NBT nr1 2024 Online

10 NBT MAGAZINE NR 1 2024 INTERVIEW Eva heeft altijd al een liefde gehad voor voedsel en is een gedreven marketeer. Na jaren ervaring binnen de financiële dienstverlening is ze gaan werken bij een grote bakkerijorganisatie. Daar kwam ze tot de conclusie dat het er veel meer om moest gaan wat een bakkerij maakt en op welke manier, om goed in de behoefte van consumenten te blijven voorzien. “Dan komt innovatie om de hoek kijken, veel meer dan traditionele marketing. Bovendien werd de zogenaamde commerciële ‘koek’ ook nauwelijks groter door consolidatie in de markt en een stabiele vraag. Ik zag zoveel kansen, maar kwam er steeds meer achter dat er een ander soort samenwerking nodig was binnen de keten om innovatie handen en voeten te geven.” Ze richtte daarom Incubaker op, een innovatiebureau voor de bakkerijsector, om als onafhankelijke partij vrij door de keten heen te bewegen en meer impact te maken. Duurzaamheid: een breed begrip “Duurzaamheid loopt als een rode draad door ons werk. Het woord duurzaamheid kent inmiddels vele definities en wat duurzaam is, is voor iedereen verschillend. Voor mij heeft het twee betekenissen. Het gaat enerzijds over inspelen op de vraag van de consument en de wereld waarin we leven, en anderzijds gaat het over rentabiliteit. Ondernemers moeten op korte of langere termijn geld kunnen verdienen aan innovatie. Dat aspect van duurzaamheid moeten we niet vergeten, anders heeft het geen bestaansrecht”, weet Eva. “Duurzaamheid gaat niet alleen over de bloemetjes en de bijtjes, het gaat ook over de toekomstbestendigheid van je bedrijf.” ‘OM ECHT IMPACT TE MAKEN, MOET JE KETENBREED SAMENWERKEN’ Wat een bedrijf precies nodig heeft om te verduurzamen, is even breed als het begrip zelf. Eva legt uit: “Er zijn allerlei grote maatschappelijke ontwikkelingen die de sector raken, zoals de aanvoer van graan, de energietransitie, personeelstekorten of het verspillingsvraagstuk. Afhankelijk van de uitdaging waar een bedrijf voor staat en wat het wil bereiken, kijken we samen wat er nodig is en welke partijen we samen moeten brengen. Evenals de vraagstukken lopen ook de oplossingen van Incubaker zeer uiteen: soms kijken we opnieuw naar het businessmodel. Het kan zijn dat daarvoor een nieuw bedrijf opgezet wordt naast de bestaande bedrijfsvoering om innovatie meer kans te geven. Een andere keer gaat het om een product- of communicatieconcept. Projecten gaan over verschillende onderwerpen, zoals: korte ketens, transparantie, verspilling, lokale teelt en ambacht 2.0. De vraag blijft altijd hetzelfde: Hoe kan het ‘duurzamer’ voor een organisatie – volgens onze definitie van duurzaamheid. Dus op een economisch verantwoorde manier. “We redeneren altijd vanuit de consument, brengen veel creativiteit in en kijken met een commerciële bril naar een vraagstuk. Deze drie aspecten zijn cruciaal voor succesvolle innovatie.” ‘Niet op elkaar wachten’ Kleine bedrijven hoeven niet in hun eentje de energiecrisis op te lossen, benadrukt Eva. Maar roepen dat bepaalde vraagstukken te groot zijn om als ondernemer je eigen verantwoordelijkheid te pakken, vindt ze evenmin van deze tijd. “We kunnen niet meer op elkaar wachten om te gaan verduurzamen. Elke kleine stap is zinvol en elk bedrijf kan er een maken op weg naar een duurzamere toekomst. Wat dat betreft kunnen we veel van andere foodsectoren leren”, vervolgt Eva. “Het begint met meer betrokkenheid bij wat er terug in de keten gebeurt. Neem als voorbeeld graan. Als bakkers meer weten over hun belangrijkste grondstof, zoals hoe het verbouwd wordt of hoe warm het wordt gemalen, kunnen ze veel beter sturen op een gewenst eindproduct. Als de bakker vervolgens weet wat voor hem wel of niet werkt, kan hij Eva Jansen, oprichter van Incubaker | Innovatieburo voor de Bakkerijsector, helpt bedrijven in de bakkerijketen – zoals boeren, molenaars en bakkers – om hun ondernemingen te verduurzamen door middel van innovatie. NBT Magazine ging met Eva in gesprek over de toekomst van ketenspelers: hoe kan de bakkerijwereld verduurzamen? “Afhankelijk van het bedrijf en wat het wil bereiken, kijken we samen wat er nodig is en welke partijen we samen moeten brengen om doelen te realiseren.” Incubaker is mede-initiatiefnemer en doet strategie en projectbegeleiding voor Het Graanschap

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4