NBT Magazine nr4-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 4 2023 42 COLUMN Rogier Vos is Product Group Manager Vacuum Cooling & Baking bij Verhoeven Bakery Equipment Family Vanwege mijn werkzaamheden binnen het V-Team (Vacuüm Cooling & Baking Team) van Verhoeven Bakery Equipment Family, ben ik meer dan gemiddeld geïnteresseerd in alles wat met de ontwikkeling in de ruimte te maken heeft. En dan in het bijzonder in de impact die wetenschappelijk onderzoek in die ruimte heeft op ons dagelijks leven en natuurlijk ook op de productie van brood en andere bakproducten. Het lijkt erop alsof er geen einde komt aan de vernieuwing van inzichten en de mogelijkheden die dat met zich meebrengt. ZUURSTOF OP DE MAAN: IS THE SKY THE LIMIT? Rogier Vos Wij werken zelf nog continu aan de verbetering van kennis over de gedragingen van producten in een vacuüm omgeving en worden af en toe ook nog verrast. Dit ondanks het gegeven dat we inmiddels ruim 10 jaar geleden zijn begonnen met de ontwikkeling van Vacuüm Cooling & Baking installaties voor de bakkerij. Het blijft fascinerend te zien welke kwalitatieve mogelijkheden er worden geboden voor de verbetering van het bakproces. Door een product met een kerntemperatuur van ongeveer 95 graden in de ruimte te brengen (van de oven naar een vacuüm omgeving), wordt het kookpunt verlaagd naar slechts enkele graden Celsius en vanaf dat moment zijn alle conventionele ‘bakregels en -wetten’ ineens compleet veranderd. Het product koelt ‘zichzelf’ razendsnel af en in datzelfde tempo wordt het laatste onderdeel van het bakproces voltooid. Daarbij kan worden gestuurd op allerlei wezenlijke onderdelen die het product kunnen verbeteren waaronder stabiliteit, korstvorming en vochtverdeling. Bij de ontwikkeling van apparatuur die geschikt is voor gebruik van vacuüm technologie in de bakkerij komt best veel kijken, want het optimaal sturen vergt inzicht in de details van de vacuüm technologie tijdens het bakproces. En dan spreken we nog niet over de factoren die de veiligheid voor het werken met zo’n proces kunnen beïnvloeden. Onlangs konden we met z’n allen live getuige zijn van het tragische ongeluk met de onderzeeër van het bedrijf OceanGate, waarmee avonturiers wilden afdalen naar de Titanic. Door de enorme luchtdruk, maar met name door het verschil tussen de druk in de cabine en daarbuiten, werd de onderzeeër als een papierprop in elkaar geduwd. In de ruimte is de druk juist enorm laag, maar ook daar spelen de luchtdrukverschillen. Wij ontwikkelen machines die worden getest met behulp van NASA-software om juist deze uitdagingen veilig te kunnen voltooien. De druk wordt bijvoorbeeld zoveel mogelijk verspreid (en daardoor beter opgevangen) door ronde oppervlakten in onze vormgeving toe te passen. De ruimte biedt ons echt ongekende mogelijkheden. Tijdens mijn vakantie las ik dat men nu bezig is met de voorbereidingen voor een bemande maanreis die gepland staat voor 2024. Het doel van die reis? Zonnecellen maken van maanzand. U leest misschien maanzaad, maar ik bedoel dus maanzand, de oppervlakte waarmee de maan is bezaaid. Officieel wordt het ook wel Regoliet genoemd. Maar nu komt het: bij het produceren van zonnecellen op de maan komt een restproduct vrij: zuurstof. Toekomstige maanbewoners kunnen het ademen én het kan worden ingezet voor de voortstuwing van raketten. Ik ben verbaasd en ik weet: ‘The Sky is not the Limit’.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4