NBT nr 6-2022 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2022 41 we naar eigen inzicht verbouwd en vormgegeven. Dat had nogal wat voeten in aarde, maar op 1 september van dit jaar hebben we de deuren kunnen openen. Ik kan wel stellen dat Bennekom enthousiast is over Mekx Brood. Ik ken natuurlijk de mensen hier goed en ze zijn allemaal heel positief. Wat het voordeel van Bennekom ook is; er zijn hier veel versspecialisten. Mensen uit de regio en wijde omgeving komen hier winkelen, mede doordat het goed bereikbaar is en je kan gratis parkeren. Dat werkt allemaal mee”, zegt Joost. BEMOEDIGENDE START Als wij op bezoek zijn in de winkel in Bennekom, is Mekx Brood net zes weken open. “Heel kort om een waardeoordeel te geven, maar het voelt goed en de start is ook bemoedigend”, aldus Bas. “Zoals gezegd vullen Joost en ik elkaar echt aan, waar hij een ondernemer in hart en nieren is en ik mij kan richten op de bakkerij om de productie verder te optimaliseren. Het is een proces waar we in zitten, maar dat we door kunnen groeien is duidelijk.” “We moeten het eerst allemaal goed op de rit zetten, ook het assortiment perfectioneren waar nodig, en dan kunnen we kijken hoe we verder gaan. Het is zeker niet ons doel om tien winkels te openen, maar wie weet nog twee of drie erbij. Maar dat is echt toekomstmuziek en we moeten niet op de zaken vooruitlopen. Eerst onze winkel in Bennekom goed positioneren en zorgen dat we de juiste mensen op de juiste plekken hebben”, vult Joost aan. TOEKOMSTIGE GROEI “We hebben op dit moment ook nog maar een kleine groeicapaciteit in onze bakkerij in Doorwerth”, vertelt Bas. “We hebben her en der wat aanpassingen gedaan om onze capaciteit wat op te schroeven, maar voor een grotere groei is het niet toereikend. Dan worden we gedwongen na te denken over een verhuizing. Dan zul je andere keuzes maken, zeker met het oog op energieverbruik. Gelukkig hebben we beiden op dit moment nog langlopende contracten als het gaat om onze energieprijzen. Dat zorgt óók voor rust.” BELEVING In de nieuwe winkel van Mekx Brood is beleving een groot gegeven. Voor in de winkel staat een inschietoven waarin de heerlijke baguettes afgebakken worden in het weekend. “Onze baguettes worden in Doorwerth volgens de Franse manier geproduceerd, dus met een lang rijsproces en vervolgens als deegstukken naar de winkel in Bennekom gebracht. In de winkel kunnen de winkeldames de deegstukken insnijden en afbakken. Dat geeft beleving en zorgt voor een geweldige geur”, aldus Joost. Bas: “De mensen zien letterlijk dat er gebakken wordt in de winkel. Daar krijgen we goede reacties op. We hebben heel goed gekeken naar het assortiment en dat op basis van de kennis van Joost, maar ook zijn vader, en mij samengesteld. Naast het traditionele brood en ons dagelijkse assortiment in de winkels in Doorwerth en Bennekom, maken wij natuurlijk nog vele andere specialiteiten én ambachtelijke koekjes, cake en gebak. Wij zeggen altijd: ‘Brood moet je niet alleen eten, maar vooral beleven’.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4