NBT Magazine nr 6-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2023 10 DUURZAAMHEID Klimaatverandering - en de wereldwijde effecten daarvan - is de belangrijkste aanleiding voor Royal Kaak om zo breed in te zetten op verduurzaming. “Klimaatverandering is een thema en het verminderen van CO2-uitstoot een must. Gelukkig komt er bij de productie van brood relatief weinig CO2 vrij en ook in de keten is de uitstoot niet zo hoog als in andere branches, maar dat we verantwoordelijkheid te nemen hebben hierin, is voor ons heel duidelijk. Onze klanten vragen er ook naar. Vandaar dat we nu naar buiten treden met een duidelijk verhaal, namelijk Food without Footprint. In de komende jaren zullen we onze oplossingen verder ontwikkelen met als doel om in 2030 een geïntegreerde lijn aan te bieden die de productie van CO2-neutraal brood mogelijk maakt. Het volgende doel is in 2050 een CO2-neutrale productie in onze gehele supply chain.” Visie niet nieuw Eigenlijk is Royal Kaak al bijna tien jaar aan het toewerken naar een productieproces waarbij geen ecologische voetafdruk achtergelaten wordt. “Verduurzamen zit in het DNA van Royal Kaak als je ziet wat we de afgelopen jaren al gerealiseerd hebben. Deze visie is niet geheel nieuw, het is de richtlijn geweest voor onze belangrijkste keuzes van de afgelopen tien jaar, zoals onze investeringen in 3D-metaalprinten waardoor we minder materiaalafval hebben, en iBakeCare, waarmee we onze klanten kunnen helpen om energie en afval te besparen. Maar ook een ontwikkeling als Digital Twins, waarbij we onze lijnen digitaal testen, zodat we het aantal reisbewegingen beperken op het moment van installatie, draagt bij aan onze eigen doelen om duurzamer te worden.” Energiebesparing Food without Footprint lijkt toekomstmuziek, maar Royal Kaak heeft duidelijk hoe dat gerealiseerd moet gaan worden. “Op dit moment richten wij ons op drie thema’s waar we de besparingen kunnen behalen. Dat zijn energiebesparing, voedselverspilling en waterverbruik. Als we kijken naar energiebesparing is dat de belangrijkste factor in de CO2-uitstoot van bakkerijen zelf. Wij hebben de afgelopen tijd al effectieve stappen gezet met bijvoorbeeld onze ovenscan, waarmee we snel en laagdrempelig in kaart brengen wat het energiebesparingspotentieel van een oven is. We kunnen ook een stap verder gaan en een end-to-end energiebeoordeling uitvoeren en het energieverbruik van elk apparaat in de productielijn in detail analyseren. Op basis van de resultaten geven we diverse adviezen, variërend van gedragsveranderingen tot lijnaanpassingen die het energieverbruik zullen verlagen. Wat ons tijdens IBA 2023 opviel was de vraag naar hybride systemen voor vooral thermische olie- en cyclotherm ovens. Daarmee kun je schakelen tussen gas en elektriciteit om de olie op te warmen en zodoende optimaal gebruik maken van eigen gewonnen elektriciteit. Verder ben je in de toekomst minder afhankelijk van fluctuerende prijzen en eventuele CO2-belastingen die ingevoerd gaan worden op gas.” Een toekomstgerichte aanpak onderzoekt Royal Kaak ook al met energieopslag. “Het zelf opwekken van energie gebeurt al veelvuldig, maar wat je te veel opwekt, wil je dan ook graag opslaan voor later gebruik. Dat kan met een batterij. Die heb je al als elektrische variant voor industrieel gebruik, maar het nadeel is dat deze oplossing vrij prijzig is. Warmtebatterijen zijn daarentegen een goedkoper alternatief en beter inzetbaar voor gebruik in de bakkerij. Deze warmtebatterijen zijn veredelde containers waarin warmte wordt opgeslagen – op verschillende manieren – en die deze warmte vasthouden. De technieken verschillen van bijvoorbeeld buizen die in een speciaal cement gestort zijn en warme thermische olie bewaren of ijzerslag dat hete lucht herbergt. Wij zien in deze oplossingen mogelijkheden voor de toekomst om zelfvoorzienend te worden als bakkerij en de warmte in te zetten als je het nodig hebt tijdens het productieproces, dus wij zijn samenwerkingen aan het aangaan met gespecialiseerde bedrijven om dit verder te onderzoeken.” Hoe ziet de groene bakkerij van de toekomst eruit? Als het aan Royal Kaak ligt, produceert deze bakkerij in ieder geval ‘Food without Footprint’. Duurzaamheid, energiebesparing, voedselverspilling minimaliseren en zuinig omgaan met water zijn thema’s die binnen Royal Kaak de focus hebben en dat alles wordt onder de noemer Food without Footprint verder uitgedragen. Dat was tijdens IBA 2023 al duidelijk zichtbaar, waar Royal Kaak aanwezig was zonder fysieke lijnen of machines. “We willen onze klanten helpen bij hun duurzaamheidsuitdagingen en dan niet alleen bij één onderdeel, maar over de hele breedte”, licht Rutger Drost - Business Manager Sustainability bij Royal Kaak – toe. Hij is sinds afgelopen juni in dienst om duurzaamheidsoplossingen in samenspraak met bakkerijen invulling te geven en klanten zodoende toekomstbestendig te maken om broodproducten te produceren zonder voetafdruk.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4