEDSELPRODUCT “En dat is nodig zolang brood nog de lijst aanvoert van meest verspilde voedselproducten”, zo vervolgt Stoop gelijk zijn betoog. “Alleen in Nederland werd in 2019 nog 7,3 kilogram per persoon aan brood en deegwaren weggegooid. Dat is dus ruim 340.000 kg per dag, en dat komt neer op honderdduizenden broden, ongeveer een kwart van de totale productie. Wereldwijd is Nederland zeker niet een van de grootste verspillers, dus de hoeveelheid afval van geproduceerd voedsel is onvoorstelbaar. Hoe kunnen we bijdragen aan een substantiële vermindering daarvan? Wetende dat de ‘Earth Overshoot Day’ (de dag waarop we onze jaarlijkse, natuurlijke reserves en bronnen hebben opgebruikt red.) in 2019 al in juli plaatsvond heeft de noodzaak tot verandering de hoogste prioriteit.” Hij vervolgt met een opsomming van wat Vacuum Cooling hierin kan bijdragen. “Besparing op energie, op grondstoffen, op toevoegingen, op productieruimte en productietijd en door een substantiële vergroting van de houdbaarheid. Want omdat de koeltijd wordt teruggebracht tot een fractie van de normale tijd, wordt geen ruimte geboden aan contaminatie van het product en hoeven producten dus minder snel worden weggegooid. Nog los van alle productverbeteringen die er met Vacuum Cooling kunnen worden bereikt, zijn dit sterke economische en duurzame argumenten die de aanschaf in de bakkerij meer dan rechtvaardigen.” VACUUM COOLING ÈN BAKING Het is daarom dat in bakkerijtak van Verhoeven juist ook tijdens de crisis hard doorgewerkt is aan de introductie van een nieuwe generatie Vacuum Cooling systemen. “We hebben het begrip Vacuum Cooling omgedoopt naar Vacuum Cooling & Baking, een betere omschrijving in onze ogen, omdat de technologie in het bakproces wordt ingezet en door het vacuüm het kookpunt bij slechts enkele graden Celsius wordt bereikt. De Vacuum Cooler neemt deels de functie van de oven over en het proces van afbakken en koelen loopt in elkaar over en wordt door middel van het vacuüm gemanipuleerd en aangestuurd. Het nieuwe vacuüm koelen en bakken geeft de bakker volledige controle over de totstandkoming van een optimaal eindproduct; volume, stabiliteit, smaak en houdbaarheid. Het is allemaal te organiseren door een optimale afstemming van het recept en de technologie op elkaar. De echte bereidheid elk element aan te passen, dient het eindresultaat en zo wordt iets prachtigs bereikt. De techniek van Vacuum Cooling is indrukwekkend, maar juist de kennis van het product en de technologie van deze twee maakt dat we controle hebben over het proces. Het is als een vliegende auto: het lijkt mooi om te hebben en leuk om mee te rijden, maar zonder vliegbrevet wordt er niet gevlogen.” VERHOEVEN BAKERY EQUIPMENT FAMILY Turnkey oplossingen voor de bakkerij De Bakery Equipment Family is de bakkerijpoot van de Verhoeven Family of Companies. De familie bestaat uit 4 merknamen die in de bakkerijmarkt hun eigen identiteit hebben opgebouwd, maar elkaar tezamen in een pakket van producten en diensten aanvullen. De familie is uniek in haar aanpak en neemt in veelal het voortouw in het projectmanagement bij de bouw van grotere industriële productielijnen. De ontwikkeling, engineering en productie van maatwerk vindt plaats op één locatie in het Brabantse Oss. De Bakery Equipement Family bestaat uit de volgende merknamen: 1. BVT- Dough Process Solutions (laminators, sheeting lines, universal lines) 2. NEWCAP- Industrial Handling Solutions (cleaning, robotizing, conveyors, product conditioning, proofing, cooling & freezing) 3. Vacuum Cooling & Baking Solutions (cooling, vacuum cooling) 4. Bakepack- End of Line Solutions (packaging solutions, system integration) Verhoeven Bakery Equipment Family | Parallelweg 13 5349 AD Oss Nederland | Telefoon 0412 630 545 | www.verhoevenfamily.com Hans Stoop bij de VACTORR B Batchkamer

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4