Slagersvak nr 3 2023 Online

SLAGERSVAK NR 3 2023 31 Hoge waardering De toeloop van standhouders mag dan wel bijna als vanzelf op gang zijn gekomen, op de lauweren rusten is er voor de organisatie niet bij. “Wij willen continu doorontwikkelen om zowel deelnemers als bezoekers optimaal te bedienen. Dat betekent dat we kijken naar de indeling en routing. Alle disciplines (vlees, kaas, noten, brood en AGF) staan door elkaar, zodat bezoekers alle specialisaties tegenkomen. Dat is geheel in lijn met het groeiende aanbod in verswinkels zelf. Ook kaaswinkels verkopen inmiddels wat vleeswaren, zoals ook steeds meer slagerijen een hoek met binnen- en buitenlandse kazen hebben ingericht. Als je bijvoorbeeld Slagerij J. Antonisse in Alphen ziet. Mensen rijden speciaal om voor zijn delicatessen. Daarnaast zien we steeds meer AGF-winkels de mooiste maaltijden verkopen en eigenlijk alle slagerijen, kaas- en delicatessenwinkels beschikken inmiddels over een aparte sectie met maaltijden en soepen en soms ook nog desserts. Zo divers als het aanbod is in de winkels, zo divers is het aanbod op onze beursvloer”, verzekert Evelien. “Ruim 65% van onze bezoekers is een eindbeslisser in het inkoopproces. Dat is voor een beurs waanzinnig hoog. Het imago van de beurs is dan ook goed. Bezoekers geven aan dat ze voelen dat ze er geweest moeten zijn omdat ze anders echt iets gemist hebben. De waardering van exposanten en bezoekers is prima, met een rapportcijfer van ruim boven de 8. Dat is voor de evenementensector een ongekend hoog rapportcijfer”, weet Evelien, die aangeeft dat de Vakbeurs Foodspecialiteiten ‘inmiddels 40% meer bezoekers verwelkomt dan in 2017’. “Dat zegt veel. Door branchevervaging is de beurs interessant voor elk specialisme. Steeds meer slagers, traiteurs en poeliers komen naar de beurs. En ook andersom is het geval: steeds meer aanbieders van vlees en fijne vleeswaren nemen deel als standhouder. Die deur hebben we enkele jaren geleden opengezet en daar wordt goed gebruik van gemaakt. Nichemerken vinden ons uit zichzelf en ook steeds meer groothandels doen een aanvraag. Juist vleesleveranciers mikken niet alleen meer op slagerijen, maar verkopen net zo gemakkelijk hun producten aan kaas- en notenwinkels of de groenteboer. Bezoekers worden gemotiveerd en geïnspireerd om hun productaanbod uit te breiden met nieuwe delicatessen waarmee ze een nog grotere doelgroep kunnen aanboren.” Live cooking en demonstraties Nieuw element op de beurs is een grote demokeuken die Rational neerzet op het zogeheten versplein in het hart van het beurscomplex. Evelien: “Wij bieden onze exposanten op die manier een ideaal podium om hun producten onder de aandacht te brengen. Stel, je bent een aanbieder van het mooiste vlees uit Ierland en hebt enkele prachtige recepturen: dan is een demonstratie op het versplein natuurlijk ideaal. Veel standhouders doen ook aan live cooking, vleesbereidingen of demonstraties. Dit draagt bij aan de beleving, maar het belangrijkste van de beurs is en blijft natuurlijk het netwerken en noviteiten ontdekken.” Met meer dan 300 exposanten zullen op 2 en 3 oktober vier beurshallen gevuld zijn met een keur aan foodspecialiteiten. “Maar de routing blijft nagenoeg hetzelfde, met duidelijke looproutes en rechte looppaden. Wij kiezen bewust voor een logische routing en een overzichtelijke beursvloer. Enkele standhouders pakken groots uit, zoals een groothandel in groente en fruit, die een toren van vier meter hoog vol met vers fruit zal maken. Daarnaast hebben we nog het Noviteitenpaviljoen, waar nieuwe producten ontdekt kunnen worden. Eén van de awards werd vorig jaar gewonnen door een aanbieder van ossenworst (1906 - Makers van charcuterie). Ook dat is een bewijs dat vleeswaren een steeds belangrijkere rol op onze vakbeurs zijn gaan spelen”, zegt Evelien. Zij benadrukt tot slot: “Uiteindelijk is het aan de standhouders om het randprogramma vorm te geven, met opvallende zaken op hun eigen stand of door een demonstratie te geven op het Rational Versplein. Net als de afgelopen jaren gaan we er ook dit jaar weer een mooi feestje van maken. Daar ben ik van overtuigd.” Meer informatie over de beurs en de exposantenlijst: Vakbeurs Foodspecialiteiten Tel. +31 (0)348-41 97 71 | info@foodspecialiteiten.nl www.vakcentrum.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4