NBT nr4 2018 online

NB T M a g a z i n e n r 4 2 0 1 8 27 TURNKEY Alain: “Aangezien het om een complete grote industriële lijn ging, die van Spanje naar België getransporteerd moest worden en waar de nodige aanpassingen voor nodig waren om de lijn passend te maken voor de bestemmingslocatie, hebben we aan Dubet gevraagd om dit als een totaalproject (turnkey) aan te nemen. Hierbij ging het om; demontage, transport, revisie, engineering, project management, herinstallatie en inbedrijfname.” ERVARING “Voor de klant is dit een zeer uitdagend en risicovol project”, zo horen wij van Rino. “Wij hebben dagelijks te maken met demontage, transport, revisie en herinstallatie. Onze zustermaatschappij, Integrated Bakery, heeft daarentegen veel ervaring in engineering, project management en inbedrijfname. Gezamenlijk zagen wij dit project dan ook als een hele mooie kans om de klant te ontzorgen en onze gezamenlijke expertise in te zetten om dit project succesvol naar de eindstreep te brengen. We hebben op deze vraag dan ook positief gereageerd.” HET PROJECT Als eerste is begonnen met het aanpassen van de lay-out, gelijktijdig is de demontage aangevangen. Na de demontage in Spanje en het transport naar België is de lijn in België stapsgewijs gereviseerd en geïnstalleerd onder constante supervisie van Dubet. Op basis van de nieuwe lay-out was het noodzakelijk om diverse technische configuratie veranderingen door te voeren (engineering). Ook moesten er diverse aanpassingen in het gebouw doorgevoerd worden om aan de veiligheidseisen (CE-norm) te blijven voldoen met de nieuwe lay-out. “Als leverancier zijn wij verantwoordelijk voor de CE-certificering. Het gehele traject van deze certificering voor de lijn is daarom ook door ons uitgevoerd”, zo vertelt Rino. “Na de installatie was de opdracht om de lijn gezamenlijk in gebruik te nemen. Om de ingebruikname tot een succes te brengen hebben we 4 fases doorlopen.” Fase 1, droog testen “Toen de installatie gereed was, zijn we gestart met het droogtesten zonder deeg van de lijn. Gedurende deze testen worden de overgangen, de communicatie tussen de verschillende onderdelen en de eigen besturing getest. De problemen die in deze fase naar boven kwamen, zoals snelheden die niet kloppen, onderdelen die niet werken of communicatieproblemen, werden meteen opgelost, anders ontstaan er bij het testen met deeg grotere problemen.” Fase 2, testen met deeg “Na het testen zonder deeg zijn we overgegaan op het testen met deeg. Er is deeg gemaakt dat lijkt op het uiteindelijke deeg. De eerdergenoemde testen werden opnieuw uitgevoerd. Dit is nodig om te zien of alles ook functioneert met deeg aangezien we vaak ander gedrag zien zodra blikken en platen gevuld zijn.” Fase 3, eerste productierun “Vervolgens zijn we gestart met de eerste productie run. Het doel van deze run is een gevoel te krijgen met het deeg en het uiteindelijke product. Tegelijkertijd worden toekomstige operators en monteurs geschoold in de besturing van de lijn. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals; bediening, schoonmaak, onderhoud en natuurlijk veiligheid. Tijdens deze fase kunnen er nog steeds problemen voorkomen en kun je niet direct 100% capaciteit verwachten. Een belangrijke uitdaging in deze fase is de kwaliteit van het product. Het kan zijn dat het product nog verbeterd dient te worden of dat de grondstoffen en het proces aangepast moeten worden. Pas als alles klopt zal het product volgens specificatie van de lijn komen.” Fase 4, overdracht aan de klant “Als laatste hebben we de lijn overgedragen aan de klant. Om de beoogde capaciteit en kwaliteit te realiseren moeten kilometers oftewel draaiuren gemaakt worden met de lijn. Wij hebben aan de zijlijn meegekeken en sprongen in waar nodig. Uiteindelijk hebben wij ervoor gezorgd dat het personeel van Vermaut’s Boerenbrood zelfstandig in staat is om de kwaliteit van het eindproduct te beïnvloeden. Uiteindelijk hebben beide partijen de overdracht ondertekend en is de lijn officieel overgedragen aan Vermaut’s Boerenbrood. Vermaut’s Boerenbrood is zeer tevreden over de uiteindelijke broodkwaliteit die bereikt is.” CONTSTRUCTIEVE SAMENWERKING “Er zijn tijdens het project moeilijke momenten geweest maar er was altijd een professionele en constructieve samenwerking. Het eindresultaat is een volledig gereviseerde en goed functionerende lijn waar prachtig brood vanaf komt. Iedereen die behoefte heeft om een nieuwe investering te doen en te kampen heeft met lage marges of niet kan wachten op de lange levertijd van een nieuwe productielijn zou ik deze aanpak aanbevelen. Dubet is een professionele partij met veel kennis”, zo sluit Alain af. Meer informatie: Dubet Tel. +31 (0)73 534 08 50 | www.dubet.com Integrated Bakery Tel. +31 (0)73 599 14 02 | www.integratedbakery.com Alain Daniels Rino van der Burght

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4