NBT Magazine nr4-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 4 2023 14 OLIEBOLLEN Henri vertelt dat het ontzettend moeilijk is om een goede oliebol te maken. “Daar wordt vaak te gemakkelijk over gedacht”, zegt hij. “Het geheim van het ontwikkelen van de beste oliebol is veel meten en noteren, zoals de exacte hoeveelheden van de grondstoffen, de tijden en de temperaturen. Vervolgens keur je de oliebol, pas je één element aan en kijk je wat dat doet met het eindresultaat. Zo blijf je het product verbeteren totdat je de perfecte oliebol hebt. Na het eten van de oliebol moet je het gevoel hebben: daar lust ik er nog wel eentje van.” Basisvoorwaarden voor goede oliebol “Over smaak valt niet te twisten”, weet Henri. Toch kan hij wel een paar belangrijke basisvoorwaarden opnoemen. “De oliebol moet vaktechnisch gewoon kloppen. Dat betekent dat de oliebol een krokante korst heeft met een frisse, egale kleur. De oliebol moet een open structuur hebben en de vulling moet goed verdeeld en luchtig zijn. En een extra toevoeging, zoals kaneel of rum, is lekker als je het subtiel proeft. Maar het mag niet overheersen. Hierdoor verdwijnt de echte oliebollensmaak. Goedgewassen frisse krenten en rozijnen kunnen de oliebol wel een meerwaarde geven, net zoals de toevoeging van stukjes appel.” DE PERFECTE OLIEBOL VOLGENS KEURMEESTER HENRI Klanten komen graag bij de bakker voor een goede oliebol. Het duurt nog even voor ze weer over de toonbank gaan, maar dit is de uitgelezen tijd om je goed voor te bereiden op de drukke decembermaand en je oliebollen te perfectioneren. Henri Elders, keurmeester bij FoodBase, bekroont in de aanloop naar oud en nieuw de beste oliebollen met Goud zodat bakkers hun product extra onder de aandacht kunnen brengen bij hun klanten. Hij weet dus precies waar een goede oliebol aan voldoet. Perfecte oliebalans “Uiteraard zit er olie in een oliebol, maar dat wil niet zeggen dat de oliebol erg vet mag zijn. Te droog is daarentegen ook niet goed. Er moet een perfecte balans gevonden worden. Die balans is te bereiken door een zorgvuldige keuze van ingrediënten én beheersing van het bakproces. Temperatuurbeheersing is daarin heel belangrijk. Net als de rijstijden en een goede, constante bakwaardige olie. Die olie moet stabiel zijn en niet te snel in kwaliteit achteruitgaan. Als je dan ook de olietemperatuur beheerst, ben je al een eind op weg naar een goed product. En als je dan vervolgens tevreden bent over je oliebol, kun je je product laten keuren door FoodBase. Wordt die Bekroond met Goud? Dan kunnen je medewerkers met trots de perfecte oliebol verkopen.” Meer informatie: Tel. +31 (0)317 471234 info@foodbase.nl www.foodbase.nl WAAR AMBACHT EN AUTOMATISERING SAMEN KOMEN EEN COMPACTE MACH I NE VOOR DE AMBACHTE L I J KE BAKKER I J De minirex Multi Een flexibele opbolmachine met een enorm gewichtsbereik (8 tot 330 gram), uitbreidbaar met o.a. een langmaker of rustkastje met stempelinstalatie. We helpen u graag met de oplossing voor uw bedrijf. Koenig Benelux I De Vort 2a I 4225SJ Noordeloos I +31.183.6828.68 I info_nl@koenig-rex.com I www.konig-rex.nl advertentie

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4