NBT nr1 2024 Online

22 NBT MAGAZINE NR 1 2024 COVERSTORY: DIVARDY BAKERY SERVICES Voor de middelgrote bakkerij Automatisering is niet meer weg te denken uit de bakkerij. Alles moet slimmer en sneller, en het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden. Dat zijn allemaal redenen om meer met machines te gaan werken. Het is alleen niet voor iedere bakker weggelegd om meteen een volledige, automatische productielijn in de bakkerij te installeren. De verrijdbare depanners van Divardy zijn een geschikte oplossing waarmee bakkerijen effectief om kunnen gaan met de ruimte die ze hebben. Wanneer de depanner niet nodig is, bijvoorbeeld als de lijn gebruikt wordt voor banket, kan de depanner gemakkelijk losgekoppeld en opgeborgen worden. “We hebben ervoor gezorgd dat de machine zo min mogelijk aansluitingen heeft, zodat het (de)installeren zo gemakkelijk mogelijk is. Daarom werken de verrijdbare depanners niet met perslucht. Daarnaast moest de veiligheid uiteraard worden gegarandeerd, zonder gebruik te maken van een groot hekwerk, typisch voor vaste installaties.” De machines van Divardy zijn ook aan te sluiten op de machines van andere merken en leveranciers. “Dat is kosteneffectiever voor de klant, maar zeker ook duurzamer. Het zou zonde zijn als een bakker een machine die hij al heeft moet vervangen omdat het nieuwe lijndeel er niet op aansluit”, vindt hij. “Meedenken met de klant. Daar draait het om.” Ideale eerste automatiseringsstap Volgens David is een depanner een ideale eerste stap voor de automatisering van een bakkerij. “Het is een kosteneffectieve stap. Met een automatische depanner zorg je ervoor dat je koppels langer heel blijven. Die lopen normaliter veel schade op tijdens het met de hand lossen, leeggooien en terugzetten. Bovendien is het zwaar werk waar het personeel niet altijd op zit te wachten. Met een depanner erbij hoef je de koppels alleen nog maar in de kar te zetten en ze eruit te halen.” Door bakkerijen de kans te geven om stap voor stap te automatiseren, is Divardy een aantrekkelijke partner voor de groeiende bakker. Zodra het depannen geautomatiseerd is, kan de volgende automatiseringsslag worden gemaakt. “Automatische rackhandling is een mooie tweede stap”, stelt de oprichter voor. “Het vullen en legen van de koppelkarren is namelijk ook een zeer arbeidsintensieve stap in het productieproces.” Divardy en samenwerkingspartner Robotray Automation kunnen het werk verlichten. “Of misschien wil een klant een koeltraject aansluiten. Dit kan op een transportsysteem, maar het kan ook met vacuüm koeling. Dit gebeurt uiteraard wel vóór het depannen. We werken voor dergelijke systemen samen met Weber Cooling.” Op deze manier kan een bakker stap voor stap een lijn bouwen die authentiek brood bakt en waarmee de bakker het zware werk uitbesteed aan betrouwbare machines, terwijl de bakker zelf nog steeds een belangrijke schakel blijft in het proces. Problemen oplossen is een kunst De mensen van Divardy staan bekend als ware kunstenaars als het gaat om het oplossen van problemen. Volgens David komt dat vooral door de kennis en ervaring die Divardy in huis heeft. “Er kan altijd iets foutgaan. Daar ontkom je niet aan. Maar je hebt vakkennis nodig om het op te kunnen lossen. Bij Divardy hebben we die kennis volop. Wij maken hier alles zelf, van bestuurssystemen tot schakelkasten. En kunnen het allemaal samenbrengen in één geheel.” Dat is Vacuümkop

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4