NBT Magazine nr 6-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2023 28 REPORTAGE Vanuit zijn productiefaciliteiten in Edam, Bolsward en Roden belevert Royal Smilde Bakery bakkerijen, retailers, horeca en eindconsumenten in Nederland en ver daarbuiten. Smilde begon als een slagerij in 1863 en betrad de bakkerswereld pas in 1981 met de overname van Pruvé. Zij waren gespecialiseerd in hartige en zoete snacks en bake-off producten. Het indrukwekkend portfolio van maar liefst 1.800 voedingsproducten bestaat onder meer uit bakmixen, oliën, vetten, salades en sauzen. Vleessnacks zijn een belangrijke specialiteit, maar Smilde heeft ook vegetarische en veganistische creaties aan zijn aanbod toegevoegd. Gezondere specialiteiten zijn ook een belangrijk segment in de recente focus van het bedrijf, om aan de wensen van consumenten te voldoen. Bij zijn productiefaciliteit in Edam produceert Smilde Bakery bladerdeeggebak en meringue, evenals verschillende zoete en hartige snacks. In Bolsward wordt shortbread met verschillende vullingsmogelijkheden geproduceerd. Gebaksnacks vormen een belangrijk segment van het productaanbod dat het produceert. Consumenten in het Verenigd Koninkrijk genieten van de roomhoorns van Smilde, terwijl in Nederland appelflappen het meest populaire aanbod in deze categorie zijn, gevolgd door worstenbroodjes, frikandelbroodjes, kaasbroodjes en gevulde koeken. Flexibel Terwijl het bedrijf dit jaar zijn 160-jarig bestaan viert, doet het dat met een veelbelovende investering: een nieuwe productielijn. Deze lijn is de grootste bij Royal Smilde, is volledig NAGENOEG VOLLEDIG GEAUTOMATISEERDE PRODUCTIELIJN VAN AMF TROMP VOOR ROYAL SMILDE Royal Smilde staat bekend om zijn rijke diversiteit aan zoete en hartige snacks. Of ze nu onder hun eigen merklabels worden verkocht, via samenwerkingen of als private labels, de producten van de Nederlandse producent zijn wereldwijd in trek. Een zeer flexibele productielijn, gebouwd door AMF Bakery Systems (Tromp), heeft hen geholpen de algehele capaciteit en daarmee de productievolumes verder te verhogen. Er is bijzondere zorg besteed aan het automatiseren van de productie van appelflappen, met name het vouwen van het deeg tot een driehoek. Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een publicatie in Baking+Biscuit International afgestemd op de behoeften en is volledig geautomatiseerd. Op dit moment produceert Royal Smilde voornamelijk appelflappen. AMF Bakery Systems (Tromp) ontwierp de flexibele productielijn. De belangrijkste producten die op deze lijn worden geproduceerd zijn worstenbroodjes, appelflappen en kaasbroodjes, maar de lijn kan ook worden gebruikt voor andere producten, waaronder frikandelbroodjes en abrikozensnacks. De lijn kan op elk moment eenvoudig worden omgeschakeld om het desgewenste product te vervaardigen, legt Jeroen Van Dijk, Manager Operations, Royal Smilde Bakery, uit. Robotica Op voorhand onderzocht Smilde alternatieven van verschillende leveranciers. Van hen was AMF de leverancier die de mogelijkheid

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4