NBT Magazine nr 6-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2023 11 Voedselverspilling Voedselverspilling is en blijft een heikel punt in de bakkersbranche. Per dag worden in de gehele Nederlandse keten 700.000 broden weggegooid. Hoe kun je dat terugdringen? Dat is ook de vraag die Royal Kaak zichzelf gesteld heeft. “Er is geen eenduidig antwoord voor ons, want wij hebben niet overal invloed op. Zo zal vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd moeten worden, maar zal er ook bij de consument een gedragsverandering plaats moeten vinden. Waar wij wel bij kunnen helpen, is het hergebruik van de reststromen. Dan kun je denken aan het recyclen van oud brood en het minimaliseren van afval. Ook het vergisten van oud brood tot biogas kan een optie zijn, maar de prioriteit is zoveel mogelijk de voedingsstoffen voor menselijke consumptie te behouden. Het gaat erom dat je een goede bestemming gaat vinden voor het overschot dat in de productie gerealiseerd wordt. Wat je kan veranderen aan de verspilling aan consumentenkant? Dat zal een gedragsverandering met zich mee moeten brengen, maar je kan daar als keten ook wel invloed op hebben. Als je ziet dat veel mensen vers brood kopen en het thuis invriezen, kun je er ook voor kiezen om het ingevroren te gaan verkopen. Of brood per snee verkopen, zoals dat in Duitsland ook al gebeurt. Hypothetisch kun je verspilling naar nul brengen, maar in de praktijk betekent dat vooral veel samenwerken. Daarbij houdt minder verspilling ook minder energieverbruik en minder CO2-uistoot in. Het is allemaal met elkaar verbonden en er is dus bij elkaar ook veel winst te behalen.” Waterverbruik Het derde en misschien voor veel bakkerijen nog niet meteen het belangrijkste thema is waterverbruik. Rutger: “Water is een belangrijk ingrediënt voor brood en een goede waterkwaliteit is essentieel voor bakkerijen. Door de klimaatverandering wordt “waterstress” in de toekomst een steeds belangrijker onderwerp. Veranderingen in de hoeveelheid neerslag en de hogere temperaturen maken de toegang tot kwalitatief goed water steeds moeilijker en het water wordt duurder. Daarom zullen bakkerijen bewust moeten worden van het waterverbruik. Wij gaan onze klanten helpen bij het verlagen van het waterverbruik in het bakkerijproces, bijvoorbeeld voor de reiniging. We zetten in op verschillende innovatieve oplossingen en ontwikkelingen om bakkerijproducten bijvoorbeeld zonder water te reinigen, maar met borstels en lucht.” CO2-neutraal Tijdens IBA 2023 was het duidelijk dat Royal Kaak breed inzet op Food without Footprint. “We hebben bewust gekozen voor een stand waarop we geen machines en lijnen lieten draaien, vanwege de impact die het vervoeren van dergelijke machines heeft. We zouden geen goede boodschap geven als we dat wel gedaan hadden. De reacties waren zeer positief, op een enkeling na die toch graag de machines wil aanraken. Maar door onze oplossingen digitaal te presenteren hadden we ook genoeg te laten zien en we hebben kwalitatief hoogwaardige gesprekken kunnen voeren. Dit is een thema dat wereldwijd al speelt of gaat spelen en wij als Royal Kaak nemen nu al onze verantwoordelijkheid door een stap te zetten richting de toekomst en dat is een CO2-neutrale productie in de gehele voedselketen.” Meer informatie: Royal Kaak Tel. +31 (0)315 339 111 www.kaak.com

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4