NBT nr5 2022 Online

NBT MAGAZINE NR 5 2022 39 RETRO Artikel gaat verder op de volgende pagina ► Als we bij Guido en Pauline op bezoek zijn in De Horst, moeten we toch even zoeken naar de ingang van de bakkerij. Het bord ‘Bakkerij Oomen’ met een pijl de hoek om op de gevel van het pand wijst ons de weg. Daar zien we de bakkerij én winkel ineen. “Vroeger was de supermarkt die mijn opa en ouders nog runden gesitueerd op de plek waar nu onze woonkamer is. Pauline en ik hebben in 1988 de bakkerij overgenomen en besloten de winkel en bakkerij samen te voegen. Daardoor komen onze klanten bijna letterlijk de bakkerij in en zien ze wat we hier doen. Onze vaste klanten zijn dat gewend, maar de toeristen die hier ook regelmatig komen staan hier foto’s te maken. Het is een stuk beleving ook. Mensen weten niet wat ze zien en al helemaal niet wat er gebeurt in een bakkerij”, zo concludeert Guido. BEPERKT AANTAL OPENINGSDAGEN Guido is dus de derde generatie Oomen die voor de mensen in De Horst en omgeving brood en banket bakt. “Vroeger was ik er nog niet zo happig op om de zaak over te nemen. Mijn hart lag bij voetballen en ik wilde daar graag wat mee doen, maar uiteindelijk bleek dat niet voor mij weggelegd. Ik heb zodoende in 1988 de zaak van mijn ouders overgenomen. Destijds was de winkel nog open op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Wij hebben al snel besloten om de dinsdag dicht te blijven. De mensen hier komen op de dagen dat we wel geopend zijn hun verse broden, broodjes en lekkere dingen halen en vriezen in wat ze gedurende de week nodig hebben. Onze openingsdagen zijn dus een bewuste keuze. We hebben de klanten niet om de hele week geopend te zijn.” HET NIEUWS STAAT DE AFGELOPEN TIJD VOL MET ALLERLEI ONHEILSPELLENDE BERICHTEN. ENERGIENOTA’S DIE VERTIENVOUDIGEN EN GEWOONWEG NIET MEER BETAALBAAR ZIJN MET GROTE GEVOLGEN. ER WERD ZELFS GESPROKEN OVER 40 TOT 60 PROCENT VAN DE (AMBACHTELIJKE BAKKERS) DIE DAARDOOR ZOUDEN WORDEN GEDWONGEN OM TE STOPPEN. HET IS ECHT TE HOPEN DAT HET NIET ZO VER KOMT, MAAR VOOR GUIDO EN PAULINE OOMEN ZAL HET GEEN VERSCHIL MAKEN. ZIJ HADDEN AL EERDER DIT JAAR BESLOTEN TE STOPPEN MET HUN BAKKERIJ IN DE HORST (KERKDORP NAAST GROESBEEK). ER IS GEEN OPVOLGING, HET TOEKOMSTPERSPECTIEF IS VERRE VAN ROOSKLEURIG VOOR EEN NIEUWE GENERATIE EN GUIDO EN PAULINE ZIJN OOK GEWOON TOE AAN EEN LEVEN DAT HEN NIET AAN DE BAKKERIJ BINDT. “ER KOMT TEGENWOORDIG VEEL MEER KIJKEN BIJ HET RUNNEN VAN EEN BAKKERIJ NATUURLIJK DAN ALLEEN HET BAKKEN VAN MOOIE, LEKKERE PRODUCTEN. WIJ DOEN HET VOORNAMELIJK MET ZIJN TWEEËN EN HEBBEN TWEE PARTTIMERS IN DIENST (1 BAKKER EN EEN WINKELDAME) EN ALLE ROMPSLOMP EROMHEEN STAAT ONS STEEDS MEER TEGEN. HET IS MOOI GEWEEST.” ZODOENDE SLUIT BAKKERIJ OOMEN IN HET EERSTE WEEKEND VAN NOVEMBER NA BIJNA NEGENTIG JAAR DE DEUREN. GEEN OPVOLGING EN WEINIG TOEKOMSTPERSPECTIEF: BAKKERIJ OOMEN SLUIT DE DEUREN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4