P
A K K R A C H T
N R
2 2 0 1 5 47
Klantonderzoek
Ger Standhardt refereerde in zijn betoog aan
een uitgebreid klantenonderzoek. Inzet was een
verkenning naar trends onder jongeren, het mid-
densegment en 50-plussers. Als toptrends voor
de komende jaren noemden die: online shop-
ping, verantwoord weggooien, convenience en
voorkomen van voedselverlies.
Ger Standhardt noemde in verband met voed-
selverlies de BeeMagicTray van Dampack, win-
naar van De Gouden Noot in 2014. Doordat
de geperforeerde film het product van de
bodem lift, komt het gebruikte gasmengsel ook
in contact met de onderzijde van het product.
Hierdoor ontstaat er meer circulatie rondom
het product. Dat resulteert in een aanzienlijk
beter kiemgetal op de vervaldag. Doordat er
geen absorptiematerialen worden gebruikt die
een zuigeffect hebben, ontstaat er minder vocht-
verlies. Voedselverlies is ook van invloed op de
sluitbaarheid van verpakkingen. “Lekdetectie
heeft aandacht. Dure producten kunnen zich
ermee onderscheiden”, gaf Standhardt desge-
vraagd als mening.
Over verantwoord weggooien zei hij nog weinig
te zien in PLA verpakkingen met composteerbare
plastics. “PET en PE kan je er niet mee vervangen
zolang ’t te duur is. Voor bio-based plastic is nog
een lange weg te gaan. Daar is tijd en schaal-
vergroting voor nodig. De Plantbottle van Coca
Cola is een voorbeeld van hoe het wel kan. Maar
daarbij moet je in acht nemen dat Coca Cola de
duurdere verpakking volgens eigen zeggen niet
doorberekent aan de consument.”
Hans van Haaren, sectormanager Food, bij de
Rabobank Nederland, sprak na Ger Standhardt.
Hij wist dat in Nederland de consument gemid-
deld maximaal 900 meter van de supermarkt
woont. Door die hoge supermarktdichtheid komt
de e-commerce langzaam van de grond”, aldus
Hans van Haaren. Ready –to-eat en takeaway
noemde hij als trends. De klant rekent in deze
branche gemakkelijk € 5 tot € 7 af en er zit een
enorme marche op deze producten.
De vertrouwde keten producent-fabriek- han-
del- retail- consument wordt volgens Hans van
Haaren volledig ondermijnd door e-commerce.
“Een meisje van veertien jaar doet zaken met
een fabrikant van Sneakers aan de andere kant
van de wereld. Die sloopt dus de supply chain.
Ook in de voedselsector komt die trend op. U
moet daar iets mee”, hield hij de verpakkers in
de zaal voor. De sector moet volgens hem ook
iets met blurring, ofwel branchevervaging. Ikea
verkoopt tegenwoordig kwaliteitsbrood, is een
voorbeeld. Dat doet ook een enorm appèl op
de toeleveranciers. Er ontstaan namelijk nieuwe
productstromen.
Hans van Haaren