NBT nr1 2024 Online

NBT MAGAZINE NR 1 2024 17 Afvalreductie en -preventie Stefan, Jaco, Anouk en Moniek kregen van Royal Steensma een opdracht: maak een product waarin een van Royal Steensmas reststromen, amandelvellen, wordt verwaard. “Amandelvellen worden gebruikt als veevoeder, maar ze hebben gezondheidsvoordelen die mensen prima kunnen gebruiken, zoals een verbetering van de darmflora”, zegt Stefan. De groep ontwikkelde Ready2Bake, een glutenvrije, vezelrijke beslagmix voor cupcakes. “Het is een natte mix. De consument hoeft enkel de bakvorm te vullen en de cupcakes te bakken. Perfect voor bijvoorbeeld ouders die knoeivrij samen met hun kleine kinderen iets willen bakken”, aldus Jaco. “Veel reststromen uit de koekindustrie worden momenteel verwerkt tot veevoer”, weet Roy Swinkels. Hij ontwikkelde een concept om reststroom koek aantrekkelijk te maken voor de horeca. KRUUM maakt van deze reststroom cookie crumbles die te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld de presentatie van ijs en andere toetjes in restaurants. “Er is jaarrond een toestroom van deze resten koek. De koek is prima geschikt voor menselijke consumptie, dus het is eigenlijk zonde dat het wordt gebruikt als veevoer.” Zinvolle voedselinnovaties “Op verjaardagen is het niet leuk om een allergie te hebben. Iedereen krijgt een stukje van dezelfde taart, maar jij wordt overgeslagen”, zegt Tessa Vonk. Zij vindt dat er in de bakkerijwereld nog te weinig rekening wordt gehouden met dieetwensen en -restricties. Dit probleem wil ze oplossen met haar Pâtis sans, kleine plant-based gebakjes die vrij zijn van allergenen. De Pâtis sans op Tessas stand zijn gemaakt van glutenvrij meel, Britt Ruijgrok met Focus Bites Stefan en Jaco van het Ready2Bake-team Lieke Kouwenberg met MOODY Aran Bosma met FibreJoy plantaardige boter, suiker, appel, blauwe bes en vanille. Ze heeft ook drie andere smaken bedacht. Tessa wil de gebakjes introduceren binnen de retail. “Ze worden dan per vier stuks verpakt. Zo koopt men niet voor één persoon een apart gebakje. De Pâtis sans zijn voor iedereen.” Meer informatie: FibreJoy: Aranbosma@gmail.com Focus Bites: brittruijgrok@gmail.com MOODY: lieke_2002@live.nl Get Crackin’: Else99@live.nl KRUUM: r.swinkels@student.has.nl Pâtis sans: tessavonk@hotmail.com Green Morning: Sigrid33@hotmail.nl Ready2Bake: j.lobker@outlook.com anouk.v.s@hotmail.com movanassen@hotmail.com 540291773@has.nl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTAyNDU4