NBT Magazine nr 6-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2023 3 COLOFON EN DE VISIE Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Koen Fens (redacteur) k.fens@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Demi van der Coer (Media-adviseur) d.coer@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Ik kan er gewoon niet omheen als ik dit schrijf: de crompouce. Dankzij TikTok is de kruising tussen een croissant en een tompouce gevuld met room of slagroom en afgetopt met roze fondant of chocolade een regelrechte hit onder jongeren. Ze komen – of kwamen inmiddels want zo snel gaat het met een TikTok-hype – er massaal voor naar de bakker, een plek die ze voorheen wel kenden, maar waar hun ouders vooral het brood kochten. Toch bijzonder hoe een medium als TikTok een nieuwe doelgroep naar de bakkerswinkels kan trekken… Honderden per week: zoveel crompouces verkopen/verkochten sommige bakkers, als het er al niet meer zijn. Een rage die zorgt voor een stormloop bij de bakkers. Iedere zichzelf respecterende bakker ‘verlaagde’ zich om de crompouce te maken. Ik zeg verlagen, want het is niet het soort product waar heel veel bakkers voldoening uit halen om te maken, maar commercieel gezien wel heel interessant, want de jeugd komt er op af. Inmiddels zijn de variaties op de crompouche al veelvuldig aanwezig, met als ‘hoogtepunt’ wat mij betreft wel de variant met een frikandel. Misschien is het een idee om het frikandelbroodje – ook al jaren populair onder jongeren – ook te transformeren naar een crom-variant? De meest geniale reactie op de hype was toch wel van de HEMA die zich afvroeg waarom je iets ‘crom’ moest maken wat al recht is: namelijk de tompouce. De Visie nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche | December 2023 | 24e jaargang no.6 | Pr i j s € 10, 50 SPECIAL DUURZAAMHEID & BAKKERIJINRICHTING Coverstory CIRC helpt je energieonafhankelijk te worden door energie te halen uit restromen Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl Een hype als de crompouce is ook wel een prettige afleiding van zwaardere thema’s die in de branche spelen. Duurzaamheid, energiebesparing, voedselverspilling tegengaan, inspelen op gebrek aan personeel: het waren en zijn onderwerpen die tijdens IBA en in deze uitgave van NBT Magazine duidelijk naar voren komen. Vanuit producenten komt er steeds meer de nadruk te liggen op oplossingen om bakkers te ontzorgen op al deze gebieden. Denk aan hybride systemen om zowel op gas en elektriciteit een oven aan te drijven, automatisering in het productieproces om in te spelen op personeelstekorten, maar ook op oplossingen om zelfvoorzienender te worden in je energieconsumptie en -behoefte. Ik wil u wijzen op het artikel dat wij in samenwerking met CIRC Energy gemaakt hebben. Zij hebben een biovergister ontwikkeld die het mogelijk maakt om met restromen zoals oud brood en banket, gas en elektriciteit op te wekken. Win-win! Royal Kaak is er daarnaast ook alles aan gelegen om u te ontzorgen en in de nabije toekomst ‘Food without footprint’ te produceren. Hoe? Dat leest u op pagina 9, 10 en 11. Verder blikken we uitgebreid terug op ons bezoek aan IBA, waar we verrast werden met vooruitstrevende innovaties en veel lekkernijen: en dan doel ik niet op de crompouce. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. EEN HYPE ALS DE CROMPOUCE IS OOK WEL EEN PRETTIGE AFLEIDING VAN ZWAARDERE THEMA’S DIE IN DE BRANCHE SPELEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4