Slagersvak nr 2 2023 Online

SLAGERSVAK NR 2 2023 23 varkenshaasjes en boneless ribs. Die uniciteit vind je niet terug in de zoveelste plantaardige hamburgers, balletjes of nuggets. Je kunt echt je eigen draai geven aan de bereiding van onze producten”, verduidelijkt Breel. De receptuur en het productieproces van Rival Foods blijven geheim. Wel wil Dekkers een tipje van de sluier oplichten qua ingrediënten. “We hebben gekozen voor een breed scala aan plantaardige eiwitten, zoals soja, erwten en tarwe. Maar we gebruiken ook tuinbonen, zonnebloem en raapzaad. Het belangrijkste ingrediënt is water om de spiervezels na te bootsen en sappigheid te creëren. Ook gebruiken we natuurlijke smaak- en kleurstoffen en voegen we wat kruiden en specerijen toe voor smaak. Ook zijn onze producten volledig vrij van toegevoegde verzadigde vetten en E-nummers. En zeker ten opzichte van vleesvervangers gebruiken we minder zout. Het totaalpakket van ingrediënten en ons unieke productieproces zorgen ervoor dat we een kippenborstfilet en varkenshaas goed kunnen recreëren. Een eerlijke keuze, transparant, clean label, net zo gezond en een zegen voor dierenwelzijn.” Geen compromis nodig Tijdens de recente vakbeurs IFE in Londen presenteerde Rival Foods hun producten aan een internationaal (professioneel) publiek. “Er werd enorm enthousiast gereageerd op onze producten”, herinnert Breel. “Vanwege de lange vezels, de bite en smaak hoorden we van mensen dat ze anders gingen denken over plantbased. Een veelgehoorde reactie was: ‘Het is dus wél mogelijk.’ Juist in de horeca is er veel scepsis over plantbased. Maar mensen die het eenmaal geproefd hebben, zijn in één klap overtuigd. Daarbij wordt het ook nog eens enorm gewaardeerd dat het een eerlijk product is.” Hij vervolgt: “Wij roepen ook niet dat consumenten afscheid hoeven te nemen van dierlijk, maar om óók plantaardig te gaan eten. Wat is er nou mooier voor restaurants en slagerijen om producten dierlijk én plantaardig op dezelfde manier te kunnen aanbieden? Simpelweg omdat de smaakervaring bij een plantbased sparerib of kipfilet dezelfde is als bij de dierlijke variant. Zodoende hoef je niet anders te gaan koken of een compromis te sluiten. Plantaardig heeft op dit moment slechts 3% marktaandeel van de totale vleesmarkt. Het is nu ook nog duurder, maar de prijzen van vlees zullen vanwege een andere manier van produceren en een afnemende veestapel in de toekomst gaan stijgen. En omdat het volume van onze productie juist zal toenemen, zal de prijs van onze plantbased producten die van dierlijk vlees gaan benaderen. Daarmee wordt Rival Foods dus toegankelijker voor consumenten. Het belangrijkste is vooral de kwaliteit. Als die goed is, dan is de bereidheid om meer te betalen ook groter. Wij verkopen onze producten direct aan chef-koks, slagers, viswinkels en poeliers, maar we zullen op termijn tevens bij groothandels komen te liggen.” Dekkers en Breel besluiten: “Demonstraties en proeverijen horen tot de mogelijkheden voor slagers en food professionals die overtuigd willen worden en hun toonbank willen uitbreiden met smakelijke plantbased gevogelte-, vlees- en visproducten.” Meer informatie: Rival Foods Tel. +31 (0) 85 130 46 90 | sales@rival-foods.com | www.rival-foods.com UITGANGSPUNT IS DAT KENMERKEN DIE DE CONSUMENT BELANGRIJK VINDT VOOR SPIERVLEESPRODUCTEN, ZOALS MONDGEVOEL, BITE EN SAPPIGHEID, EXACT HETZELFDE ZIJN BIJ ONZE PLANTBASED PRODUCTEN

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4