Slagersvak nr 3 2023 Online

SLAGERSVAK NR 3 2023 14 VOORBESCHOUWING VAS-BEURS ‘WE GAAN ERUIT MET EEN HEUSE KNALLER’ Op maandag 25 en dinsdag 26 september vindt in het Food Center Amsterdam de 30ste editie van de VAS-beurs plaats. De jubileumeditie (VAS bestaat vijftig jaar) is eveneens de laatste keer dat de vakbeurs wordt gehouden. “Alles komt samen op deze laatste VAS-beurs: verschillende jubilea, ons afscheid als brancheorganisatie en bovenal een beurs op een locatie waar we altijd gevestigd zijn geweest. We gaan eruit met een heuse knaller”, verzekert John Bakker, secretaris van de Verenigde Amsterdamse Slagersorganisatie (VAS). Voordat Bakker in januari 2024 officieel met pensioen gaat, wil hij dat de VAS-ZAS op een goede manier afscheid neemt van de sector waarin het de afgelopen vijftig is uitgegroeid tot een begrip. “Onze bekendheid is immens, maar het ledenaantal is helaas fors afgenomen ten opzichte van vroeger. Twintig jaar geleden hadden we nog 400 leden, maar dat is door de jaren heen gekrompen naar 74 leden. Leden haken af en degenen die lid zijn gebleven, zijn een stuk ouder geworden. Jongeren kiezen steeds vaker hun eigen weg. Van oudsher was de VAS ook een echte Amsterdamse verenging. Daarnaast hebben we nog de JAS: Jonge Amsterdamse Slagers, en ZAS: de zelfslachtende slagers of slagers met eigen vee. Op de locatie (Food Center) waar de komende VAS-beurs wordt gehouden, regelden we vroeger de slacht en logistiek bij het abattoir. Je moet als vereniging echter wel bestaansrecht en draagvlak hebben. Dat is er nu nog, maar over een paar jaar niet meer. Zodoende dat we eerder al de handen ineen hebben geslagen met Slavakto. Zij regelen alles op de beursvloer en wij organiseren de vakwedstrijden, inclusief keuringen, jury en de aanlevering van producten. Dat doen we ook voor de komende VAS-beurs. Het belooft op alle vlakken een superbeurs te worden”, stelt Bakker, die al sinds 2001 secretaris is van de VAS-ZAS. Eet smakelijk Thema van de 30ste VAS-beurs is ‘Jubileum’. “Tijdens slagersvakbeurzen werd er altijd al gegeten en gedronken, maar de kwaliteit van het eten is altijd afhankelijk van de catering van een beurscomplex. Omdat het de laatste keer is, hebben we als VAS direct gezegd: ‘We moeten eruit met een heuse knaller!’ De standhouders die we benaderden, waren het daar mee eens en zegden toe hieraan mee te werken. Ons streven is dat bezoekers voldaan de deur uitlopen. Zodoende zal de beurs in het teken staan van gratis eten en drinken”, legt Bakker uit. “Bij verschillende beursstands kunnen bezoekers terecht voor

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4