NBT Magazine nr4-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 4 2023 8 REPORTAGE: VEMAG MASCHINENBAU De Weserstraße in Verden oogt in eerste instantie als de gemiddelde toegangsweg tot een weinigzeggend industrieterrein. De drukte langs de weg ter hoogte van nummer 32 suggereert echter anders. Achter de façade van de verschillende gebouwen van Vemag Maschinenbau gaat een hele wereld schuil. Zodoende is het op de invalsroute tot het 27.000 tellende dorp elke dag opnieuw een drukte van jewelste. Langs de weg, maar ook op de naastgelegen terreinen. “Vemag heeft zo’n 900 medewerkers. Daarnaast verwelkomen we hier ook onze klanten. Het is dus elke dag zoeken naar een goede parkeerplaats”, lacht media officer Bastian Borchfeld tijdens een rondleiding. Hij stopt bij een groot stuk braakliggend land op vijf minuten lopen van het hoofdgebouw. Het bord langs de weg spreekt boekdelen: ‘Hier werkt Vemag Maschinenbau aan een nieuwe productieruimte van 3.500m2’. “Telkens als er vierkante meters vrijkomen, dan spelen we daar direct op in, want we kunnen maar aan één zijde uitbreiden. Achter deze gebouwen bevindt zich namelijk een natuurgebied”, wijst Borchfeld naar de groene weide achter het Vemag Kundencenter. Duurzame werkgever Duurzaamheid gaat bij Vemag Maschinenbau verder dan behoud van de natuurpracht achter het Kundencenter. Het bedrijf wil met goed werkgeverschap het verschil maken in een gebied waar (technisch) personeel schaars is. ‘HET BIEDT VEEL VOORDELEN DAT WIJ EEN DOCHTERONDERNEMING VAN VEMAG ZIJN’ Vemag Maschinenbau behoeft eigenlijk geen introductie. De Duitse machinebouwer, actief in onder meer de bakkerijsector, vlees- en slagersbranche, geldt als één van de belangrijkste marktleiders op het gebied van automatiseringsoplossingen in de genoemde branches. Het hoofdkantoor in Verden an der Aller – onder de rook van Bremen – ondersteunt dagelijks Vemag.NL en de Belgische agentuur Dirk Latré Foodmachinery. “Qua support, producttesten of de realisatie van maatwerk bij onze klanten, biedt het enorm veel voordelen dat wij een dochteronderneming zijn van Vemag”, weet Erik van Roekel van Vemag.NL. Managing director Cristoph Thelen legt uit: “Iedereen in de regio is op zoek naar goed personeel, zodoende zetten we een stap extra voor onze medewerkers. We hebben hier twee shifts: vroeg en laat. We zijn overgestapt op een werkweek van vier dagen, zodat je één dag extra vrij hebt in de week. Ook hebben we een eigen fitnessfaciliteit waar onze medewerkers gratis gebruik van kunnen maken. We adverteren op regionale bussen, werken samen met twee regionale universiteiten en we hebben headhunters in dienst, die continu op zoek zijn naar nieuwe medewerkers.” Thelen vervolgt: “Iedereen die hier begint, van technici tot kantoorpersoneel, volgt een interne opleiding zodat ze besmet worden met het Vemag-DNA. Wij willen personeel graag in hun kracht zetten. Wij bieden iedereen die dat wil, de kans om door te groeien met interne trainingen. Zo houden we onze mensen vast. Daar zijn we redelijk succesvol in, want we hebben een lange lijs met mensen die al langer dan 25 jaar voor Vemag werken. Onlangs hebben we zelfs nog het 50-jarig jubileum van een medewerker gevierd.” In een tijd dat voedsel steeds duurder is, biedt Vemag hun personeel tevens de mogelijkheid om voor een paar euro een warme maaltijd te nuttigen in de bedrijfskantine. Ook op die manier draagt het bedrijf bij aan goed werkgeverschap en de gezondheid van honderden medewerkers.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4