NBT nr1 2024 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2024 33 Dankwoord Dit jubileum is een fantastische mijlpaal voor ons vaktijdschrift, maar zonder de branche was het natuurlijk niet gelukt. Team NBT Magazine wil de bakkerijbranche hartelijk bedanken voor 25 jaar aan vertrouwen, gastvrijheid en mooie verhalen. Bedankt dat jullie samen met ons in totaal 264 edities en ruim 6.500 pagina’s van NBT Magazine hebben gevuld met de mooiste reportages, de meest recente product-innovaties, en de interessantste interviews. Bedankt voor de afgelopen 25 jaar en op naar het volgende jubileum! Team NBT Magazine Waarom is branchevereniging NBT toentertijd opgericht? Wat was de hoofdoorzaak? Naar mijn mening is dit via de metaalunie aangedragen. Er was toen bij de bakkerijmachineleveranciers behoefte aan een groepsvorming voor een bakkerijbeurs. Hoe bent u in de bakkerijmachinesbranche terechtgekomen? Ik ben zelf afkomstig uit een bakkersfamilie. Mijn vader had een bakkerij en begon in 1971 begon een bakkerij- en grondstoffenfirma. In 1986 ben ik bij het familiebedrijf aan de slag gegaan. Samen met mijn broers heb ik de firma in 1992 overgenomen. Techniek trok mij echter meer, dus ik besloot om naast het grondstoffenbedrijf iets nieuws te beginnen. Ik startte een coatingfabriek in België voor de bakkerijmarkt, Everbake. Het bedrijf groeide vanwege onder andere overnames steeds verder. Welke belangrijke trends c.q. veranderingen heeft u in deze jaren zien ontwikkelen? De bakkerijsector is altijd in beweging met ontwikkelingen in de grondstoffen en automatisering in bakkerijen. We zien de laatste tijd schaalvergroting in de bakkerij en ook het consumentengedrag is anders aan het worden. Je ziet mede daardoor ook nog steeds speciaalzaken ontstaan. Op het gebied van machines zie je steeds meer automatisering in de ambachtelijke bakkerij. De energietransitie is op dit moment ook een hot item. Het kan een bakkerij een mooie besparing opleveren! Hoeveel belangrijker is automatisering geworden ten opzichte van 25 jaar geleden? Handjes waren vroeger makkelijker te vinden dan tegenwoordig! Industriële en ambachtelijke bakkers ervaren al lang problemen om vacatures ingevuld te krijgen waardoor automatisering niet uit kan blijven. 2019 In 2019 wordt verslag gedaan van een nieuwe warenwetbesluit voor meel en brood: voortaan moet er vermeld worden of het brood, wit, bruin, of volkoren is. Ook worden er eisen gesteld aan bijvoorbeeld de hoeveelheid maïsmeel in maïsbrood. Er wordt in deze editie verslag gedaan van een marketingrapport. Hierin staat dat er in 2019 maar liefst 5.313 bakkerijen en brood- en banketzaken geregistreerd waren. In 2004 waren dit er volgens Jan Verweij slechts 2.727. De bakkersbranche groeide in 2019. Wie weet wat er in de komende 25 jaar te wachten staat. PETER EVERSDIJK

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4