NBT magazine nr3-2022 Online

NB T M a g a z i n e n r 3 2 0 2 2 8 R e p o r t a g e “Waar wij allereerst voor staan, is een onafhankelijk en eerlijk advies op het gebied van ovenoplossingen. We zijn niet gebonden aan één specifiek systeem, maar bieden het hele spectrum aan, dus van thermische olie-ovens, tot gasovens en elektrische ovens als multi-deck- of tunneloplossingen. Zodoende kunnen we altijd met een open blik kijken naar de wensen en behoeften van onze klanten en ze naar eer en geweten het juiste advies geven wat betreft hun situatie en hun product, van (klein)brood tot pizza’s. Maar wij geven ook advies en bieden oplossingen wat betreft energiebesparing, voor alle industriële bakkers in de markt.” FOCUS Waar Royal Kaak zich daarnaast onderscheidt als ovenproducent, is de aanwezige knowhow, zeker nu de twee divisies die hierin gespecialiseerd zijn binnen Royal Kaak (Daub en MCS), vorig jaar zijn samenge- voegd. Paul: “Dat zorgt voor nog meer focus en specialisatie. Door deze twee ‘bedrijven’ samen te voegen, centraliseren we de productie, maar leren we ook nog meer van elkaar dan we voorheen al deden. We werken efficiënter en er is sprake van een kwaliteitsboost. We hebben de volgende stap gezet als ovenbou- wer, waardoor we niet alleen onze klanten kunnen adviseren over de juiste oplossing, maar ze nog verder kunnen helpen bij het besparen van operationele kosten én energie binnen hun productieproces.” R&D Specifiek op het gebied van energiebesparing heeft Royal Kaak de afgelopen twee jaar grote stappen gezet. Speciaal daarvoor is een R&D-team opgericht van vijf mensen, dat zich alleen maar bezig heeft gehouden met het proces rondom het bakken van deegproducten nog verder te doorgronden. Frank Verouden is als Manager R&D de aangewezen persoon om daarover het een en ander toe te lichten: “Wij zijn op basis van feiten en cijfers gaan kijken wat er fysisch mogelijk moet zijn om energiebesparing te behalen in het productieproces, zonder dit proces daadwerkelijk te veranderen en het eindproduct te beïnvloeden. Dus eigenlijk door te draaien aan de knoppen en het aanpassen van settings, zorgen we dat er minder energie gebruikt wordt of verdwijnt uit de ovens. We doen dat op basis van een energiebalans, waarmee alle ener- giestromen duidelijk weergegeven worden in en rond de oven en van daaruit gaan we acties ondernemen. Dus de luchtstromen beheersen om de energie-uitstoot eigenlijk zo ver mogelijk te beperken. In theorie zagen we al snel dat er een substantiële besparing mogelijk moest zijn door het aanpassen van de settings, maar in de praktijk konden we het niet testen, want ons eigen testcentrum (het KTC) is daarvoor niet goed uitgerust. Daarvoor moesten we op locatie bij een klant zijn die onze ovens gebruiken in een continuproductie. Patroba Family Bakers bleek bereid ons het vertrouwen te geven en zodoende zijn we een half jaar geleden daar gestart met het stapje voor stapje aanpassen van de settings van de oven om energiebesparing te realiseren.” DUURZAAM PRODUCEREN Patroba Family Bakers in het Belgische Aartselaar heeft twee jaar geleden een nieuwe industriële bakkerij gebouwd achter de destijds bestaan- de bakkerij en Royal Kaak was daar premium supplier, waarbij het onder meer een nieuwe cyclothermische tunneloven installeerde. Een half jaar geleden is gestart met het testen van bepaalde hypothesen door veranderingen aan te brengen in het gebruik van hun oven. Waarom hebben familie-eigenaar Nathalie Siccard en CEO François Villers de mensen van Royal Kaak toestemming gegeven om te experimenteren in hun productielijn? “Wij zijn een familiebedrijf waar ondernemerschap hoog in het vaandel staat”, antwoordt Nathalie. “We denken prag- matisch en willen goed met de kosten omgaan binnen onze bakkerij. Daarbij zetten we heel erg in op verduurzaming en zijn we ons als KMO (Kleine of middelgrote organisatie red.) bewust van onze verantwoordelijkheid om duurzamer te gaan produceren, ook voor een volgende genera- tie. De oven is de grootse verbruiker van energie binnen ons proces, dus als we daar rendements- verbetering kunnen behalen, doen we dat graag.” FOOTPRINT Duurzaamheid is een thema dat op dit moment wereldwijd speelt en zorgt voor een andere manier van denken. “Onze CO2-impact ver- minderen op alle gebieden is een doel”, zo vult François aan. “We willen onze footprint zo klein mogelijk maken. Toen Royal Kaak met het idee kwam om hun theorie in de praktijk bij ons te testen, waren we ook enthousiast en tot nu toe is de impact op onze productie heel beheersbaar. Wat we fijn vinden is ook de samenwerking, waar transparantie is over hetgeen gedaan gaat worden en we volledig betrokken worden. Op een voor ons begrijpelijke manier wordt uiteen- gezet wat de stappen zijn en we merken zeker al verbeteringen. Het is ook geen testen zonder te weten wat ze doen. Alles is op voorhand goed doorberekend en cijfermatig onderbouwd. Dat gaf ons het vertrouwen en dat vertrouwen betaalt zich nu al uit in resultaat.” ENERGIEVERBRUIK MINIMALISEREN Frank en zijn R&D-team hebben in eerste instan- tie stappen moeten ondernemen in het nóg verder inzichtelijk maken van de data van de oven, door meer sensoren te implementeren in de lijn. Door verder stapje voor stapje de toevoer en afzuiging in de bakkamer te minimaliseren en andere parameters aan te passen, komt het moment dichterbij dat de ovenlijn bij Patroba optimaal rendeert. Dat is in ieder geval wat Frank "DOOR DE ONDERSTEUNING VAN ROYAL KAAK KUNNEN WE AL 24% ZUINIGER PRODUCEREN” De grootste Electro oven die Kaak ooit bouwde, is in 2021 in bedrijf genomen

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4