NBT Magazine nr 6-2023 Online

NBT MAGAZINE NR 6 2023 40 RETRO ‘WE HOREN STEEDS DAT MENSEN DOLBLIJ ZIJN DAT ER EINDELIJK WEER EEN BAKKER IS’ Vertrouwen vanaf begin aanwezig Er werd een klap op gegeven. De verbouwing kon beginnen. “We zijn met zes enthousiaste en gedreven eigenaren, dus het vertrouwen in een succesvolle verbouwing was vanaf het begin aanwezig. Om kosten te besparen en duurzaamheid te bevorderen, besloten we om de winkelinrichting zelf te verzorgen. Met flink wat materialen, een timmerman en de handigheid van Melvin werden taken zoals vloeren leggen, schilderen en het aanschaffen van koelingen, diepvriezers en vitrines aangepakt. We kozen ervoor om veelal tweedehands materialen te gebruiken, wat ook bijdroeg aan een circulaire aanpak. Waar we kunnen, proberen we zoveel mogelijk circulair te werken. De zwarte uitstraling van de winkel werd omgetoverd tot een sfeervolle omgeving met lichte kleuren, In het Noord-Brabantse Grave opende De Bakkers Lamers 12 oktober haar derde winkel naast de al bestaande vestigingen in Oss en Heesch. In een mum van tijd veroverde de winkel de harten van de klanten. NBT Magazine sprak met Lizzy Lamers, die samen met Bart, Harm en Ilse aan het roer staat van het familiebedrijf dat door hun (schoon) ouders werd opgericht in 1974. Het toetreden van nog eens twee eigenaren (Dennie Verhagen en Melvin Snellen) tot het management was voor de familie het laatste zetje om de derde winkel te openen. Na succesvolle jaren van de bakkerswinkels in Heesch en Oss, stond De Bakkers Lamers vijf jaar geleden voor een uitdaging: wat brengt de toekomst op het gebied van opvolging? Hoewel de toenmalige vier eigenaren wel kinderen hebben, hadden die nog geen plannen om het bedrijf over te nemen. Op dat moment kwamen Dennie Verhagen en Melvin Snellen, twee loyale medewerkers met ruim twintig jaar dienst bij de bakkerij, naar voren als potentiële opvolgers. “Na gesprekken en overwegingen waren ze vereerd en dolblij om de uitdaging aan te gaan”, vertelt Lizzy. “Vijf jaar geleden sloten ze zich aan bij het bedrijf en werden mede-eigenaren. De noodzaak om de bakkerijen in Oss en Heesch te centraliseren, vanwege capaciteitsproblemen, bracht het idee naar voren om een nieuwe bakkerij te bouwen. In 2019 werd dit werkelijkheid, met alles nu op één locatie gebakken. De winkel in Heesch omvat nu ruimte voor banketbakkerij, chocolaterie en ijsmakerij, terwijl brood en alle andere producten die uit de oven komen in het nieuwe pand worden gemaakt.” Met de nieuwe bakkerij operationeel en aanzienlijk meer capaciteit beschikbaar, begon De Bakkers Lamers te kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. Maar toen brak corona uit en hun zoektocht naar een nieuwe winkellocatie werd tijdelijk onderbroken. Toch bleven ze op zoek en een half jaar geleden deed zich de kans voor om een bakkerswinkel te openen in Grave. “Tom Schouten van het Centrum Management Grave benaderde ons, aangezien hij al bekend was met onze reputatie”, gaat Lizzy verder. “Hoewel Grave aanvankelijk niet op onze radar stond, werd al snel duidelijk dat het een strategisch aantrekkelijke locatie was, op slechts 20 tot 25 minuten rijden van de productieruimte. Het pand in Grave, dat al anderhalf jaar leegstond, bleek perfect te zijn en lag recht tegenover een Albert Heijn, naast een slagerij en kaaswinkel, en in de buurt van de Kruidvat en de Mitra. Het is de ideale bestemming voor mensen die al hun boodschappen op één plek willen doen. We zagen dit meteen en wisten eigenlijk gelijk al dat het ons zou lukken.”

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4