NBT Magazine nr4-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 4 2023 23 Samenwerking met Kaak Silos & Dosing Sonneveld zocht de samenwerking op met een partner die bekendstaat om het leveren van bakkerijoplossingen: Kaak Silos & Dosing. GertJan Bos, Managing Director bij Kaak Silos & Dosing, ook wel bekend als het voormalige Silowacht, zegt: “De samenwerking is ontstaan bij het ontwikkelen van de ultieme ‘turn-key’-oplossing voor de bakkerij. Daarbij combineren we het beste van twee werelden: FermenSon van Sonneveld en het automatisch doseersysteem van Kaak Silos & Dosing. De doseerinstallatie is een beproefd concept en configureren we specifiek op de bestaande of nieuwe automatisering van de klant.” Bos vervolgt: “Voor het automatisch doseren van grondstoffen is vanuit Kaak Silos & Dosing Smart Bakery ontwikkeld. Smart Bakery zorgt ervoor dat natte en droge grondstoffen op basis van de ingevoerde recepten in de juiste volgorde worden gedoseerd en gekneed. Ook registreert Smart Bakery het siloniveau, waardoor de toelevering vanuit grondstoffenleveranciers automatisch geregeld wordt. Smart Bakery is te koppelen met de gangbare ERP-systemen. Deze samenwerking met Sonneveld is een mooi voorbeeld van hoe wij als Kaak Silos & Dosing op een positieve manier willen bijdragen aan het vinden van oplossingen voor de bakkerijsector.” Klaar voor de toekomst Door het automatisch doseersysteem wordt de foutmarge in het proces kleiner. Het systeem weegt de grondstoffen automatisch af, waardoor je als bakker precies de benodigde hoeveelheid grondstoffen gebruikt en daarmee verspilling voorkomt. Ook door de lagere dosering is FermenSon duurzamer in gebruik. Bovendien zorgt het systeem voor minder afhankelijkheid van de beschikbaarheid van personeel. In het traject gaan bakkerij, grondstoffenleverancier en machineleverancier langdurige samenwerkingen met elkaar aan om de installatie optimaal te laten aansluiten bij de wensen van de bakker én consument. Succes bij Jongerius Bakker Dat het automatisch doseersysteem werkt, ervaren ze elke dag bij Jongerius Bakker uit Zoetermeer. Wouter Hendriksen (chef broodbakker) en Willem-Jan Teeuw (productieleider) vertellen erover. Hendriksen: “In 2018 zijn we overgegaan op het automatisch doseersysteem, dat destijds in samenwerking met Silowacht en Sonneveld is ontwikkeld. FermenSon wordt in grote containers geleverd en is bij kamertemperatuur houdbaar. De computer stuurt de deegbunker aan en zorgt voor de juiste verhouding bloem, gist, water en FermenSon op basis van het geselecteerde recept. We wegen alleen nog zout af. Doordat FermenSon vloeibaar is, blijft er meer water in het brood zitten, waardoor het deeg smeuïger is en het brood malser.” Teeuw ervaart het gebruik positief: “Het gebruik van FermenSon in combinatie met het automatische doseringssysteem heeft veel voordelen: het bespaart tijd, er worden minder fouten gemaakt, het werkt schoner door het gesloten systeem, je hebt consistente eindproducten van een hoge kwaliteit, het is efficiënt én het systeem maakt het werk voor jouw personeel een stuk gemakkelijker.” Meer informatie: Sonneveld Group B.V. Tel. +31 (0)78 6442525 klantenservice@sonneveld.com www.sonneveld.com Gert-Jan Bos

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4