NBT nr1 2024 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2024 11 richting zijn toeleveranciers meer regie pakken door aan te geven wat hij nodig heeft om waarde te creëren voor zijn klanten. Want één ding is zeker: de waarde van ons brood moet omhoog. Zolang we iedere dag nog 400.000 broden per dag weggooien in Nederland, is onze waardering voor brood te laag. Ik kijk weleens jaloers naar de wereld van wijn of koffie. Iedereen kent wel een druivenras of een koffieboon en iedereen begrijpt dat een wijn van dezelfde druif uit dezelfde wijngaard ieder jaar iets anders smaakt. Betrokkenheid bij een product maakt dat we er meer waardering voor hebben. Daarin is de sector zelfs als eerst aan zet, dan volgt de consument vanzelf.” Eva werkt aan projecten waar ze ketenspelers in de bakkerijsector mee inspireert: "Onlangs mochten we voor het Nederlands Bakkerij Centrum het online platform ‘Kop Boven Het Graanveld’ ontwikkelen, waarop koplopers verhaal doen over hun duurzame initiatieven. We willen hiermee de rest van de sector inspireren en laten zien dat ze ook stappen kunnen zetten door aan te haken bij bestaande initiatieven of door het gespek met ze aan te gaan.” WE MOETEN ALS BRANCHE MEER BETROKKEN ZIJN BIJ WAT ER TERUG IN DE KETEN GEBEURT Consument van de toekomst “Consumenten worden zich steeds bewuster van de impact die voedsel heeft op hun gestel. En ze realiseren zich meer dan ooit dat hun voedselkeuze invloed kan hebben op de voedselindustrie en daarmee ons leefklimaat. Kijk naar wat er in de vleessector gebeurd is afgelopen jaren. Dat gaat zich in veel meer sectoren manifesteren. We gaan die ‘betere wereld’ in toenemende mate zien als een collectieve verantwoordelijkheid. Impact op gezondheid en het leefklimaat zal een steeds belangrijkere rol krijgen bij de koopmotivatie van consumenten. Zolang een product ook echt lekker is, zijn we steeds meer bereid om ook voor andere benefits te betalen. Bij supermarkten wordt in het groenteschap al jaren volop met Nederlandse vlaggetjes gezwaaid bij producten van eigen bodem. Die ontwikkeling zien we nu ook in toenemende mate bij brood. Het aanbod meel van Nederlands graan groeit en inmiddels is er ook biologisch graan van eigen bodem op grotere schaal verkrijgbaar, zoals bij Het Graanschap. Wel is het zo dat brood maken van Nederlands graan van alle ketenspelers vraagt om opnieuw te kijken naar hun rol en daar naar te ageren. Het meel heeft een ander karakter en gedraagt zich dus ageren, maar er is zoveel uit te halen. Als iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft, namelijk een voor de consument waardevol brood, is de potentie enorm.” Maatwerkoplossingen zijn nodig Eva vertelt tot slot: “Bij Incubaker hebben we de kennis en het netwerk binnen de bakkerijsector om bedrijven te helpen bij hun vraagstukken. Er zijn veel verschillende spelers en daar zijn maatwerkoplossingen voor nodig. Wij kunnen partijen verbinden met ketenspelers en andere stakeholders. Kortom: we stellen alles in het werk voor een broodwaardige toekomst.” Meer informatie: Incubaker | Innovatieburo voor de bakkerijsector Tel. +31 (0)6-12068378 | info@incubaker.nl | www.incubaker.nl Eva Jansen, oprichter van Incubaker

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4