NBT Magazine nr4-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 4 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Demi van der Coer (Media-adviseur) d.coer@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Het voelt toch altijd raar om in de zomer te praten over de bereiding van oliebollen, zelfs als het de afgelopen weken meer als herfst aanvoelt, maar dan nog. Hoe lekker ook, ik moet er persoonlijk niet aan denken om op dit moment een oliebol te eten. Ieder zijn ding natuurlijk, maar voor mij is het bij uitstek een ‘december’ product. Dat geldt natuurlijk voor lang niet iedereen. Kijk maar eens op een willekeurige braderie of kermis en je zult zien dat oliebollenkraam de ‘attractie’ is waar de langste rij voor staat. Niet voor niets dat ook in deze uitgave van NBT Magazine – waarin wij een oliebollenspecial hebben – het meerdere malen gaat over een ‘mooie omzetmaker’. Het moet je wel liggen; de productie van oliebollen, want gemakkelijk is het zeker niet. En dan heb je ook nog te maken met een kritische consument, die een slecht geproduceerde of ronduit vieze oliebol op ieder social media platform met de grond gelijk zal maken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. De Visie nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Va k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | A u g u s t u s 2 0 2 3 | 2 4 e j a a r g a n g n o . 4 | P r i j s € 1 0 , 5 0 SPECIAL BAKKERIJMACHINES EN OLIEBOLLEN Coverstory Sonneveld en Kaak Silos & Dosing slaan handen ineen met automatiseringsoplossing Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl Bakker Klootwijk is een specialist op het gebied van oliebollen. Ze zijn niet voor niets de laatste winnaar van de AD-oliebollentest. Op het piekmoment in december produceren zij maar liefst 10.000 oliebollen per uur. Laten we voor het gemak een verkoopprijs hanteren van €1,- en u kunt zelf middels een simpele rekensom wel uitrekenen wat je kan verdienen aan een deegbol met of zonder krenten. Voeg daaraan toe dat het productieproces steeds verder geautomatiseerd kan worden – zoals bij Bakker Klootwijk ook het geval is – waardoor je marge stijgt. De perfecte oliebol draait natuurlijk voor een groot deel om het recept. Je hebt genoeg varianten, van hartig tot zoet. Het geheime recept van een prijswinnende oliebol gaan wij niet snel achterhalen, maar wat voor iedere oliebollenbakker van doorslaggevend belang is, is consistentie. Een constant, kwalitatief hoogwaardig deeg, een constante baktemperatuur en baktijd en een constante kwaliteit van het eindproduct. Daar draait het om en dan komt de rest vanzelf. Het klinkt allemaal zo simpel, maar in de praktijk werkt het niet zo, dat weet ik ook wel. Het vergt tijd en investeringen om een goede oliebol te maken, maar mocht je overwegen om oliebollen te maken, lees dan zeker aandachtig de verhalen in deze editie van NBT Magazine door. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. WAT VOOR IEDERE OLIEBOLLENBAKKER VAN DOORSLAGGEVEND BELANG IS, IS CONSISTENTIE

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4