Slagersvak nr 4 2023 online

SLAGERSVAK NR 4 2023 11 pastabedrijven te bezoeken. Altijd in combinatie met veel vrije tijd. Zo zijn mensen er lekker even uit en maken ze genoeg mee. Op de planning staat om ook een reis naar Spanje te maken, mede doordat daar een bedrijf zit dat mijn worsten verkoopt.” ‘Beste van de klas’ Door deel te nemen aan verschillende vakwedstrijden en prijzen te winnen heeft Poeste zijn vakmanschap getoond. Hij is Nederlands kampioen droge worstsoorten geweest en was de best geslaagde Meester Worstmaker in zijn studiejaar, wat hem een oorkonde en een gouden mes opleverde. “De opleiding is best pittig, dus als je die haalt, is dat al prachtig. Dat ik de ‘beste van de klas’ was, voelde als een extra beloning. Ik laat mijn worsten vaak keuren en ze hebben daarnaast het Beter Leven Keurmerk. Zelf weet ik dat ze van goede kwaliteit zijn, maar een goedgekeurd product is ook een mooi bewijs richting mijn klanten.” Meer informatie: De worstmaker Tel. +31 (0)641249244 | info@deworstmaker.nl | www.deworstmaker.nl Elke week ziet er inmiddels anders uit voor Poeste, die voordat hij docent werd altijd in de slagerij heeft gewerkt. “Ik werk veel mee in slagerijen als een chef vervangen moet worden of er iemand anders nodig is. Ik ben bovendien een sparringpartner en kijk en denk mee met processen en producten. Daarin ben ik meer dan de slager aan het blok. De meeste zzp’ers in de branche komen het slagerswerk doen, ik probeer het wat breder te trekken. Doordat ik veel dingen doe, krijg ik ook verschillende soorten vragen uit de branche. Een mooi voorbeeld daarvan is dat ik bezig ben met insecten verwerken in een worst. Bij mijn weten is er maar één gek in Nederland die dat doet en dat ben ik. Insecten bevatten veel eiwitten en zijn makkelijk te verwerken. Ik vind het leuk om met dat soort dingen te experimenteren. Niet om het direct te verkopen, maar om zo meer kennis op te doen, zodat ik mezelf ook continu blijf uitdagen op het gebied van productontwikkeling. En ik vind het vooral leuk om met nieuwe dingen bezig te zijn.” Worsten en spek Onderdeel van Poestes werk is het maken van droge worsten en spek. De worstmaker heeft naast een naturel worst de smaken knoflook, venkel en kruidnagel standaard in het assortiment. Daarnaast is Poeste continu bezig met productontwikkeling en het testen van nieuwe smaken. Onlangs zijn fenegriek en een pittige chili geïntroduceerd. Ook heeft De worstmaker verschillende speksoorten. “Er kan gekozen worden voor venkelspek of Groninger spek. Deze zijn minimaal twee maanden gerijpt, waardoor het een mooie volle en uitgesproken smaak heeft, handzaam vacuüm verpakt in stukken van ongeveer 150 gram. In het venkelspek vind je onder meer venkel, knoflook en peper terug. Voor de liefhebber van stevige smaken is er het Groninger spek met kruidnagel. Allemaal producten waarin je de passie en de liefde voor het vak proeft en waar kwaliteit gewoon de standaard is. Door de mooie etiketten zien de producten er ook nog eens goed uit in de winkel.” Poeste inspireert graag andere mensen met zijn werk. Hij doet dat onder andere door het organiseren van workshops en foodreizen voor vakgenoten en andere geïnteresseerden. “Ik verzorg workshops bij slagers, andere bedrijven of gewoon thuis. Dat doe ik regelmatig voor groepen, waarbij mensen zich kunnen aanmelden om droge, verse of barbecue-worst te leren maken. Ook organiseer ik één keer per jaar een foodreis en neem ik mensen mee die van lekker eten houden. De afgelopen jaren gingen we naar Italië om ham-, kaas-, balsamico- en

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4