NBT Magazine nr1-2023 Online

nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Va k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | F e b r u a r i 2 0 2 3 | 2 4 e j a a r g a n g n o . 1 | P r i j s € 1 0 , 5 0 Special BAKKERSVAK EN GRONDSTOFFEN COVERSTORY KEMPF GMBH BAKEWARE & COATING NEEMT MEERDERHEIDSBELANG IN KEYBAKE

Uw creatieve partner in techniek en voor al uw transportbanden • DIVARDY LEVERT TAILOR MADE TRANSPORTSYSTE- MEN IN ALLE SOORTEN EN MATEN • ALLROUND MONTEURS ZIJN 24/7 BESCHIKBAAR VOOR STORINGEN, ONDERHOUD, INSPECTIES EN REVISIES AAN UW INDUSTRIËLE BROOD OF BANKETLIJN. • GESPECIALISEERD IN SERVICE EN ONDERHOUD AAN CAPWAY INSTALLATIES. • COMPLETE WERKPLAATS GESPECIALISEERD IN SNEL UITLEVEREN VAN SPARE PARTS, PLAAT-, DRAAI- EN FREESWERK EN LASWERKZAAMHEDEN. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op: Pascalbaan 3 | 3439MP | Nieuwegein | +31 343 523 880 | sales@divardy.nl WWW.DIVARDY.NL SERVICE & ENGINEERING FOR THE BAKERY INDUSTRY

NBT MAGAZINE NR 1 2023 3 Vaktijdschrift voor de totale bakkersbranche. Verantwoordelijke uitgever Nederland: GPmedia BV Van Schaeck Mathonsingel 8 6512 AP Nijmegen, The Netherlands Telefoon: +31 (0)24 3 246146 E-mail: info@gpmedia.nl Internet: www.gpmedia.nl www.nbtmagazine.biz Verantwoordelijke uitgever België: GPmedia BV Postbus 10000 2300 Turnhout (B) Uitgever: Peter Peeters Redactie: Coen de Jager (hoofdredacteur) c.dejager@gpmedia.nl Sales: GPmedia BV Gerdo van de Peppel (Verkoopleider) g.peppel@gpmedia.nl Demi van der Coer (Media-adviseur) d.coer@gpmedia.nl Alle orders worden afgesloten en uitgevoerd conform de Regelingen voor het Advertentiewezen, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbanken en bij de Kamer van Koophandel. NBT Magazine heeft het HOI Keurmerk. Dit betekent dat de oplage is gegarandeerd en gecontroleerd. Abonnementen: www.gpmedia.nl of via info@gpmedia.nl Per jaar € 42,- Losse verkoop € 10,50 Het abonnement kan elk gewenst moment ingaan. Vormgeving: GPmedia BV Telefoon: +31 (0)24 3 246146 Internet: www.gpmedia.nl Druk: PRinterface ISSN: 1872-9363 © Copyright 2023 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. NBT Magazine besteedt de grootst mogelijke aandacht aan de juistheid van de informatie die in het vaktijdschrift wordt opgenomen. Fouten zijn echter niet volledig uit te sluiten. De uitgever en de auteurs zijn dan ook op geen enkele wijze verantwoordelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de bedoelde informatie. Colofon en De Visie Ik weet niet of u het zich nog kan herinneren, maar de laatste keer dat Bakkersvak georganiseerd werd, was corona net uitgebroken in ons land en deden we nog wat lacherig over het virus. Tijdens de beurs konden we nog niet bevroeden dat we bijna twee jaar lang in onzekerheid en lockdowns zouden leven. Nu lijkt het alweer een eeuwigheid geleden en staan we eindelijk weer aan de vooravond van een vakbeurs in eigen land. Ik weet zelf niet meer hoe vaak Bakkersvak uitgesteld is, maar we gaan weer. Met alle huidige ontwikkelingen en perikelen, is dit het ideale moment voor alle leveranciers in onze branche om zich te tonen, voor bakkers om zich te laten inspireren en voor iedereen om elkaar te treffen in een andere setting dan de afgelopen jaren. Zo afgaand op de verhalen van beursorganisator Easyfairs worden Bakkersvak en het gelijktijdig georganiseerde IJsVak ouderwets druk, met een grote diversiteit aan exposanten en activiteiten. Wat u allemaal mag verwachten, lichten wij toe in de voorbeschouwing op de vakbeurs in Gorinchem op pagina 6 en 7, maar verdeeld in deze uitgave van NBT Magazine komen ook exposanten aan het woord over hetgeen ze gaan presenteren. Een algemene deler die nagenoeg alle exposanten benoemen, is de noodzaak om te voorzien in de wensen van u als bakker. Dat houdt in: veel duurzame oplossingen op machinegebied en duurzame oplossingen van grondstoffenleveranciers. Duurzaamheid is het sleutelwoord op dit moment en zo breed van toepassing. Iedereen ziet de noodzaak in van duurzamer produceren, want je wilt minder verbruiken om je energierekening lager te krijgen (of te houden) en om je uitstoot – lees je voetafdruk – te verkleinen. Consumenten zijn zich nu eenmaal meer en meer bewust van duurzaamheid en kijken echt naar producenten die inzetten op het verduurzamen van hun productieproces. In deze uitgave vindt u veel verhalen terug over hybride oplossingen op ovengebied, maar ook hoe je duurzaam producten kunt coderen. In deze eerste editie van 2023 hebben wij ons als redactie ook gericht op de ontwikkelingen op grondstoffengebied. Vegan en glutenvrij is onder consumenten al lang geen modewoord of stroming meer, maar een levensstijl of een must en daardoor voor bakkers echt een mogelijkheid en nieuwe omzetmaker. Dawn Foods is een voorloper op dat gebied en geeft tips hoe je deze nieuwe productgroep kunt integreren binnen je assortiment. En als je het dan toch weer over duurzaamheid hebt, kunnen we op dit moment ook niet om Bakkersgrondstof heen. Bakkersgrondstof verwerkt oude broden tot broodmeel en dit broodmeel dient als grondstof voor diverse levensmiddelen, zoals desem. Zo geef je oude, overbodige producten een tweede leven. Lees hun verhaal dus zeker ook even. Zo ziet u maar weer dat de bakkersbranche weer volop in beweging is. Er is de afgelopen jaren enorm veel gebeurd, maar inventiviteit en ondernemerschap komen altijd bovendrijven. Dat gaan we tijdens Bakkersvak ook zeker weer zien. Zie ik u daar? Wij zijn zelf in ieder geval ook aanwezig op stand H102 en verwelkomen u graag als u vragen en/of opmerkingen heeft. Voor nu veel leesplezier met deze uitgave gewenst. De Visie nbt magazine Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708170) Va k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | F e b r u a r i 2 0 2 3 | 2 4 e j a a r g a n g n o . 1 | P r i j s € 1 0 , 5 0 Special BAKKERSVAK EN GRONDSTOFFEN COVERSTORY KEMPF GMBH BAKEWARE & COATING NEEMT MEERDERHEIDSBELANG IN KEYBAKE Hoofdredacteur vaktijdschrift NBT Magazine c.dejager@gpmedia.nl DUURZAAMHEID IS HET SLEUTELWOORD OP DIT MOMENT EN ZO BREED VAN TOEPASSING

NBT MAGAZINE NR 1 2023 4 INHOUD P. 6 VOORBESCHOUWING BAKKERSVAK Iedere bakker staat op dit moment voor grote uitdagingen. Hoe kunnen jullie het beste omgaan met de gestegen energie- en grondstofprijzen? Hoe kun je jouw bedrijf of jouw merk positioneren? Bakkersvak en IJs-Vak spelen daar op in en de vakbeurs opent haar deuren op 5, 6 en 7 maart in Evenementenhal Gorinchem. P. 14 BAKKERS AAN HET WOORD Vanaf heden hebben wij een nieuwe rubriek in iedere uitgave van NBT Magazine onder de veelzeggende naam ‘Bakkers aan het woord’. In deze rubriek zullen bakkers hun visie geven op een aantal thema’s die wij voorleggen, zoals deze keer ‘Bakkersvak’ en ‘grondstoffen’. In deze eerste editie spraken wij met Amir Alsady van Alsady Brood en Banket in Assen en René Dijkzeul van de gelijknamige bakkerij in Vijfhuizen. P. 15 ROYAL KAAK Royal Kaak is als leverancier van industriële bakkerijlijnen altijd op zoek naar optimalisering in alle geledingen van het proces. De laatste tijd is de focus vooral op duurzaamheid komen te liggen, mede door de ontwikkelingen rondom de energiecrisis en de klimaatdoelstellingen en alle gevolgen die dat meebrengt voor producenten zoals (industriële) bakkers. P. 21 COVERSTORY KEYBAKE De Duitse producent Kempf GmbH bakeware & coating heeft een meerderheidsbelang genomen in KeyBAKE. Dat houdt in dat Linda Troisfontaine haar aandelen verkocht heeft en Joop Kornelis de helft van zijn aandelen van de hand doet. Dit zorgt voor nieuw elan, nieuw kapitaal en de ruimte om de verdere groei te realiseren en de continuïteit richting de toekomst te waarborgen. 6 14 15 21

NBT MAGAZINE NR 1 2023 5 P. 24 BAKKERSGRONDSTOF Ze zijn er al een paar jaar ‘mee bezig’ maar inmiddels hebben Sebastiaan Hetterschijt, Paul Berntsen en Jos Veltmaat met Bakkersgrondstof serieus voet aan de grond gekregen. Bakkersgrondstof verwerkt oude broden tot broodmeel en dit broodmeel dient als grondstof voor diverse levensmiddelen, zoals desem, maar ook diervoer en granola. P. 28 DOMINO Duurzaamheid staat hoog op de agenda van bedrijven in alle sectoren. Fabrikanten van codeer- en inspectieapparatuur spelen een grote rol in de overgang naar duurzamere productielijnen. Een goed voorbeeld van hoe codeerapparatuur kan helpen bij duurzaamheid, is Domino’s Cx350i hoge resolutie dozenprinter. P. 36 DAWN FOODS Je kunt er als bakker eigenlijk niet meer omheen: glutenvrije en vegan producten zijn voor een deel van jouw doelgroep een must geworden. Dawn Foods is een voorloper op het gebied van een zeer divers glutenvrij en vegan assortiment voor bakkers en Sarah Browner (Market Researcher & Insights Manager van Dawn Foods) weet daar alles over te vertellen. P. 39 RETRO Wij spreken na acht jaar weer met Eric van Otten. De bakker uit Enter zag de afgelopen jaren zijn bakkerij flink groeien met als laatste mijlpaal de verbouwing van de winkel in Enter, waar een nieuw concept uitgerold is. Naast een ruime winkel waar zelfbediening geïmplementeerd is, vind je nu ook een lunchgedeelte die de tearoom genoemd wordt. 24 28 36 39

NBT MAGAZINE NR 1 2023 6 VOORBESCHOUWING BAKKERSVAK BAKKERSVAK & IJS-VAK GEEFT JE HANDVATEN OM HEDENDAAGSE UITDAGINGEN AAN TE GAAN IEDERE BAKKER STAAT OP DIT MOMENT VOOR GROTE UITDAGINGEN. HOE KUNNEN JULLIE HET BESTE OMGAAN MET DE GESTEGEN ENERGIE- EN GRONDSTOFPRIJZEN? HOE KUN JE JOUW BEDRIJF, OF JOUW MERK, POSITIONEREN? BAKKERSVAK EN IJS-VAK SPELEN DAAR, OP 5, 6 EN 7 MAART IN EVENEMENTENHAL GORINCHEM, OP IN. “WE PROBEREN ÉCHT PRAKTISCHE HANDVATTEN TE BIEDEN RICHTING DE TOEKOMST”, VERTELT SHARON HAANS NAMENS DE BEURSORGANISATIE. “WE BESTEDEN AANDACHT AAN ALLES WAT ER SPEELT BINNEN DE SECTOR EN AAN ALLES WAT DE AMBACHTELIJKE BAKKER ZOEKT.” Nieuw is het Veganplein, dat in samenwerking met Bakels wordt georganiseerd. “Bakels dat echt groots uitpakt, toont bezoekers de nieuwste ontwikkelingen op vegan-gebied en laat ook allerlei smakelijke lekkernijen proeven”, weet Haans. “Daarnaast zullen meerdere, andere partijen aansluiten. Daarover wordt de komende weken meer bekend.” Naast vegan worden ook de thema’s duurzaamheid en groen steeds belangrijker. “We merken duidelijk dat steeds meer ambachtelijke bakkers hier bij het inkopen rekening mee houden.” GRATIS WEBINAR MET VERVOLG OP BAKKERSVAK De energiecrisis heeft de bakkerijsector hard geraakt en helaas zijn eerlijke energieprijzen voor iedereen nog niet in zicht. Daarom organiseerde beursorganisator Easyfairs van Bakkersvak en IJs-Vak samen met exposant COMCAM op woensdag 8 februari een gratis webinar, ook om antwoord te geven op de vraag hoe ondernemers in de bakkersbranche verstandig en slim met de sterk fluctuerende energieprijzen kunnen omgaan. “COMCAM is een expert op het gebied van energiemanagement en verzorgt tijdens onze beurs Bakkersvak op 5, 6 en 7 maart meerdere lezingen”, aldus Haans. “Omdat het onderwerp zo actueel is, hebben wij als beursorganisatie besloten in aanloop naar de beurs toe de bakkerijsector ook al een gratis webinar aan te bieden. En niet alleen tijdens het webinar krijgen bakkers handvaten aangereikt hoe om te gaan met hun stijgende energierekeningen, ook op de beurs kunnen bakkers COMCAM in het theater zien spreken en live vragen stellen.” BEURSACTIVITEITEN Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om begin maart een bezoek te brengen aan Bakkersvak en IJs-Vak. Naast het kennistheater is er ook een Marktplein ingericht, dat nog het beste kan worden vergeleken met een mini-

NBT MAGAZINE NR 1 2023 7 foodfestival. Het Marktplein is een gezellig plein met marktkramen aan de rand van de beursvloer, waar exposanten je vol liefde en passie vertellen over hun producten en je natuurlijk ook van alles laten proeven. Op het plein zelf bruist het van de gezelligheid en er is volop gelegenheid om collega’s te ontmoeten. Ook op het Veganplein wordt een gezellige drukte verwacht. Steeds meer bakkers en patissiers zoeken naar mogelijkheden om room, eieren en boter in hun producten te vervangen door plantaardige alternatieven. Maar waar begin je? Op het Veganplein krijg je als ondernemer praktische tips om zelf met een vegan assortiment aan de slag te gaan. Ook proef je hier wat plantaardige producten jouw bedrijf en natuurlijk jouw klanten te bieden hebben. CODE: MP1441 VAKWEDSTRIJDEN Belangrijk onderdeel van zowel de Bakkersvak als de IJs-Vak zijn uiteraard de vakwedstrijden. “Een heel belangrijke wedstrijd is natuurlijk de Dutch Pastry Award, die wederom op een groot centraal plein wordt gehouden”, aldus Haans. “Op zondag vinden hier allerlei demonstraties plaats van het Dutch Pastry Team, bijvoorbeeld over plant-based en decoratietechnieken. De maandag staat in het teken van de Dutch Pastry Award. Alle showstukken zijn gekoeld te bewonderen, de verschillende deelnemers stellen zich voor en in de middag vindt de prijsuitreiking plaats. We zijn trots dat we dan ook gastjuryleden Patrick Aubrion en Arthur de Rouw mogen verwelkomen.” De dinsdag staat in het teken van de Beste Bonbon. “De jurering gaat al in de ochtend van start en aan het eind van de middag vindt de prijsuitreiking plaats.” SCHRIJF JE IN VOOR BAKKERSVAK MET DE NBT MAGAZINE CODE De tiende editie van Bakkersvak en IJs-Vak vindt plaats op zondag 5, maandag 6 en dinsdag 7 maart 2023 in Evenementenhal Gorinchem. Maak daarbij gebruik van de code vanuit NBT Magazine: MP1441. Kijk voor meer informatie en een gratis entreebewijs op www.bakkersvak.nl. REGISTREER JE HIER VOOR JE BEZOEK!

www.verbekebakkerijmac invoerder Bongard ovens & Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +3 www.verb k bakkerij ac invoerder g rd vens Sint argrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be erven eg 10 – 4529 P Eede Zld – Nederland – Tel +31 www.v rbe bakker invoerder Bongard ov Sint Ma grietestraat 27a 9981 Sint Laure ns (Belg Tel +32 9 373 98 20. info@verb kebakkerijservic Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland www.verbek invoerder Bo Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint La Tel +32 9 373 98 20. info@verbekeba Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. WWW.VERBEKEBAKKERIJMACHINES.BE Wervenweg 10 | 4529 PM Eede Zld (Nederland) | Tel +31 0117 30 84 70 | info@verbekebakkerijservice.be Sint Margrietestraat 27a | 9981 Sint Laureins (België) | Tel +32 9 373 98 20 | info@verbekebakkerijservice.be w.verbekebakk rijmach invoerder Bongard & Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laureins (België) T l +32 9 373 98 0. info@verbekebakkerijservice.b Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 IMPORTEUR BONGARD OVENS & MACHINES www.verbekebakkerijmachines.be invoerder Bongard ovens & machines Sint Margrietestraat 27a 9981 Sint Laur ins (België) Tel +32 9 373 98 20. info@verbekebakkerijservice.be Wervenweg 10 – 4529 PM Eede Zld – Nederland – Tel +31 0117 30 84 70. FAST-Solution for Food ERP | Productieplanning | Warehouse management | Mes | Wegen en etiketteren | Tracering | Recepturenbeheer | Blockchain & IoT | Kwaliteitsbeheer Expert in food-automatisering delaware.pro/foodnl delaware-advert-Food-algemeen-214x72.indd 1 01-02-2022 14:01 Goede Bakkers, Goede Machines: www. r i ttershaus.eu info@technischburo.com T +31 (0) 30 23 12 3 92 M +31 (0) 6 53 32 45 60 RVS hefkiepers, deegtrechters, invet-units en deegtransportbanden. Belader en ontlader van ovenwagens. Kleinbroodinstallaties van 3000 t/m 15000 st/u. Silo’s, Grondstoffen- en Fermentatietanks. Automatisering. Z e h o r e n bi j e l kaar UW DOELGROEP VERGROTEN IN 2023? Voor meer informatie: Demi van der Coer d.coer@gpmedia.nl +31 (0)24-3246146 Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e v l ee s - en e iwi t ve rwe r kende i ndus t r i e | Sep t embe r 20 1 8 | 1 3 e j aa r gang no . 4 COVERSTORY VLEESINDUSTRIE ZIET GROEIKANSEN VOOR DE TOEKOMST Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P924045) SPECIAL KLIMAATBEHEERSING Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (2590-0838) Vaktijdschrift voor de verpakkingsindustrie in food, non-food, handel en industrie | September 2015 | 1 e jaargang no. 1 | Prijs € 10,50 pakkracht SPECIAL CODEREN & PRINT COVERSTORY INNOVATIES IN VERPAKKINGSINDUSTRIE VEELBELOVEND VOOR DE TOEKOMST Tweemaandelijks Vaktijdschrift - Erkenningsnummer (P708168) V a k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | J a n u a r i 2 0 0 0 | 1 e j a a r g a n g n o . 1 | P r i j s € 1 0 , 5 0 nbt magazine COVERSTORY NEDERLANDSE BAKKERIJSECTOR MAAKT FORSE GROEI DOOR SPECIAL BAKKERIJ-INRICHTING fish&co Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (2590-082X) Vaktijdschrift voor de totale vis-, schaal- en schelpdierenindustrie | November 2022 | 1 e jaargang no. 1 SPECIAL INDUSTRIËLE SNIJMACHINES COVERSTORY INNOVATIES IN DE VISINDUSTRIE ZORGEN VOOR FORSE GROEI Vak t i j ds ch r i f t voo r de t o t a l e s l age r s b ranch | Maa r t 2020 | 1 e j aa r gang no . 1 Verschijnt 4 keer per jaar - Erkenningsnummer (2590-082X) slagersvak COVERSTORY SLAGERSBRANCHE ZIET BEHOEFTE AAN KWALITEITSSLAGERS VERDER TOENEMEN SPECIAL KOELEN & VRIEZEN

NBT MAGAZINE NR 1 2023 9 BAKKERSVAK INNOVATIEVE OPLOSSINGEN BROUWER OVENTECHNIEK TE ONTDEKKEN OP BAKKERSVAK Brouwer Oventechniek heeft in de afgelopen dertig jaar een vooraanstaande reputatie opgebouwd als ovenproducent en sinds de overnamen van Hebaco en OK-tech (voorheen FN) door Brouwer oventechniek is er nog meer vak- en baktechnische kennis en ervaring aanwezig binnen het team. Dat resulteert ook al in aanzienlijke ontwikkelingen zoals een hybride oven met twee verbrandingssystemen. Erik: “Onze rotatieovens zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld met een branderkamer aan de boven-, achter- of zijkant, als een inrij- of doorrij-oven en in allerlei groottes, tot wel vier karren per charge. Een oplossing die nu voor iedere bakker interessant zal zijn, is onze hybride oven. Deze heeft twee verbrandingssystemen en kan daardoor elektrisch- en gasgestookt worden. Deze twee systemen vullen elkaar aan. De oven wordt eerst elektrisch opgestookt en bij hogere warmtevraag zal de brander bijspringen. Om dit systeem te integreren is er maar een 32A aansluiting voor stroom nodig en deze is in de meeste bakkerijen wel aanwezig. Dit resulteert natuurlijk ook in een forse vermindering in gasverbruik. Onze Duo Power oven beschikt over twee complete verbrandingssystemen. Deze oven kan dus zowel volledig op gas, volledig elektrisch of hybride bakken. Door de onzekerheid op de energiemarkt, zal deze oven zorgen voor de meest flexibele manier van bakken. De prijzen van gas en elektriciteit zijn zo onderhevig aan fluctuatie dat ze zelfs binnen één dag kunnen veranderen. Met de Duo Power heb je dan de keuze met welke energiebron je gaat bakken.” BESTURING Recent heeft Brouwer Oventechniek de besturing van haar ovens vernieuwd. “De door ons zelf ontwikkelde Brouwer-ovenbesturing die in nieuwe ovens geplaatst wordt, wordt ook geïmplementeerd in bestaande (olie)ovens. Deze worden dan omgebouwd en voorzien van deze besturing.” WINKELOVENS Naast productie-ovens heeft Brouwer Oventechniek ook een uitgebreid aanbod in winkelovens. “Bij Unox maken ze allerlei winkelovens: van een 16 plaats inrijoven tot een drie plaats convectieoven. Daarnaast hebben ze ook de supersnelle Speed X en Speed pro in het assortiment. Deze worden veel gebruikt in winkels waar grote piekmomenten zijn.” ROBOTS Samen met Romias Robotics ontwikkelt Brouwer Oventechniek oplossingen voor de bakkerij. “Hierbij kunnen veel terugkerende werkzaamheden overgenomen worden door een robot. In deze tijd van personeelsschaarste kan dit een uitkomst voor de bakker zijn. Dit en nog veel meer lichten wij toe tijdens Bakkersvak. Zijn er vragen over afzuigkappen, narijskasten, wagens en werkbanken, dan kunnen we u hier ook bij helpen. Graag vertellen we u op de beurs ook meer over de bakkwaliteiten van onze olieovens, die zoals al onze ovens gemaakt worden in Nijverdal.” Meer informatie: Brouwer OventechniekTel. +31 (0) 548 611010 www.brouweroventechniek.nl | Bakkersvak-stand: D119 NOG RUIM EEN WEEK EN DAN MOGEN WE WEER MET ZIJN ALLEN GENIETEN VAN ALLES WAT BAKKERSVAK TE BIEDEN HEEFT. BROUWER TECHNIEK IS VAN PLAN U TE VERRASSEN MET EEN GEDEELTE VAN HAAR BREDE ASSORTIMENT. ERIK TIJHOF GEEFT TOELICHTING OP HETGEEN BROUWER OVENTECHNIEK GAAT LATEN ZIEN TIJDENS BAKKERSVAK. “WIJ TONEN ONDER MEER ONZE OLIEOVEN, ROTATIEOVEN, FOURS FRINGAND ETAGE OVEN, UNOX WINKELOVEN EN EEN OPLOSSING DIE WE SAMEN MET ROMIAS ROBOTICS HEBBEN ONTWIKKELD.”

NBT MAGAZINE NR 1 2023 10 BAKKERSVAK ZELFSCAN KASSA VOOR DE BAKKERIJ BARRELQ’S TE WINNEN BIJ DÜBÖR! DE CONSUMENT IS STEEDS MEER GEWEND OM ZELF AF TE REKENEN. WAAROM DAN NIET IN DE BAKKERSWINKEL? TIJDENS BAKKERSVAK INTRODUCEREN MARTI ORBAK SOFTWARE EN EVERS KASSASYSTEMEN DE ZELFSCAN CASH-IT KASSA VOOR IN DE BAKKERSWINKEL. EEN MODERNE BETAALZUIL, WAARBIJ DE KLANT SNEL EN GEMAKKELIJK ZELF ZIJN PRODUCTEN KAN AFREKENEN. DEZE ORIGINELE BARRELQ’S STAAN AL TE GLIMMEN EN ZIJN KLAAR OM HUN OPWACHTING TE MAKEN TIJDENS BAKKERSVAK & IJS-VAK 2023. DEZE STOERE, TRENDY, UNIEKE, VEELZIJDIGE BARRELQ IS NIET ALLEEN EEN BBQ, MAAR OOK TE GEBRUIKEN ALS VUURKORF. GEMAAKT VAN OLIEVATEN, DUS DUURZAAM EN MET EEN KNIPOOG NAAR DÜBÖR OLIE. EN HET MOOIE IS; HIJ IS TE WINNEN! De zelfscan kassa verkort wachttijden en de winkelmedewerker heeft zo meer tijd voor de andere klanten. Daarnaast lost de zelfscankassa krapte in personeel op. De zelfscan kassa is helemaal van deze tijd: snel, simpel en veilig. Via de Cash-it zelfscankassa scant de klant zelf de gewenste producten of tikt deze aan op het overzichtelijke productoverzicht. De klant rekent vervolgens zijn aankoop af via pin. Optioneel kan de zelfscanzuil worden uitgebreid met de Cikam Easy Cash Compact, waardoor de klant met cashgeld kan afrekenen. ALTIJD UP-TO-DATE De zelfscan Cash-it kassa communiceert direct met Bake-it en Orbak op kantoor. Dit maakt dat de prijzen en de producten (inclusief informatie over ingrediënten en allergenen) altijd up-todate zijn. De bakker bepaalt zelf welke producten er met de zelfscan kassa kunnen worden afgerekend. Het Cash-it kassasysteem is ontwikkeld door Marti Orbak Software in samenwerking met Evers Kassasystemen. Vanuit de backoffice pakketten Bake-it en Orbak beheert de bakker zijn gehele bedrijfsvoering in één pakket: van verkoop & bestelling, tot productielijsten, recepten, etiketten, facturatie en webshop. Meer informatie: Marti Orbak Software +31 (0)174 638690 | www.marti-orbak.nl Bakkersvak-stand: E120 DÜBÖR Nederland is jarig. Het bedrijf viert dat ze al meer dan 25 jaar in Nederland DÜBÖR en BOYENS lossingsoliën, afweegoliën, machines, gelei én Backglanz producten levert en klanten met raad en daad bijstaat. En wie jarig is, trakteert. Tijdens Bakkersvak & IJs-Vak maakt DÜBÖR er daarom een klein feestje van. Klanten die de stand C130 bezoeken krijgen een leuke attentie en maken tegelijk kans op een originele DÜBÖR BarrelQ. Aan het eind van iedere beursdag worden er drie BarrelQ’s weggegeven. De trekking dient uiteraard onafhankelijk te gebeuren en zal daarom worden gedaan door iemand van NBT Magazine. Wilt u kans maken op deze multifunctionele, robuuste aanwinst om deze zomer (of winter) in stijl te kunnen grillen? Kom dan 5, 6 of 7 maart naar Evenementenhal Gorinchem! Meer informatie: Dübör Nederland Tel. +31 (0)162 421111 www.dubor.nl Bakkersvak-stand: C130 Evers Kassasystemen +31 (0)73 6458110 | www.evers-kassasystemen.nl

NBT MAGAZINE NR 1 2023 11 BAKKERSVAK VEMAG TOONT GROTE VARIATIE IN TOEPASSINGEN TIJDENS BAKKERSVAK MET DE BAKKERSVAK OP HET PUNT VAN BEGINNEN IS HET GOED OM JE BEZOEK AAN DE VAKBEURS OPTIMAAL VOOR TE BEREIDEN. WAT WIL JE ZIEN? WIE WIL JE BEZOEKEN? VEMAG ZOU BIJ ONS ZEKER OP HET ‘MUST VISIT’ LIJSTJE STAAN, WANT OOK DIT JAAR TOONT VEMAG WEER EEN AANTAL VOORUITSTREVENDE MACHINES VOOR DE VEELEISENDE BAKKERIJ-INDUSTRIE. OP STAND B129 ZULLEN ZIJ REGELMATIG LIVE DEMONSTRATIES HOUDEN OM DE GROTE VARIATIE IN TOEPASSINGEN TE TONEN. Vemag heeft tijdens Bakkersvak oog voor diverse oplossingen waarin u als bakker waarschijnlijk wel geïnteresseerd zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van (energie)repen. Met de Robot500, de kleine krachtpatser onder de Vemag vacuümvullers, wordt via een nozzle het deeg tot repen gevormd en vervolgens met de ASV811 op de gewenste lengte gesneden. Vanzelfsprekend toont Vemag ook hoe eenvoudig de machine kan worden gereinigd na gebruik. WORMTECHNIEK Veelzijdig en makkelijk in gebruik kenmerken de Robot500 deegverdelers. De bekende Vemag wormtechniek is het hart van de machine die zowel voor ambacht als industrie wordt toegepast. Bediening via het grote touchscreen is intuïtief en de kleine krachtpatser is te verkrijgen met tal van opties zoals verrijdbaar onderstel, grote trechter (230 liter) en hefinstallatie voor normwagens. HPI DEEGVERDELER Ook laat Vemag tijdens Bakkersvak zien hoe brood en koekdeeg snel en precies kan worden verdeeld met een HP1 deegverdeler. Deze compacte machine is uitgerust met een zeer praktische, horizontale verdeelplaat (MCO816) waarop de producten eenvoudig met de hand kunnen worden verdeeld. Telkens weer op het juiste gewicht en in het gewenste tempo. ROBBY Tot slot zal ook het afvullen en portioneren van vullingen en beslag worden getoond. Een Vemag Robby zal worden uitgerust met een handvulkop die via een flexibele slang met de vulmachine is verbonden. De vulling of topping wordt vervolgens snel en precies aangebracht. Al met al voldoende reden om tijdens de Bakkersvak een bezoek aan de stand van Vemag (B129) te brengen. Meer informatie: Vemag NL www.vemag.nl info@vemag.nl Tel. +31 (0)412 640 858 Bakkersvak-stand: B129

NBT MAGAZINE NR 1 2023 13 BAKKERSVAK ARBEIDSBESPARENDE MACHINES BIJ JAN DE RUYTER BAKKERIJMACHINES MIMAC DOSEERMACHINES Jan de Ruyter Bakkerijmachines heeft een divers aanbod en kunnen u van advies voorzien als het gaat om de aanschaf van de juiste bakkerij-installatie. Tijdens Bakkersvak is een van de speerpunten de Mimac doseermachine. “De Mimac doseermachines zijn de meest complete en veelzijdigste doseermachines die er te koop zijn. Je kunt met deze doseermachine heel gemakkelijk – en wel tien keer sneller dan handmatige productie – soezen, eierkoeken, saucijzen broodjes, kapsel, cupcakes, macarons, kokos makronen, gele room, brownies, sprits degen, Weesper moppen, snijkoek, oranje koek, koggetjes, cake blikken en ga zo maar door vullen. De Mimac neemt bijna de gehele productie van banketproducten uit handen van de bakker. Inmiddels staan er al zo’n 80 machines in Nederland en België.” JDR PLATENPOETSMACHINE Een andere machine die bijdraagt aan het vereenvoudigen van het productieproces en arbeid bespaart, is de JDR platenpoetsmachine. Dennis: “De JDR platenpoetsmachine is de meest universele platenpoetser ter wereld. Bakplaten met 2, 3 of 4 opstaande randen gaan moeiteloos door de platenpoetser. En het unieke is: alle afmetingen zijn geschikt voor de JDR platenpoetser. De platenpoetsmachine is geschikt voor alusteel platen, teflon bakplaten, geperforeerde bakplaten, stokbroodplaten, hamburger/hotdog platen en speculaasplaten. Door zijn veelzijdigheid wordt de machine wereldwijd verkocht.” SMART UITROLMACHINE “De Smart computergestuurde uitroller heeft standaard alle eigenschappen die een uitroller nodig heeft. Een RVS onderstel, bandbreedte van 65 cm, automatische bloemstrooier, automatische deeg haspel en rolt op de gewenste breedte uit. Daarbij is de prijs meer dan concurrerend.” KORST- EN SNIJLIJNEN FERNETO De Ferneto korst en snijlijn snijdt alle koek- en banketproducten: van kaasstengels, vierkant nat gebak tot boterkoek, en van appelflappen tot deegstukjes. “De bandbreedte is 60 cm. Verder wordt de lijn standaard geleverd met een blauwe PU band. De snijlijn is in diverse lengtes verkrijgbaar.” DE LINEAIRE OPBOLLER “Deze lineaire opboller is perfect om deegstukken met hoog vochtgehalte op te bollen. Deegstukken vanaf 70% water of meer worden perfect en zeer snel opgebold. De lineaire opboller is leverbaar in 3 lengtes (140 cm, 190 cm en 300 cm) waarbij in elk model gewichten van 70 tot 2200 gram opgebold kunnen worden.” Meer informatie: Jan de Ruyter bakkerijmachines BV | Tel: +31 (0)181 627652 www.jdr.nl | info@jdr.nl | Bakkersvak-stand: H112 JAN DE RUYTER BAKKERIJMACHINES IS AL 56 JAAR EEN VERTROUWDE LEVERANCIER VOOR UW BAKKERIJMACHINES EN DAN MET NAME TOEGESPITST OP ARBEIDSBESPARENDE MACHINES. DENNIS DE RUYTER – TEVENS OPRICHTER VAN HET PLATFORM ‘VAN BAKKER NAAR BAKKER’ – IS DEGENE DIE DE DAGELIJKSE LEIDING OP ZICH HEEFT IN HET FAMILIEBEDRIJF. MAAR DENNIS KENNEN WIJ OOK VAN STICHTING NBT EN HIJ WAS DE GRONDLEGGER VAN NBT MAGAZINE. DE REDEN DAT WIJ MET DENNIS SPREKEN HEEFT ALLES TE MAKEN MET DE NADERENDE BAKKERSVAK WAAR JAN DE RUYTER BAKKERIJMACHINES AANWEZIG IS MET EEN SPECIALISTISCH AANBOD, WAT HIJ GRAAG NADER ONDER UW AANDACHT BRENGT.

NBT MAGAZINE NR 1 2023 14 BAKKERIJ ALSADY Amir Alsady is samen met zijn broer en vader verantwoordelijk voor de bakkerij in Assen. Ze zijn de laatste jaren hard aan de weg aan het timmeren, wat hen onder meer doet nadenken om te verhuizen naar een nieuw pand voor de bakkerij. Zodoende is hij de laatste tijd vaak op pad om inspiratie op te doen voor eventuele toekomstige investeringen. Een bezoek aan Bakkersvak staat bij hem dan ook zeker op de planning. “We zijn er drie jaar geleden ook al geweest en het staat zeker weer op de agenda. We spreken er altijd mensen en doen ideeën en nieuwe contacten op. We zijn druk bezig met plannen voor een nieuwe bakkerij en om een grotere locatie te openen, maar een helemaal uitgemaakte zaak is dat nog niet. We zitten in dubio, mede door de huidige situatie rondom sterk stijgende energiekosten en de hoge grondstofprijzen.” Net als andere bakkers, werkt Amir samen met het gros van de grondstoffenleveranciers. “We hebben veel leveranciers, zoals Koopmans, Meneba, Dawn Foods en ga zo maar door. Uiteindelijk kopen wij in via Beko als groothandel en daar pakken we hetgeen wat we nodig hebben. Kwaliteit is altijd leidend maar prijs is mede bepalend voor de definitieve keus. Zoals al gezegd zijn de prijzen de laatste tijd hard gestegen, over de hele breedte. De prijs van bloem en meel zijn toegenomen dus zijn we genoodzaakt om deze stijging door te berekenen. We staan met onze rug tegen de muur. Vragen over de prijzen krijgen we ook, maar voor nagenoeg alle mensen blijft het eten dus een eerste levensbehoefte. Mensen begrijpen het wel gelukkig, maar daardoor gaan we echt wel bewust kijken naar de inkoop van onze grondstoffen.” BAKKERIJ DIJKZEUL René Dijkzeul runt samen met zijn vrouw Willemijn in Vijfhuizen hun bakkerij en winkel. Zij hebben net een grote investering gedaan met de aanschaf van twee nieuwe ovens en rijskasten, maar desondanks staat een bezoek aan Bakkersvak ook bij hen op de planning. “Toevallig werden we gebeld door Hebaco dat ze van plan zijn om een thermische gasgestookte olieoven op de beurs te laten zien en dat is zeker een trigger voor ons, want naar een dergelijke oven zijn we nog op zoek. Maar er zijn meer redenen om Bakkersvak te bezoeken. Je spreekt leveranciers en collega’s en doet inspiratie op. Daarbij nemen de exposanten de moeite om zich te presenteren dus vind ik de beurs bezoeken het minste wat wij kunnen doen. Je moet er ook zijn om te weten wat er speelt.” Op het gebied van grondstoffeninkoop kijkt Rene goed naar de verschillende opties die je als bakker hebt met betrekking tot grondstoffenleveranciers. “We werken samen met nagenoeg alle leveranciers. De meeste producten bestellen we bij Zeelandia – buiten het meel en bloem wat niet in het assortiment te vinden is – en Dossche Mills hebben we dan weer specifiek voor de grondstoffen die Zeelandia niet aanbiedt. Je bent toch genoodzaakt om met meerdere partijen samen te werken. Spreiden is ook goed, zodat je het beste van de leveranciers kunt uitzoeken. Of de prijzen recent nog verder zijn gestegen? Boter is gelukkig wat goedkoper geworden en slagroom ook. Wij zijn door de stijgingen wel bewuster gaan inkopen. Zo maken we minder gebruik van mixen en zijn we zelf meer gaan maken. Dat moest ook wel, want qua prijs kwam het gewoon niet meer uit. Spelt was bijvoorbeeld heel prijzig geworden. Gedwongen terug naar de basis dus, maar dat is niet verkeerd.” BAKKERS AAN HET WOORD RUBRIEK: BAKKERS AAN HET WOORD OVER BAKKERSVAK EN GRONDSTOFFEN VANAF HEDEN HEBBEN WIJ EEN NIEUWE RUBRIEK IN IEDERE UITGAVE VAN NBT MAGAZINE ONDER DE VEELZEGGENDE NAAM ‘BAKKERS AAN HET WOORD’. IN DEZE RUBRIEK ZULLEN BAKKERS HUN VISIE GEVEN OP EEN AANTAL THEMA’S DIE WIJ VOORLEGGEN, ZOALS DEZE KEER ‘BAKKERSVAK’ EN ‘GRONDSTOFFEN’. IN DEZE EERSTE ‘BAKKERS AAN HET WOORD’ SPRAKEN WIJ MET AMIR ALSADY VAN ALSADY BROOD EN BANKET IN ASSEN EN RENÉ DIJKZEUL VAN DE GELIJKNAMIGE BAKKERIJ IN VIJFHUIZEN.

15 NBT MAGAZINE NR 1 2023 DUURZAAMHEID DUURZAMER PRODUCEREN MET DE OVENS VAN ROYAL KAAK ROYAL KAAK IS ALS LEVERANCIER VAN INDUSTRIËLE BAKKERIJLIJNEN ALTIJD OP ZOEK NAAR OPTIMALISERING IN ALLE GELEDINGEN VAN HET PROCES. DE LAATSTE TIJD IS DE FOCUS VOORAL OP DUURZAAMHEID KOMEN TE LIGGEN, MEDE DOOR DE ONTWIKKELINGEN RONDOM DE ENERGIECRISIS EN DE KLIMAATDOELSTELLINGEN EN ALLE GEVOLGEN DIE DAT MEEBRENGT VOOR PRODUCENTEN ZOALS (INDUSTRIËLE) BAKKERS. VORIG JAAR SPRAKEN WIJ NOG MET PAUL HEIJNEN (SALES DIRECTOR VAN ROYAL KAAK OVENS & PROOFERS) OVER DE ENORME STAPPEN DIE ROYAL KAAK HEEFT GEMAAKT OP HET GEBIED VAN ENERGIEBESPARING IN HET PRODUCTIEPROCES. “DAAR GAAN WIJ MEE DOOR EN WE ZIEN OOK DE URGENTIE VAN ENERGIEBESPARING BINNEN DE BAKKERIJ”, ALDUS PAUL RUIM EEN HALF JAAR GELEDEN. WE SPREKEN OPNIEUW MET HEM OVER DE VORDERINGEN DIE ZIJN GEMAAKT EN HOE BAKKERS NOG MEER INZICHT KUNNEN KRIJGEN IN HUN ENERGIEVERBRUIK ÉN BESPARING GEREALISEERD KAN WORDEN. Paul Heijnen

NBT MAGAZINE NR 1 2023 16 DUURZAAMHEID De vorige keer dat wij Paul spraken waren we met hem op bezoek bij een Belgische klant waar Royal Kaak in de oven hun hypotheses in de praktijk kon testen. Data- en kennisvergaring hebben er inmiddels toe geleid dat Royal Kaak in staat is om middels een simulatieprogramma, iedere bakker te laten zien wat hun energieverbruik is én eventueel ook hoeveel energiebesparing er gerealiseerd kan worden. “Het verder verduurzamen van bestaande productielijnen is een doel dat we onszelf hebben gesteld. Het inzichtelijk maken van het energieverbruik is een eerste stap naar bewustwording en verdere vervolgstappen. Wij doen dat door het energieverbruik van bestaande ovens in bakkerijen te vergelijken met ons oven simulatieprogramma. Op basis van deze vergelijking kunnen we kijken of een oven duurzaam en optimaal produceert of dat er energiebesparing te realiseren is.” OVEN-ENERGIESCAN Royal Kaak biedt alle industriële bakkers – klant of geen klant – nu de mogelijk een zogenaamde ‘oven-energiescan’ te laten doen. “Je moet het zien als een controle zoals je vroeger ook op school kreeg voor je fiets. Als je fiets voldeed aan de voorwaarden, dan kreeg je een ‘OK-sticker’. Als de oven optimaal rendeert, is dat een certificaat waard dat wij uitgeven. Als blijkt dat de oven meer energie verbruikt dan wij simuleren, is er dus een besparingspotentieel. Wij vragen de klanten om bepaalde waardes door te geven voor deze oven-energiescan, zoals gas- en stoomverbruik en welke instellingen ze gebruiken tijdens het productieproces. Bij het vergaren van die informatie kunnen we ook ondersteunen. Met deze informatie starten we de simulatie en bootsen we de ideale instellingen van de desbetreffende oven na, op basis van het te produceren product en de situatie in de bakkerij. Gemiddeld kunnen we tot nu toe bij klanten waar we deze scan al gedaan hebben tien tot 25 procent besparing realiseren. Dat besparingstraject gaan we graag met bakkers aan. Op de website van Royal Kaak (www. kaak.com) kunnen bakkers zich inschrijven voor deze oven energiescan zodat we contact met u kunnen opnemen.” ENERGIE BESPARENDE MAATREGELEN Waar voorheen de zo hoog mogelijke kwaliteit van het eindproduct het uitgangspunt was bij het ontwikkelen van een productielijn, is Royal Kaak dus vanuit energieverbruik aan het kijken wat er aangepast (dus bespaard) kan worden, zonder de kwaliteit van het product te beïnvloeden. Paul: “Het vergt omdenken van iedereen. Hoe ga je om met je productieplanning, hoe is je stoomtoevoer geregeld en hoe ga je om met het afzuigen van bakverlies? Simpele voorbeelden waarbij het aanpassen daarvan al tot grote besparingen kan leiden. Wij zijn er al mee begonnen met ons R&D-team en hebben een aantal oplossingen ontwikkeld waardoor we zonder het proces aan te passen, in de lijn besparing kunnen realiseren, zonder dat dit effect heeft op de kwaliteit van het eindproduct. Dan moet je denken aan een retrofit voor de stoomzone, nieuwe software voor de afzuiging en een real time monitor in onze iBakeCare-app waardoor je ziet wat je daadwerkelijk verbruikt. Dat is zo gedetailleerd al, dat je kunt zien hoeveel energie per geproduceerd broodje er is verbruikt.” Full electro oven

NBT MAGAZINE NR 1 2023 17 HYBRIDE SYSTEEM Royal Kaak is natuurlijk al veel verder met de ontwikkelingen rondom besparing en Paul is bereid een tipje van de sluier op te lichten. “We hebben de laatste tijd gebruikt om een hybride systeem te ontwikkelen waardoor bestaande én nieuwe ovens zowel gas als elektrisch verwarmd kunnen worden. Hierdoor kan er afhankelijk van de situatie dus bijvoorbeeld midden op de dag gebruik gemaakt worden van elektriciteit die opgewekt wordt door de zonnepanelen om de oven te verwarmen. Je kunt ook prijzen vergelijken op dat moment om te zien welke optie het voordeligste is. De voordelen zijn legio. Op dit moment zijn we het hybride systeem volop aan het testen en zullen het later dit jaar introduceren. Op IBA-beurs in Munchen (22 tot en met 26 oktober) worden de mogelijkheden verder toegelicht.” ENERGIELEVERANCIER Hoe de toekomst er voor Royal Kaak uitziet? Paul heeft wel een idee: “Wij zijn natuurlijk een specialist die weet hoe je bijvoorbeeld de beste broden, broodjes en pizza’s maakt en we maken de meest geavanceerde systemen om die producten te produceren. Wij kunnen de mooiste ovens ontwikkelen, maar als er geen energiebron is om die systemen aan te verwarmen, zijn wij nergens. Ons R&D-team kijkt dus naar hoe we om kunnen gaan met duurzame energiebronnen en hoe wij als Royal Kaak wellicht ook een adviserende rol als ‘energieleverancier’ op ons kunnen nemen. Hoe kun je bijvoorbeeld de energie die je te veel opwekt op een goede manier bufferen om op een later moment te gebruiken? Het moet ook mogelijk zijn om met zonnecollectoren thermische olie op te warmen, zodat je dit met ons hybride of thermo-olie systeem zou kunnen inzetten om de oven te verwarmen. ” SMART BAKING Al met al staat duurzaamheid hoog op de agenda bij Royal Kaak. “We hebben binnen Royal Kaak dezelfde visie en dat is onze klanten toekomstbestendig maken door ze zo duurzaam mogelijk te laten produceren. Smart Baking is daar een belangrijk onderdeel van. We zien dat er door afnemers steeds hogere eisen worden gesteld als het gaat om duurzaamheid, dus moeten wij daar in mee. Wij gaan onze klanten op dat gebied dus zeker verder ontzorgen. Binnenkort gaan we daar meer over vertellen”, aldus Paul tot slot. Meer informatie: Royal Kaak Tel. +31 (0)315 339 111 www.kaak.com Hybride oven in opbouw

26 JAAR 1997 - 2023 BAKKERSVAK 5, 6 & 7 MAART 2023 STANDNUMMER C130 it’s YES! Met Dawn bakt u met het grootste gemak trendy vegan en glutenvrije creaties Dawn is uw partner voor banketmixen, fruitvullingen, afdekgelei’s, fondants, icings, frostings, compounds en aroma’s. En ja, die zijn ook nog eens vegan! Zo maakt u van uw klassiekers eenvoudig een variant waarmee u nieuwe klanten kunt bereiken. Bekijk uw vegan mogelijkheden op www.dawnfoods.com BEZOEK ONS op bakkersvak! V a k t i j d s c h r i f t v o o r d e t o t a l e b a k k e r s b r a n c h e | J a n u a r i 2 0 0 0 | 1 e j a a r g a n g n o . 1 | P r i j s € 1 0 , 5 0 nbt magazine SPECIAL BAKKERIJ-INRICHTING NBT Magazine is tijdens Bakkersvak aanwezig en wij zijn te bezoeken in stand H102. Wilt u uw verhaal een keer vertellen in onze rubriek ‘De Retro’? Kom dan zeker even langs op 5, 6 of 7 maart of scan deze QR-code.

NBT MAGAZINE NR 1 2023 19 BAKKERSVAK HEUFT is specialist op thermische olieovens en is een voorloper op het gebied van energiebesparing en het reduceren van CO2-uitstoot. HEUFT ovens worden verwarmd met een aparte ketel en deze kan dus nu ook uitgevoerd worden in hybride vorm. Met deze hybride ketel van HEUFT kan er op ieder moment geswitcht worden van energiebron. Wekt u als bakker overdag veel elektriciteit op met zonnepanelen? Dan is het rendabel om overdag voor de elektrische ketel te kiezen. Is ’s nachts het gas goedkoper? Dan is er gemakkelijk over te schakelen op gas. Het maakt niet uit met welke energiebron de thermische olie verwarmd wordt: dit kan ook met biogas, stookolie of andere nieuwe energiebronnen zoals waterstof. Afhankelijk van de grootte van de ketel kan deze één of meerdere HEUFT ovens verwarmen. De omschakeling naar een andere energiebron wordt door dit systeem toekomstmatig een economisch verantwoorde investering. EVERBAKE GROUP PRESENTEERT ONDER MEER HYBRIDE INNOVATIE VAN HEUFT OP BAKKERSVAK EVERBAKE GROUP ZAL TIJDENS BAKKERSVAK PRESENT ZIJN MET EEN DEEL VAN HAAR AANBOD EN U VINDT HEN IN STAND G109 TEGENOVER HET NEDERLANDS PATISSERIE TEAM. EVERBAKE LAAT DEZE EDITIE ZIEN HOE ZIJ MET EEN RECENT GEÏNTRODUCEERDE INNOVATIE VAN HEUFT EEN OPLOSSING HEEFT VOOR DE BAKKERS DIE ZOWEL ELEKTRICITEIT ALS GAS OF ANDERE ENERGIEBRON WILLEN GEBRUIKEN VOOR HET VERWARMEN VAN HUN OVENS. ZELA & CREARE Verder toont EverBake, producent van ZELA invetmachines en de CREARE frituurlijnen, de nieuwste ZELA machine. De CREARE frituurlijnen worden gepresenteerd met nieuwe warmte-elementen en door de goede isolatie van de bak blijft deze makkelijk op temperatuur. Voor het bijvullen van olie is er een nieuw systeem ontwikkeld die EverBake op haar CREARE lijn zal tonen. Tevens heeft EverBake voor appelbeignets speciale manden ontwikkeld. Deze extra etage kun je plaatsen in de ‘normale’ oliebollen mand zodat je een dubbele capaciteit krijgt maar ook een beter bakresultaat. Tot slot heeft EverBake in combinatie met haar Bakeware een nieuwe coating ontwikkeld waarbij invetten in bijna alle gevallen niet meer nodig is. Al deze innovaties kunt u dus bewonderen op de stand van EverBake tijdens Bakkersvak. Meer informatie: EverBake Group www.everbake.com Tel. +31(0)88 7300000 Bakkersvak-stand: G109

NBT MAGAZINE NR 1 2023 20 OPLEIDING Het personeelstekort in de bakkersbranche is niet iets wat snel opgelost is, maar bij ROC Nijmegen doen ze er alles aan om toekomstige bakkers klaar te stomen voor het werken in de bakkerij. Dat doen zij door veel praktijklessen te geven en studenten maatwerk te bieden als het gaat om hun opleiding. “We werken hier met een klein team en iedereen is bij ons welkom. We proberen onze studenten op een voor hen zo goed mogelijke manier te begeleiden en ze genieten veel vrijheid hier – natuurlijk binnen bepaalde kaders – om hun passie voor het vak te ontwikkelen. Je moet kiezen wat bij je past en ons opleidingsprogramma sluit daarop aan.” ‘WAT WIL JIJ’? Dat opleidingsprogramma bestaat uit diverse richtingen waaruit studenten kunnen kiezen, zoals uitvoerend (banket)bakker, zelfstandig bakker of bijvoorbeeld leidinggevend bakker. “Uitgaande van de voorkeuren van onze studenten kiezen zij een richting die hen het beste past en wij hebben een programma dat bestaat uit vooral praktijklessen en diverse stages. Zo zien ze diverse bedrijven van binnen en leren dus ook volgens verschillende werkwijzen werken. Maar de vraag ‘wat wil jij?’ staat altijd centraal.” AANTREKKELIJKER WORDEN Welke uitdagingen zijn er voor opleiders zoals ROC op dit moment vooral? “Er is geen ontkomen meer aan voor ons maar ook voor de branche: we moeten meer doen om aantrekkelijker te worden en te blijven voor nieuwe studenten. We leiden nog steeds veel mensen op, maar ze behouden BAKKERIJ-OPLEIDING ROC NIJMEGEN BIEDT MAATWERK VOOR STUDENTEN ONS LAND KENT INMIDDELS VELE BAKKERSOPLEIDINGEN. IN HET HELE LAND WORDEN JONGENS, MEISJES, MANNEN EN VROUWEN OPGELEID TOT (BANKET)BAKKERS EN DAT DOET IEDERE OPLEIDING OP HUN EIGEN MANIER. ROC NIJMEGEN STAAT HOOG AANGESCHREVEN ALS BAKKERSOPLEIDING EN BIEDT NAAST BOL- EN BBL-OPLEIDINGEN TEGENWOORDIG OOK CURSUSSEN OM BIJVOORBEELD ZIJ-INSTROMERS DE FIJNE KNEEPJES VAN HET VAK NOG MEER EIGEN TE MAKEN. JERRY ARTS IS EEN VAN DE DOCENTEN VAN DE BAKKERIJOPLEIDING EN AL TWINTIG JAAR VERBONDEN AAN HET ROC IN NIJMEGEN. HIJ VERTELT ONS OVER DE WERKWIJZE DIE ZIJ HANTEREN EN BESPREEKT MET ONS DE UITDAGINGEN WAAR EEN BAKKERIJOPLEIDING VOOR STAAT. voor het bakkersvak blijkt in de praktijk moeilijk. Dat kan allerlei oorzaken hebben, maar ik merk dat bakkers zelf ook steeds meer doen om aantrekkelijker te worden voor werknemers, zoals werktijden die meer uit de nacht gaan. Onze studenten weten allemaal dat vroeg opstaan erbij hoort, maar eenmaal in de praktijk ervaren ze wat het echt inhoudt.” TOEKOMSTPERSPECTIEF Jerry merkt dat de laatste jaren meer meiden interesse tonen in het bakkersvak. “Dat kan mede komen door social media, Heel Holland Bakt en 24Kitchen vermoed ik, maar dat geeft een geromantiseerd beeld van wat het vak daadwerkelijk inhoudt. Dat kan ook een reden zijn dat we toch redelijk veel uitstroom zien nadat onze studenten in de praktijk gaan werken. Daarom zeg ik ook dat we samen met de branche ervoor moeten zorgen dat we het vak aantrekkelijk maken en houden voor de nieuwe generatie. Er speelt natuurlijk ook veel op dit moment en wat betreft het toekomstperspectief worden er ook zeker vragen gesteld door ouders. De studenten zelf zijn niet zo bezig en ze vinden nog steeds redelijk eenvoudig stageplekken. De vraag naar goed gekwalificeerd personeel is gewoon nog steeds groot en dat zie ik op korte termijn ook niet verdwijnen. Wij doen er alles aan om te voldoen aan de vraag door onze studenten zo goed mogelijk op te leiden en voor te bereiden op een carrière in de bakkerij. Dat geldt voor jonge studenten, maar ook voor zij-instromers, die we middels cursussen en Praktijk Leer Routes helpen om een vervolgstap te zetten.” Meer informatie: ROC Nijmegen www.roc-nijmegen.nl

NBT MAGAZINE NR 1 2023 21 COVERSTORY KEMPF GMBH BAKEWARE & COATING NEEMT MEERDERHEIDSBELANG IN KEYBAKE DIT JAAR IS HET DERTIEN JAAR GELEDEN DAT LINDA TROISFONTAINE EN JOOP KORNELIS KEYBAKE OPRICHTTEN. MET VEREENDE KRACHTEN HEBBEN ZIJ KEYBAKE UIT ZIEN GROEIEN TOT EEN VOORAANSTAANDE PRODUCENT VAN KLANTSPECIFIEKE OPLOSSINGEN OP HET GEBIED VAN BROODKOPPELS EN ANDERE BAKKERIJGEREEDSCHAPPEN ZOALS KARREN, PLATEN EN DERGELIJKE. INMIDDELS HEEFT KEYBAKE EEN INDRUKWEKKEND PROJECTPORTFOLIO GEREALISEERD EN ONDERSTEUNT HET WERELDWIJD EEN GROOT AANTAL KLANTEN. DAARDOOR HEEFT KEYBAKE EEN GOEDE REPUTATIE OPGEBOUWD. ZO GOED ZELFS, DAT DE DUITSE PRODUCENT KEMPF GMBH BAKEWARE & COATING EEN MEERDERHEIDSBELANG HEEFT GENOMEN IN KEYBAKE. DAT HOUDT IN DAT LINDA HAAR AANDELEN VERKOCHT HEEFT EN JOOP DE HELFT VAN ZIJN AANDELEN. DIT ZORGT VOOR NIEUW ELAN, NIEUW KAPITAAL EN DE RUIMTE OM DE VERDERE GROEI TE REALISEREN EN DE CONTINUÏTEIT RICHTING DE TOEKOMST TE WAARBORGEN. WIJ SPREKEN MET LINDA EN JOOP OVER DEZE STAP EN WAT DIT BETEKENT VOOR HEN.

NBT MAGAZINE NR 1 2023 22 COVERSTORY Linda en Joop begonnen in 2010 na een carrière bij Capway samen een nieuw avontuur. “De keuze om ons te specialiseren in hoogwaardige bakvormen was een logische, aangezien Joop daar helemaal in thuis was. Ik richtte mij volledig op internationale sales”, aldus Linda. “Toen we in 2009 de beslissing hadden genomen om zelf als bakeware producent aan de slag te gaan, kwamen we al snel in contact met Kempf dat als familiebedrijf ook actief is in de productie van bakvormen, maar dan volgens een andere strategie. Zij hebben een gestandaardiseerd assortiment, waar wij veel meer gericht zijn op maatwerk en op projectbasis werken. Maar samen hebben we dus in onze opstartfase in Duitsland een productielocatie geopend. Daar werden verscheidene producten van ons en van Kempf geproduceerd. We hebben op deze manier twee jaar samengewerkt, totdat we in goed overleg besloten hadden dat beide bedrijven alles in eigen beheer en op een eigen locatie zouden produceren. Kempf in Duitsland en KeyBAKE in Nederland. We zijn toen hier in Dronten verder gegaan, waar we nog steeds gevestigd zijn.” EERSTE REACTIES Guido Kempf reageerde al eerder op de overname: “We zijn erg verheugd om de kennis en kracht van Kempf en KeyBAKE te combineren. Het resultaat is de optimalisatie van twee toonaangevende bedrijven en de mogelijkheid om bakvormen en coatings van hoge kwaliteit te leveren in heel Europa en daarbuiten.” Joop zei ook in die verklaring: “Ik ben blij dat we met Kempf een partner hebben gevonden met hetzelfde DNA, een

NBT MAGAZINE NR 1 2023 23 speelt KeyBAKE een belangrijke onderscheidene rol wat uiteindelijk leidt tot kostenbesparing en een optimaal eindproduct voor de bakker. Het product en de optimale handling worden steeds meer leidend. Door onze expertise, onze oplossingen en het meedenken zijn wij de ‘preferred supplier’ van veel vooraanstaande partijen.” OVERNAME Zo hebben Linda en Joop met KeyBAKE naam gemaakt in de wereld van bakkerijgereedschappen en dat valt op. Linda: “We hebben altijd goed contact gehouden met Guido Kempf en een plezierige samenwerking behouden. Aangezien wij binnen KeyBAKE geen opvolging hadden, hadden wij als onderhuidse missie om potentiële overnamekandidaten serieus te nemen. In een gesprek met Guido Kempf bleek deze grote interesse in KeyBAKE te hebben en bleek dat ook de strategieën van beide bedrijven naadloos op elkaar aansloten. De cultuur en structuur binnen de twee bedrijven vertonen vele overeenkomsten waarbij de productrange juist complementair is. Door deze factoren was voor ons Kempf de aangewezen partij voor een overname. De interesse kwam dus op een juist moment en wij zijn daar nader op ingegaan, want Kempf is echt een hele grote naam en we zagen de meerwaarde van een overname wel. Ik heb toen besloten dat dit voor mij het juiste moment was om mijn aandelen van de hand te doen, waar Joop de helft van zijn aandelen heeft verkocht. Voor ons gevoel hebben we met Kempf de juiste partij gevonden om de volgende stappen in de verdere groei van KeyBAKE te zetten.” INVESTEREN Die volgende stappen houden onder meer forse investeringen in voor de Nederlandse productielocatie. Joop: “Inmiddels hebben wij een grotere locatie in Dronten gerealiseerd om onze verschillende activiteiten te faciliteren en de groei aan te kunnen. Vanaf mei zullen wij een nieuw onderkomen betrekken. Alles wordt groter, beter en we gaan verder met automatiseren. Ons productassortiment wordt verder uitgebreid en we hebben natuurlijk nu ook de beschikking over het productaanbod van Kempf, waardoor we alle bakkers kunnen voorzien van de juiste bakeware binnen hun productieproces.” JUISTE STAP Al met al mag je dus spreken van een geweldige stap voor KeyBAKE en voor Joop en Linda. Linda: “Dit is volgens mij het juiste moment om deze stap te zetten. Ik kijk er naar uit om weer een nieuwe uitdaging aan te gaan en ben mij aan het oriënteren. We hebben hier doelbewust naartoe gewerkt en je weet dat het een keer komt omdat je geen opvolging hebt.” “Ik kijk er puur zakelijk naar en dan kan ik niet anders dan concluderen dat dit de juiste stap op het goede moment is”, zo geeft Joop zijn visie op de zaak. “Met Kempf hebben we een kapitaalkrachtige eigenaar gekregen die fors investeert in onze faciliteiten waardoor we de continuïteit van ons bedrijf voor nu en in de toekomst gewaarborgd hebben. Nu zal een fase van overgang plaatsvinden waarbij een nieuw logo een feit is, maar verder gaat er niet zo heel veel veranderen. Linda en ik zijn ook gewoon samen aanwezig op Bakkersvak om bakkers te woord te staan en ze te vertellen over alle mogelijkheden die we ze kunnen bieden. We zijn nu echt voor iedere bakker het aanspreekpunt voor vragen over hun bakeware.” Meer informatie: KeyBAKE | tel. +31 (0) 321 841 214 www.keybake.com | Bakkersvak-stand: F114 betrouwbaar familiebedrijf, met dezelfde strategie, om onze groei voort te zetten en de toekomst voor KeyBAKE Bakeware and Coatings veilig te stellen. We kunnen onze klanten nu een breder assortiment aan bakvormen, coatings en service bieden.” Linda liet destijds weten: “Ik ben erg trots om te zien dat ons bedrijf in de nationale en internationale bakkerijwereld een goede reputatie heeft opgebouwd op het gebied van klantgerichtheid, technische oplossingen en professionele ondersteuning. Met deze combinatie is KeyBAKE klaar voor de toekomst en kunnen we met een zeer uitgebreid assortiment, dé partner zijn voor alle nationale en internationale klanten.” ADVISERENDE ROL De contacten tussen beide bedrijven zijn er dus al veel langer, maar KeyBAKE en Kempf richtten zich de afgelopen jaren beiden op hun eigen activiteiten en beiden met succes. Kempf is inmiddels een zeer grote naam in Duitsland en ver daarbuiten en KeyBAKE is voor veel grote bakkerijlijnproducenten en turnkey suppliers de vaste partner als het gaat om implementatie van bakeware en heeft daarnaast ook haar eigen wereldwijde directe afnemers. “Wij onderscheiden ons door ons ontwerp en bieden klantspecifieke maatoplossingen”, vertelt Joop. “Tien jaar geleden was bakeware echt nog een ondergeschoven kindje, maar daar is gaandeweg meer en meer verandering in gekomen. Er is meer bewustwording dat je in het hele proces rekening moet houden met bijvoorbeeld koppels. Dat hebben wij mede gerealiseerd door onze meerwaarde aan te tonen. We worden inmiddels dan ook echt geïntegreerd in het project en hebben een adviserende rol om zo efficient mogelijk te produceren.” PRODUCT LEIDEND “Als wij in het voortraject al betrokken worden in het project, resulteert dit veelvuldig tot capaciteitverhoging en kostenverlaging”, vult Linda aan. “In het verleden werden we vaak later in het proces benaderd en dan moesten we passen en meten om de koppels, bakplaten en bakvormen optimaal door de lijn te laten lopen. Als we vooraf mee mogen denken, kunnen wij het ontwerp van de bakplaten of broodkoppels in een vroeg stadium afstemmen op de vraag van de klant en het bakkerijlijnconcept. In de praktijk leidt dit tot een betere positie van de leverancier van een bakkerijlijn tijdens het offertetraject, een goede coördinatie tijdens de productie van de bakkerijlijn en de bakkerijgereedschappen, wat uiteindelijk veel storing in de bakkerij voorkomt. Hierin

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4