SPEC I AL
NBT
magazine
20
BAKKERSVAK 2015
Nieuwe Kalmeijer Variabele
Toevouw en Opmaakmachine
Stand D.1011: “Graag nodigen wij u uit om de
nieuwste ontwikkeling van Kalmeijer te komen zien”
“De afgelopen twintig jaar heeft de bak-
kerijsector niet stilgezeten”, zo start
Sander zijn monoloog. “Of deze veran-
deringen door de afnemers alleen komt is
maar de vraag. Natuurlijk zijn de huishou-
dens kleiner geworden, is de vraag naar
kleinere broden toegenomen en heeft
de verschuiving naar meergranenbroden
doorgezet. Ook is de consument kwaliteit
bewuster geworden. Maar ook de toeleve-
rancier heeft daarin meegewerkt om een
ander kooppatroon aan de consument te
geven. Deze veranderingen maken dat de
bakkerijmachines ook moeten veranderen.
Kalmeijer besteedt veel tijd en geld in het
onderzoek naar verbetering van de machi-
nes. Dat kunnen kleine veranderingen zijn
zoals een eenvoudiger bedieningspaneel
tot uitgebreide veranderingen zoals het
rijsautomaat zakje type Kalmolux. Feit is
dat veranderingen niet zomaar kunnen
worden doorgevoerd. Daar gaat veel tijd
en ‘deeg’ in zitten.”
KVTO
“Kalmeijer introduceert een nieuw ontwik-
kelde toevouw- en opmaakmachine: de
Kalmeijer variabele toevouw- en opmaak-
machine, type KVTO. Deze machine biedt
u nog meer voordelen en mogelijkheden
om uw ambachtelijke en authentieke uit-
straling te waarborgen en te verbeteren.
Vanaf 2014 zijn wij druk bezig geweest om
deze machine mondeling te introduceren
en te verkopen bij een eerste groep bak-
kers. Een selectie van deze groep zult u zien
op onze stand tijdens Bakkersvak. Het prin-
cipe van het deegopmaken is nog steeds
vanuit een puntvormig deegstuk. Immers
Kalmeijer is en blijft de fabrikant die de
door de consument gewilde ambachtelijke
en authentieke deegverwerking machinaal
rationaliseert en perfectioneert. Zo kan
je ook het beste de Kalmeijer manier van
deegverwerking omschrijven.”
“Waarom? Heel eenvoudig, alle mechani-
sche handelingen zijn een natuurgetrouwe
kopie van de handelingen die een bak-
ker met de hand doet. Kalmeijer machi-
nes zijn geen compromis tussen kwaliteit
en mechanisering. In de jaren zeventig
kwam Kalmeijer met het toevouwappa-
raat, type KTA. Onder de vele bakkers ook
wel bekent als de ‘Gouden Handjes’. Waar
voorheen de deegstukken na het uitwal-
sen handmatig werden toegevouwen kan
dit toevouwapparaat uitwalsen, toevou-
wen en opmaken. Tien jaar later, in het
jaar 1987 kwam Kalmeijer met een ontwik-
keling die drie handelingen, het uitwalsen,
toevouwen en opmaken, in één machine
samenbrengt. De Kalmeijer toevouw- en
opmaakmachine, type KTO.”
“Vorig jaar heeft Kalmeijer de toevouw-
en opmaakmachine geheel vernieuwd.
Echte vernieuwingen dus en niet slechts
door middel van het veranderen van
beplating. Kalmeijer kiest ervoor om de
machine echt substantieel te vernieuwen
zoals u van ons gewend bent. De naam is:
KVTO, de Kalmeijer Variabele Toevouw- en
Opmaakmachine. Het uitwals- en opmaak-
systeem hebben we nog verder verbeterd
en dit resulteert in een betere eindkwali-
teit. De deegpil kan nu zonder oprekken
in het blik gelegd worden, wat resulteert
in een recht brood. Ook de structuur kan
fijner zijn doordat er meer uitgewalst kan
worden. Maar ook juist minder fijn als u
dat zou willen.”
“Daarnaast heeft de machine de mogelijk-
heid om deegstukken van 700 gram tot
1400 gram toe te vouwen. Dat maakt de
machine variabel. Geen concessies meer
doen aan de kwaliteit van kleinere deeg-
gewichten, maar ook deze van een per-
fecte eindkwaliteit met de nieuwe KVTO.
Deze nieuwe machine biedt u de mogelijk-
heid om korte vloerbroden op te maken.
Ook vruchten- notenbrood, zoals kerststol-
len kan door middel van de nu standaard
‘nokken’ perfect uitgewalst worden. Naast
broodkwaliteit hebben we ook de kwali-
teit van werken aangepakt. Arbo technisch
gezien is de KVTO op diverse punten ster-
ker geworden; rechtop staan bij het weg-
leggen van de deegpillen en de machine is
stiller geworden. Er is al lawaai genoeg in
de bakkerij van kneedmachines of ovens.
Ook de maatvoering van de machine is
veranderd waardoor er meer ruimte ont-
staat rondom de deegverwerkingsinstalla-
tie. Alle bewegende delen zoals kettingen
en tandwielen zijn zo geconstrueerd dat
de deegstukken die opgemaakt worden
niet daarmee in aanraking kunnen komen.
Dit biedt optimale bedrijfszekerheid in het
productieproces. Het onderhoud is een-
voudiger geworden voor zowel u als onze
monteur. De bakker kan diverse onder-
delen makkelijk en snel zelf vervangen
mocht dat nodig zijn. Dit alles resulteert in
minder servicekosten en een snelle hervat-
ting van het productieproces. Al met al een
nieuwe machine die u de voorsprong geeft
op uw concurrent!”
“Graag nodigen wij u uit om de nieuwste
ontwikkeling van Kalmeijer te komen zien
tijdens Bakkersvak in Rosmalen. Of maak
een afspraak bij uw vertegenwoordiger
om u de machine in onze proefbakkerij te
laten demonstreren.”
Meer informatie:
Kalmeijer
Tel. + 31 (0)70 388 8950
www.kalmeijer.comBakkersvak 2015 is dit jaar voor de
Nederlandse bakkersbranche wederom
de enige vakbeurs en dus belooft het
tweedaagse evenement drukbezocht te
worden. Het aanbod is in ieder geval zeer
divers, zoals u in deze uitgave van NBT
Magazine kunt lezen. Kalmeijer maakt
haar opwachting ook tijdens Bakkersvak
en wij spraken alvast met Sander Bon over
hetgeen Kalmeijer onder de aandacht gaat
brengen.