NBT magazine nr5 online editie

NB T M a g a z i n e n r 5 2 0 1 9 26 C o v e r s t o r y ROTATIEOVENS Zo kwam de keuze voor Spronk en Wachtel dus tot stand, maar hoe is het gekomen dat Henk nu met rotatieovens bakt? “Laat ik vooropstellen dat ik op voorhand geen fan was van rotatieovens. Ik heb in het verleden wat slechte ervaringen gehad met dit type ovens. Als je mij dan ook op voorhand had gezegd dat ik nu met rotatieovens zou bakken, had ik je voor gek verklaard. Waardoor de omslag in denken gekomen is? Ik ben met Kees-Jan mee geweest naar Duitsland om te kijken bij Wachtel, maar eigenlijk raakte ik daar ook nog niet helemaal overtuigd. Het gevoel bij Wachtel was goed, maar mijn mening over rotatieovens konden ze daar nog niet veranderen. Dat kwam pas toen ik bij een aantal ervaren collega-bakkers op bezoek ging om ze te vragen naar hun bevindingen. Zij waren unaniem zeer positief en dat heeft mij toch wel aan het denken gezet. Toen ik ook nog de prachtige producten uit de oven zag komen bij mijn collega’s, was ik om.” SOCIALE VOORWAARDEN “Eigenlijk was het initiële idee ook om een inschietoven te plaatsen”, zo vult Kees-Jan Meijer van Spronk aan. “Maar door de beschikbare ruimte in de bakkerij en de bakresultaten die wij de Wachtel Compact rotatieovens toedichten, was de keuze voor de hand liggender om voor de rotatieovens te gaan. Een inschietoven is ook heel arbeidsintensief om te bedienen en juist een stukje werkontlasting was hier gewenst.” Dat onderschrijft Henk ook. “We waren voorheen de hele nacht bezig met produceren. Om 23.00 uur ’s avonds begonnen we. Dat wilden we niet meer. We hebben dan ook remrijskasten geplaatst en door het gebruik van de rotatieovens kan de eerste bakker nu om 03.00 uur of 03.30 uur beginnen. De andere twee bakkers starten zelfs pas om 05.30 uur. Dat is toch wel een hele verbetering als je het mij vraagt. Dit werkt zo veel lekkerder. Ik ben ook fitter, dat merk ik aan alles. En een fijne bijkomstigheid is dat we beter personeel kunnen krijgen. 'HET FIJNE AAN HET WERKEN MET DE WACHTEL ROTATIEOVENS IS DAT DE OVENS ZEER TEMPERATUUR VAST ZIJN' Henk Achterberg

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4