P
A K K R A C H T
N R
2 2 0 1 5
10
E-commerce mag dan snel groeiend zijn, de omzet
via deze vorm van handel is nog slechts vijf procent
van de totale omzet in de Retail sector. “Elke dag
zijn er nieuwe groeicijfers en ik lees niet elke dag
de krant. Maar dat er groei in de e-commerce zit,
is zeker”, stelt Rémi Vandichel. De breedte aan
producten die via e-commerce verkocht worden is
enorm: dat varieert van vliegtickets tot hoezen voor
autosturen en van sportkleding tot levensmiddelen.
Het is een relatief nieuwe ontwikkeling en dat biedt
ruimte voor pionierswerk. Innovaties buitelen over
elkaar heen, en op veel vlakken moet het wiel nog
worden uitgevonden.
De foodsector moet e-commerce nog onder de knie
krijgen, meent Rémi Vandichel. Dat komt omdat
de producten fragiel zijn en er gemakkelijk schade
optreedt tijdens het transport. Een hamer verzendt
een verstandige ondernemer niet in dezelfde ver-
pakking als een vaas. Datzelfde geldt voor blikken
tomaten die mee verpakte bananen kunnen pletten
of voor een vijf literflacon wasmiddel die tomaten
kan beschadigen. De gedachte dat hier schade
optreedt ligt voor de hand. Maar het vraagt wel om
goede logistieke- en verpakkingsoplossingen van
de retailer waarbij beide producten besteld zijn.
Koudeketen
Een andere uitdaging voor de foodsector vormt
het behoudt van de koudeketen in e-commerce.
Rémi Vandichel: “Als een product uit de cold
chain is, kan de retailer niet meer garanderen
dat het in perfecte staat bij de klant aankomt. Er
kunnen afwijkingen ontstaan als vis of vlees niet
langer diepgevroren zijn. Toch vraagt de klant wél
om een bevroren product bij aflevering. Anders
twijfelt hij meteen aan de kwaliteitsgarantie. Een
oplossing is gelegen in actieve of intelligente
E-commerce is snel groeiend en dat heeft ook
zijn weerslag op de web retail packaging. Rémi
Vandichel, junior manager kennisontwikkeling
en projecten, ziet e-commerce dan ook als een
belangrijk bestanddeel van zijn werk bij het
Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) in Gouda.
“Foodsector moet e-commerce
nog onder de knie krijgen”
I
N T E R V I E W