NBT Magazine nr4-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 4 2023 35 de laatste jaren hebben we daarin gelijk gekregen als je kijkt naar de erkenning. Doorgaans gaan wij vanaf week 40 een klein beetje finetunen, want je hebt toch altijd te maken met nieuwe bloem, maar dat is het enige. Aan het recept zelf wordt niks veranderd.” Consistentie Het geheim van een goede oliebol, wat is dat? We weten dat het allemaal best wel nauw komt kijken. Het produceren van oliebollen is een heel ander proces dan je als bakker gewend bent. Wat het lastig maakt, is een goeie oliebol consistent produceren met een gelijke hoge kwaliteit. Daarvoor heb je een goed recept nodig, maar de juiste apparatuur is net zo belangrijk. Zo is het ook bij Bakker Klootwijk. “Een goed recept en een optimaal proces, dat is het. Consistentie is de basis. Dat geldt voor de deegmakerij, maar zeker ook voor de baktijd en de temperatuur. We werken al lang met de CREARE-lijnen en het temperatuurbehoud en de constante baktijd maken het voor ons de perfecte lijnen.” Grote capaciteit In totaal hebben ze bij Klootwijk de beschikking over drie productielijnen. “Vier jaar geleden hebben we drie nieuwe 6 meter oliebollenlijnen aangeschaft bij de EverBake Group. Daarvoor werkten we al met soortgelijke CREARE lijnen, maar die waren twee meter korter. Door de toenemende vraag was er een duidelijke behoefte aan een hogere capaciteit en in goed overleg met de mensen van EverBake hebben we onze eigen wensen kunnen vertalen naar de nieuwe lijnen. Dat ging met name over de diepte van de bakken. We wilden ze graag iets dieper laten maken zodat er meer ruimte is om de oliebollen te laten zakken. Zodoende zitten ze niet snel aan de onderkant van de bak vastgeplakt. Ook hebben we meerdere zware elementen laten installeren om het temperatuurbehoud nog beter te garanderen.” 10.000 per uur Een goeie oliebol is een omzetmaker, horen wij regelmatig. Bij Bakker Klootwijk is dat zeker het geval, want gedurende de laatste dagen van december, maken zij duizenden oliebollen per uur. Dat vergt natuurlijk de nodige capaciteit. “Daarom is ook de keuze gemaakt voor drie 6 meter lijnen. Wij draaien in de laatste piekweek van december 3.300 oliebollen per uur per lijn. Dan moet alles wel kloppen, zoals de deegbereiding, maar ook dat is goed op orde. Dus als alles goed georganiseerd is en werkt, kunnen we ongeveer 10.000 oliebollen per uur produceren. Dat moet dan ook wel, want de vraag is er ook naar.” Militaire operatie Op dit moment heerst er nog kalmte voor de storm. De lijnen zijn nog niet in gebruik en de focus ligt op de dagelijkse productie voor de vele filialen en klanten van Bakker Klootwijk. “We hebben de CREARE-productielijnen extern opgeslagen en zoals gezegd gebruiken we deze één week per jaar. Alles verhuizen en opbouwen is altijd een flinke organisatie. Zo hebben we een groot aggregaat voor de deur en de verhuizing lijkt soms meer op een militaire operatie. Gelukkig weten we waar we op moeten letten, want van schade en schande word je wijzer. De laatste week van het jaar wordt de hele bakkerij omgebouwd en dan ligt de volledige focus op de productie van oliebollen en appelbeignets.” Gebruiksgemak Jan kijkt alweer reikhalzend uit naar de hectische piekweek, mede doordat hij zich geen zorgen hoeft te maken over het proces. “Het recept klopt en we hebben alles op orde qua productie. Het gebruiksgemak van de CREARE-lijnen is heel hoog. Er zijn weinig moeilijke componenten, de lijn is bedrijfszeker en gemakkelijk te bedienen. Wat mij betreft kan er altijd nog wel wat verder geautomatiseerd worden, maar per lijn kunnen wij op dit moment al het werk met twee mensen goed bijhouden. In de deegmakerij zijn natuurlijk ook mensen aan het werk om daar het perfecte deeg te maken. heel tevreden met de keus voor het merk CREARE. Ik vind het ook een fijne samenwerking met de EverBake Group. Er is sprake van korte lijnen en mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan handelen ze snel. Je moet je toch niet voorstellen dat er iets kapot gaat in die piekweek en dat het dan niet snel opgelost wordt? Dat gebeurt dus ook niet. Ze hebben onze klantspecifieke wensen verwerkt in deze lijn en daardoor kunnen wij optimaal werken. Daar gaat het om én natuurlijk consistentie om de perfecte oliebol keer op keer te kunnen maken.” Meer informatie: EverBake Group, tel. +31 (0)88-73 000 00, www.everbake.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4