NBT Magazine nr1-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2023 16 DUURZAAMHEID De vorige keer dat wij Paul spraken waren we met hem op bezoek bij een Belgische klant waar Royal Kaak in de oven hun hypotheses in de praktijk kon testen. Data- en kennisvergaring hebben er inmiddels toe geleid dat Royal Kaak in staat is om middels een simulatieprogramma, iedere bakker te laten zien wat hun energieverbruik is én eventueel ook hoeveel energiebesparing er gerealiseerd kan worden. “Het verder verduurzamen van bestaande productielijnen is een doel dat we onszelf hebben gesteld. Het inzichtelijk maken van het energieverbruik is een eerste stap naar bewustwording en verdere vervolgstappen. Wij doen dat door het energieverbruik van bestaande ovens in bakkerijen te vergelijken met ons oven simulatieprogramma. Op basis van deze vergelijking kunnen we kijken of een oven duurzaam en optimaal produceert of dat er energiebesparing te realiseren is.” OVEN-ENERGIESCAN Royal Kaak biedt alle industriële bakkers – klant of geen klant – nu de mogelijk een zogenaamde ‘oven-energiescan’ te laten doen. “Je moet het zien als een controle zoals je vroeger ook op school kreeg voor je fiets. Als je fiets voldeed aan de voorwaarden, dan kreeg je een ‘OK-sticker’. Als de oven optimaal rendeert, is dat een certificaat waard dat wij uitgeven. Als blijkt dat de oven meer energie verbruikt dan wij simuleren, is er dus een besparingspotentieel. Wij vragen de klanten om bepaalde waardes door te geven voor deze oven-energiescan, zoals gas- en stoomverbruik en welke instellingen ze gebruiken tijdens het productieproces. Bij het vergaren van die informatie kunnen we ook ondersteunen. Met deze informatie starten we de simulatie en bootsen we de ideale instellingen van de desbetreffende oven na, op basis van het te produceren product en de situatie in de bakkerij. Gemiddeld kunnen we tot nu toe bij klanten waar we deze scan al gedaan hebben tien tot 25 procent besparing realiseren. Dat besparingstraject gaan we graag met bakkers aan. Op de website van Royal Kaak (www. kaak.com) kunnen bakkers zich inschrijven voor deze oven energiescan zodat we contact met u kunnen opnemen.” ENERGIE BESPARENDE MAATREGELEN Waar voorheen de zo hoog mogelijke kwaliteit van het eindproduct het uitgangspunt was bij het ontwikkelen van een productielijn, is Royal Kaak dus vanuit energieverbruik aan het kijken wat er aangepast (dus bespaard) kan worden, zonder de kwaliteit van het product te beïnvloeden. Paul: “Het vergt omdenken van iedereen. Hoe ga je om met je productieplanning, hoe is je stoomtoevoer geregeld en hoe ga je om met het afzuigen van bakverlies? Simpele voorbeelden waarbij het aanpassen daarvan al tot grote besparingen kan leiden. Wij zijn er al mee begonnen met ons R&D-team en hebben een aantal oplossingen ontwikkeld waardoor we zonder het proces aan te passen, in de lijn besparing kunnen realiseren, zonder dat dit effect heeft op de kwaliteit van het eindproduct. Dan moet je denken aan een retrofit voor de stoomzone, nieuwe software voor de afzuiging en een real time monitor in onze iBakeCare-app waardoor je ziet wat je daadwerkelijk verbruikt. Dat is zo gedetailleerd al, dat je kunt zien hoeveel energie per geproduceerd broodje er is verbruikt.” Full electro oven

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4