NBT magazine nr3-2020 Online

NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 0 36 K o e l e n & V r i e z e n REALISATIE De oorspronkelijke planning van de Ebaecko werd grotendeels overgenomen, maar in overleg met zowel de ondernemer als de technisch adviseur van de Ebaecko werd deze uitgebreid en geoptimaliseerd op basis van de ervaring van de planners bij Koma. “De veranderingen waren allemaal logisch”, aldus de heer Brinkert. “Al snel werd duidelijk dat we hier met vakmensen te maken hadden.” “Het streven van Brinkert was dat de nieuwe koelsystemen minder energie zouden verbruiken dan de oude. Het doel op middellange termijn is om steeds meer werkuren naar de dag te verplaatsen. Enerzijds bespaart dit 's nachts uren en anderzijds kunnen de fotovoltaïsche systemen die op het dak van de productie zijn geïnstalleerd een deel van de stroomvoorziening overnemen bij hogere belastingen bij het laden van de systemen en het afkoelen van de producten”, zo vult Ted Beekman aan. DE TECHNOLOGIE M+B Backwaren is uitgerust met verschillende systemen die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van de bakkerij en de te vervaardigen producten. “Centraal in de productie staan twee volautomatische deegconditioneringsmachines, elk met 16 rekwagens”, legt Ted Beekman uit. “Deze zijn ontworpen voor een temperatuurbereik van -20 ° C tot + 35 ° C. De 8 cm dikke PU-isolatie is ontworpen voor systemen in deze temperatuurbereiken. Wij hechten veel waarde aan het aanpassen van de isolatiesterkte aan het betreffende systeem en gebruik, zodat de gebruiker voldoende isolatie en dus productiezekerheid heeft, en tegelijkertijd de kosten binnen de perken houdt. De radiaalventilatoren, die over de gehele lengte van de ruimte zijn bevestigd, zijn toerentalgeregeld zodat er altijd een voldoende koele en zo stil mogelijke luchtstroom door de ruimte wordt geleid. Een roestvrijstalen luchtgeleidingssysteem en het verlaagde systeemplafond zorgen ervoor dat de aangeleverde goederen niet worden blootgesteld aan een directe luchtstroom zodat ze niet uitdrogen. De ingebouwde verdampers zijn groot genoeg om 740 kilogram goederen binnen 3 uur te koelen van + 25 ° C tot -5 ° C. De ventilatoren in het systeem zorgen ervoor dat de verdampers gelijkmatig worden gebruikt. Maximaal drie stapels broodjes worden binnen 15 minuten eerst in een snelvriezer gekoeld. Dankzij een diffusieluchtkanaal en het speciaal aangepaste luchtgeleidingssysteem wordt de circulerende lucht optimaal over de in te vriezen deegstukken geleid, wat zorgt voor een snelle warmteafvoer. De prestatie van het systeem is 400 kilogram per uur. Daarna komt de stapel keerdelen in een omgebouwde vriezer uit de oude voorraad en wordt daar opgeslagen. In deze vriezer worden de keerdelen voor de volgende dag gepicked en vervolgens worden deze samengestelde stapels in de keerdelen conditioneringscel geplaatst. Hier worden de deegstukken minimaal 14 uur in de stapel bewaard, ontdooid en langzaam gerezen.” “Met dit systeem slagen we erin om de deegstukken in volledig geconditioneerde toestand naar de filialen te brengen. Hierdoor hoeft ons verkoopteam zich niet langer te bekommeren om het rijzen van de broodjes ”, aldus de heer Brinkert. Over de resultaten tot dusver is men zeer tevreden. KOMA heeft ook in totaal vier bestaande koelsystemen, waaronder twee opslagvriezers van verschillende afmetingen, in het nieuwe CO2 netwerk opgenomen. Hiervoor is de bestaande technologie verwijderd en vervangen door moderne verdamper- en ventilatorsystemen. Om een veilige werking te garanderen, werden de oude deuren vervangen en moderne geïnstalleerd. De nieuwe deurkozijnen passen in de bestaande isolatie en zijn zo bevestigd dat een veilige werking en temperatuurstabiliteit mogelijk is. Omdat de bakkerij de komende jaren waarschijnlijk extra koelsystemen nodig heeft, legde KOMA tijdens de planning loze leidingen, die aan de ene kant gewoon op het netwerksysteem kunnen worden aangesloten en aan de andere kant op de nieuw te bouwen systemen. “Dit zal ons bij toekomstige uitbreidingen veel werk en vuil besparen”, legt Brinkert uit.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4