Slagersvak nr 4 2023 online

41 SLAGERSVAK NR 4 2023 Meesterslager Een bijzonder kenmerk van Slagerij Spaans is dat Hans-Peter Spaans de titel ‘Meesterslager’ mag dragen, een prestigieuze erkenning die slechts aan enkele vakmensen in Nederland is toegekend. Bij de opening van de winkel trok deze titel de aandacht, maar nu wordt de slagerij vooral gewaardeerd vanwege de kwaliteit van de producten. “Zo’n titel is een leuk extraatje. Ik draag het wel uit, maar loop er niet mee te koop. Mensen vragen er ook naar. Dan vertel ik dat het een mooie bekroning is op mijn werk. De onderscheiding betekent dat je overal wat van afweet. Van de levende inkoop, slachten en uitbenen tot hammetjes, soepen en sauzen die we maken. Ik ben niet beter dan de rest, maar heb wel een bijdrage geleverd aan de slagersbranche en dat laat ik ermee zien. Elke gepassioneerde slager met kennis en kunde kan ervoor gaan. Het kost alleen wel veel tijd.” In een tijdwaarin steedsmeer mensen de voorkeur geven aanminder vleesconsumptie, merkt Spaans deze trend zeker op. Hoewel vleesvervangers steeds populairder worden, kiest hij er bewust voor om geen vleesvervangers te verkopen. “Ik ben namelijk een slager. Soms denk ik wel dat ik eraan mee moet doen, zodat ik een alternatief kan bieden, maar ik vind eigenlijk dat de schoenmaker bij zijn leest moet blijven. Als slager moet je zoveel mogelijk zelf maken, ruiken, proeven en voelen. En vleesvervangers ga ik niet zelf maken. Ik kan niet beoordelen of vleesvervangers goed zijn, want dat is niet mijn vak. Wie weet ga ik er in de toekomst iets mee doen. Wel hebben we andere opties, zoals gevulde portabello’s en gevulde aardappelen.” Verschil maken Daarbij blijft Spaans trouw aan het vakmanschap dat zijn klanten waarderen. Het is duidelijk dat Spaans niet alleen een slagerij is, maar een ervaring op zich, waar de klant centraal staat en waar ambachtelijke kwaliteit vooropstaat. “Niks wordt bij mij voorgesneden. Alles is vers en ik laat alles proeven. Daar maak ik ook tijd voor. Waarom zou je alles voorverpakken? Om tijd te winnen, zeggen de meeste slagers. Ik vind het mooi dat iemand in de winkel komt en zegt dat hij vier plakjes rosbief en één schepje filet americain wil. Ik wil best groter worden, maar wel op een manier die bij mij past. Omdat dat bijdraagt aan de grootste versbeleving die er is. Voor bakjes en voorgesneden spullen ga je naar de supermarkt, niet naar de slager. Daar kunnen wij als slagers het verschil mee maken.” IK TREK ELKE DAG DE TOONBANK ERIN EN ERUIT, WAARDOOR HET VERSGEHALTE ONTZETTEND HOOG IS Spaans is vastberaden om zijn ‘buurtslagerij’ te behouden, terwijl hij langzaam en gestaag groeit. Op termijn wil hij met zijn gezin wonen in het huis dat aan de slagerij vastzit. Aan slagers die erover nadenken om voor zichzelf te beginnen, geeft hij het volgende mee: “Mijn vrouw Donna helpt met de administratie, zodat ik me op de winkel kan focussen. Ook zorgt zij ervoor dat thuis alles op orde is. De steun van iemand die achter je staat is heel belangrijk als je je eigen zaak begint. Als het ergens kriebelt om voor jezelf te beginnen, moet je het doen. Anders krijg je er spijt van. Je kunt beter op je bek gaan dan dat je het helemaal niet hebt geprobeerd. In ieder geval leer je ervan.” Meer informatie: Slagerij Spaans Tel. +31 (0)55 533 28 81 | info@slagerijspaans.nl | www.slagerijspaans.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4