NBT nr5 2022 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2022 15 wel in investeren, is om in de toekomst gewoon nog efficiënter te produceren. Door te automatiseren en onze capaciteit te verhogen, hebben we de afgelopen jaren al veel kosten kunnen drukken. We zijn heel scherp op onze productieplanning en kijken goed naar wat we produceren en wanneer. We werken bijvoorbeeld met een recovery kast in plaats van een remrijskast. Dat scheelt voor mijn gevoel toch ook al in energie en het maakt ons enorm flexibel. Zo ben je continu bezig met het optimaliseren waar je kan. Je maakt afwegingen voor jezelf en kijkt wat goed voor jouw bedrijf is. Dat moet je blijven doen.” In het Brabantse Zeeland treffen wij Wil van der Coer van de gelijknamige Echte Bakker in zijn bakkerij. Hij heeft al ruim twee jaar een variabel contract en ziet zijn maandbedrag voor gas de laatste maanden zienderogen toenemen. “We werken altijd eigenlijk al met variabele contracten voor gas, omdat dat van oudsher gewoon rendabeler was. Deze stijgingen hadden we dan ook niet voorzien. Onze kosten zijn inmiddels meer dan verdubbeld voor gas en de onzekerheid over verdere verhogingen hangen als een donkere wolk boven ons hoofd. Stel dat die kosten stijgen naar drie tot vier keer van hetgeen we voorheen betaalden, dan houden wij dat geen jaar vol. In januari loopt ook nog ons vaste contract voor elektra af en dan gaan we over op variabele prijzen. Wat dat gaat betekenen voor onze kosten durf ik op dit moment echt niet te zeggen, maar dat het pijn gaat doen is zeker. Vanuit de overheid moet er ook gewoon iets gedaan worden voor bakkers lijkt me. Ik hoop dat er ook een goede oplossing komt zodat iedereen geholpen is, maar wat dat moet zijn, dat weet ik niet zo goed. Deze extreme energiekosten zijn voor bijna geen enkele bakker op te hoesten lijkt me. Ik betaal op dit moment nog prijzen waar ik mee kan leven, in de zin dat het nog te betalen is, maar heel veel meer kán ik ook niet ophoesten. Helaas heb ik geen invloed op de toekomst en wat ik niet kan beïnvloeden, daar wil ik me ook niet te druk over maken op dit moment. Ook mentaal doet dit veel met je als ondernemer. Het is de onzekerheid die je nekt en natuurlijk de wanhoop. Kun je straks nog wel bakker zijn? Wij zijn de dupe van een situatie die wij niet veroorzaakt hebben. Ook dat maakt je gefrustreerd.” “Het opvallende is: in de coronaperiode kon alles en iedereen gecompenseerd worden zodat de mensen hun baan konden behouden. En het was wél snel geregeld. Nu staan wij al maanden in de kou. Ik zie het nog wel goedkomen voor onze sector, want je kunt toch niet alle bakkers kapot laten gaan? En wij kunnen op onze beurt niet alle kosten doorberekenen aan klanten. We hebben al twee keer onze prijzen verhoogd en ik wil mezelf niet uit de markt prijzen.” Kijkend naar eventuele besparingen, ziet Wil nog wel wat opties. “Ik zou graag zonnepanelen willen leggen en een biovergister zou ook een optie kunnen zijn.Wellicht is een hybride oplossing voor onze thermische olieovens ook nog wel iets om naar te kijken. Maar het vervelende is natuurlijk: het vergt investeringen en in tijden van crisis ben je voorzichtig. Ik ben aangesloten bij Echte Bakkers en daar spreken we onze collega’s ook veel over dergelijke zaken. Zij zijn allemaal bezig met oplossingen om hun energie verder te besparen, dus van elkaar steek je veel op wat betreft eventuele innovaties. Je moet er nu wel mee aan de gang. Ik kan in de bakkerij ook verder geen hele grote besparingen doen. We gebruiken net als andere bakkers gewoon veel gas en elektra. Dat is inherent aan het bestaan van een bakker en ons productieproces. Daarom denk ik ook dat ze vanuit de overheid met een oplossing zullen komen die ons in staat stelt ons beroep uit te blijven oefenen. Ik ben 56 jaar en vind het nog steeds geweldig om dit elke dag te mogen doen. Dat wil ik ook graag doorgeven aan de volgende generatie. Mijn zoon Jelle werkt inmiddels al binnen onze bakkerij en wellicht is hij nog niet zo bezig met zijn toekomst, maar die is wel wat onzekerder geworden. Over twee jaar hebben we ons honderdjarig bestaan en dat gaan we sowieso vieren, daar ben ik van overtuigd, maar dat er iets moet gebeuren, is ook duidelijk.” Wil van der Coer Michel van Mook BAKKERIJ VAN DER COER – ZEELAND (WIL VAN DER COER)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4