Previous Page  47 / 52 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 47 / 52 Next Page
Page Background

P

A K K R A C H T

N R

2 2 0 1 5 47

Klantonderzoek

Ger Standhardt refereerde in zijn betoog aan

een uitgebreid klantenonderzoek. Inzet was een

verkenning naar trends onder jongeren, het mid-

densegment en 50-plussers. Als toptrends voor

de komende jaren noemden die: online shop-

ping, verantwoord weggooien, convenience en

voorkomen van voedselverlies.

Ger Standhardt noemde in verband met voed-

selverlies de BeeMagicTray van Dampack, win-

naar van De Gouden Noot in 2014. Doordat

de geperforeerde film het product van de

bodem lift, komt het gebruikte gasmengsel ook

in contact met de onderzijde van het product.

Hierdoor ontstaat er meer circulatie rondom

het product. Dat resulteert in een aanzienlijk

beter kiemgetal op de vervaldag. Doordat er

geen absorptiematerialen worden gebruikt die

een zuigeffect hebben, ontstaat er minder vocht-

verlies. Voedselverlies is ook van invloed op de

sluitbaarheid van verpakkingen. “Lekdetectie

heeft aandacht. Dure producten kunnen zich

ermee onderscheiden”, gaf Standhardt desge-

vraagd als mening.

Over verantwoord weggooien zei hij nog weinig

te zien in PLA verpakkingen met composteerbare

plastics. “PET en PE kan je er niet mee vervangen

zolang ’t te duur is. Voor bio-based plastic is nog

een lange weg te gaan. Daar is tijd en schaal-

vergroting voor nodig. De Plantbottle van Coca

Cola is een voorbeeld van hoe het wel kan. Maar

daarbij moet je in acht nemen dat Coca Cola de

duurdere verpakking volgens eigen zeggen niet

doorberekent aan de consument.”

Hans van Haaren, sectormanager Food, bij de

Rabobank Nederland, sprak na Ger Standhardt.

Hij wist dat in Nederland de consument gemid-

deld maximaal 900 meter van de supermarkt

woont. Door die hoge supermarktdichtheid komt

de e-commerce langzaam van de grond”, aldus

Hans van Haaren. Ready –to-eat en takeaway

noemde hij als trends. De klant rekent in deze

branche gemakkelijk € 5 tot € 7 af en er zit een

enorme marche op deze producten.

De vertrouwde keten producent-fabriek- han-

del- retail- consument wordt volgens Hans van

Haaren volledig ondermijnd door e-commerce.

“Een meisje van veertien jaar doet zaken met

een fabrikant van Sneakers aan de andere kant

van de wereld. Die sloopt dus de supply chain.

Ook in de voedselsector komt die trend op. U

moet daar iets mee”, hield hij de verpakkers in

de zaal voor. De sector moet volgens hem ook

iets met blurring, ofwel branchevervaging. Ikea

verkoopt tegenwoordig kwaliteitsbrood, is een

voorbeeld. Dat doet ook een enorm appèl op

de toeleveranciers. Er ontstaan namelijk nieuwe

productstromen.

Hans van Haaren