NBT nr5 2022 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2022 14 ENERGIECRISIS BAKKERIJ VAN MOOK – NISTELRODE (MICHEL VAN MOOK) Michel van Mook is een van de Echte Bakker collega’s van Wil van der Coer en ook druk bezig met eventuele oplossingen die voor hem energiebesparing zou op kunnen leveren. “Wij zijn inmiddels al met onze ovenbouwer Brouwer Oventechniek in gesprek om te kijken of een biovergister voor ons interessant kan zijn. Als we de verhalen mogen geloven, kan dit zeker een besparing opleveren. Wij zullen niet volledig van het gas af kunnen, maar een besparing van een derde zou het al wel snel op kunnen leveren. Met de prijzen die we nu zien, is de grote investering dan sneller terugverdiend dan een paar jaar geleden, toen we ook al hebben gekeken naar de biovergister.” Michel geeft aan dat hij vanuit een luxe positie kan kijken naar energiebesparende oplossingen, aangezien hij nog twee jaar mag profiteren van vaste contractprijzen voor zijn gas en elektra. “Wij hebben een jaar geleden eigenlijk door meer geluk dan wijsheid een vast contract nog afgesloten, maar dat neemt de zorgen niet perse weg. Ik zie en hoor de verhalen ook en als we ons nu niet voorbereiden op de toekomst, dan komen de problemen vanzelf. We gaan 95 zonnepanelen plaatsen begin volgend jaar en we onderzoeken alle opties die er op de markt zijn. Propaangas is bijvoorbeeld iets waar we nu concreet naar kijken. Tegen deze energieprijzen valt gewoon niet op te boksen en ik leef mee met al mijn collega’s die in de problemen komen daardoor. Ik hoop ook echt dat de overheid over de brug komt en heel eerlijk; ze moeten ook wel.” Als wij Michel spreken in zijn bakkerij in Nistelrode, vertelt hij over de plannen die hij al langer heeft om uit te bouwen. “Maar of ik dat nu moet doen, is de vraag natuurlijk. De onzekerheid is gewoon heel groot. Aan de andere kant wil je wel gewoon blijven ondernemen en daar horen investeringen wel bij. Maar de animo om te ondernemen wordt op deze manier wel een stuk minder. De machteloosheid is iets ongrijpbaars. Ik neem aan dat heel veel andere bakkers nu ook op zoek zijn naar korte termijn oplossingen, maar ik ben bang dat die er niet zijn. Waar wij BAKKERIJ VAN HEESWIJK - LUYKSGESTEL (ADRIAAN VAN HEESWIJK) Een bakkersbedrijf bij wie het vaste contract afgelopen januari afliep en wie zodoende al enige tijd afhankelijk is van de fluctuatie op de energiemarkt, is Bakkerij van Heeswijk in Luyksgestel. Wij spreken met Adriaan van Heeswijk, die nog positief gestemd is, ondanks een energierekening die richting de €50.000,- per maand gaat. “We hebben in februari van dit jaar voor het eerst onze prijzen richting onze klanten met 8% verhoogd en op 1 augustus hebben we daar nog eens 6% bij moeten doen. Dat was nodig door de kostenstijging, maar die omzetverhoging zie je niet terug onder de streep. Je moet het omzet technisch wel goed vergelijken. Kijken naar 2019 zitten we nog 20% in de plus en dat is een index die je meeneemt. Vergeleken qua omzet zeg je dus: dat is redelijk goed. De kostenkant laat echter een heel ander beeld zien. Onze gasprijzen zijn gestegen van €7.000,- naar €27.000,- per maand en we betalen inmiddels ook al €22.000,- aan elektra. Vorig jaar bedroeg energie 3% van de omzet, waar dat nu 10% is. Even simpel gerekend kun je dus zeggen dat je met een variabel contract 7% marge inlevert. Dan is dat een exceptioneel hoog percentage. Wij hebben geluk dat we een super gezond bedrijf zijn en we kunnen tegen een stootje, maar dit is extreem. Inmiddels vormen de derde en de vierde generatie samen de directie van ons bedrijf. Ikzelf ben onderdeel van de derde generatie. Wij ouderen willen het stokje graag overgegeven aan de jeugd en zij willen ook een keer van ons af, maar de reeds ingestelde aflossing hebben we door deze uitzonderlijke situatie on hold moeten zetten. Daarbij is er nog wel meer stop gezet.” “We hebben recent wel nog geïnvesteerd in nieuwe kneders en een nieuwe banketbakkerij, maar andere investeringen zitten er nu even niet in. Je moet een pas op de plaats maken, maar aan de andere kant moet je ook zeker in deze tijden niet bang zijn om wel te investeren als het nodig is. Een biovergister kan een dergelijke investering zijn, waar je ‘oude’ producten omzet in biogas, maar ook hierbij geldt weer: de kosten gaan voor de baten uit. Gelukkig heb ik al veertig jaar ervaring en al veel meegemaakt, maar nu heerst er wel heel veel onzekerheid. Tijdens de andere crisissen wist je dat er een einde in zicht kwam. Wat je nu kunt doen? Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten. Wij kijken goed naar de kosten en zitten er bovenop. We draaien aan de knoppen waar het kan. We draaien volle ovens bijvoorbeeld en zijn terug gegaan naar vier dagen overdag produceren van koekwerk en halffabricaat in plaats van vijf dagen. Het opstarten van de oven kost veel energie en een dag minder opstarten kan zo 4% schelen.” “De hoop voor de nabije toekomst is vanuit onze kant een normalisatie op het gebied van prijzen. En aan de andere kant: misschien is dit wel het nieuwe normaal en moeten we hiermee omgaan. Ik weet wel dat we gewoon blijven bakken. We moeten ons blijven richten op het produceren van mooie, onderscheidende en lekkere producten en natuurlijk op klantgerichtheid. Ik ben ook wel zo eigenwijs dat ik denk dat we ook deze crisis zullen overleven. Wij blijven positiviteit uitstralen naar onze mensen en onze klanten. Dit biedt ook weer kansen voor de bakker, want supermarkten hebben hier ook wel last van.” Adriaan van Heeswijk (derde generatie) en Rob Soeterboek (vierde generatie) tonen hun gasrekening van deze maand

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4