NB T M
a g a z i n e
n r
2 2 0 1 7
20
B
i e r b r o o d
BrouwBrood is zeker anders dan een normaal brood. Een deel van
het meel in dit brood is vervangen door bierbostel; dit zijn de gra-
nen die al eens gebruikt zijn om (speciaal)bier van te maken. In het
bierbrouwproces worden granen verhit in water om de suikers uit de
granen in het water op te lossen, om dit later om te zetten met behulp
van gist in alcohol. De overgebleven granen worden na de verhitting
uit het water gefilterd, en krijgen de naam bierbostel.
KLEINE BROUWERIJEN
Grote brouwerijen verkopen hun bostel door aan tussenpersonen die
er veevoer van maken. Kleine brouwerijen produceren niet genoeg
bostel om het door te kunnen verkopen, maar zelfs bij een kleine
brouwerij wordt er makkelijk 1.000 kg bostel per week geproduceerd.
Het is natuurlijk zonde om dit weg te gooien, aangezien de granen
nog goed bruikbaar zijn, en omdat de suikers eruit gehaald zijn, is het
zelfs iets gezonder dan meel van normale granen. Het bevat relatief
minder suikers en meer vezels en eiwitten dan normaal meel.
DUURZAAM
BrouwBrood is ook duurzaam, omdat door bierbostel te gebruiken
nieuwe grondstoffen bespaard worden: er wordt namelijk voorko-
men dat bruikbare granen zomaar worden weggegooid. Hiermee zet
BrouwBrood een eerste stap naar een circulaire economie. Daarnaast
zijn de productie en transport CO
2
neutraal. BrouwBrood is een star-
tup die de twee ambachten van het bakken van brood en het brouwen
van bier samenbrengt.
COMMERCIEEL UITROLLEN
BrouwBrood is vorig jaar opgericht door vier studenten van de
Universiteit van Amsterdam. BrouwBrood werkt alleen samen met
lokale partijen, op dit moment nog alleen in Amsterdam. De bierbos-
HEINEKEN HAD VAN 18 TOT EN MET
21 MAART VOOR EVEN EEN EIGEN
BROODBAKKERIJ (DE HEINEKEN
BAKERY) WAAR HET LETTERLIJK STORM
LIEP. DE BRODEN DIE GEMAAKT WER-
DEN MET BEHULP VAN ZOGENAAMD
A-GIST GAF HET BROOD EEN BIJZON-
DERE SMAAK. DE HEINEKEN BAKERY
IS ONTSTAAN VANUIT HET IDEE OM
MEER AANDACHT TE GENEREREN
VOOR DIT BIJZONDERE INGREDIËNT,
DAT HEINEKEN ZIJN UNIEKE VERFRIS-
SENDE SMAAK GEEFT. MAAR ER ZIJN
VEEL MEER VAN DIT SOORT BIJZONDE-
RE INITIATIEVEN. BROUWBROOD – DAT
VORIG JAAR AL HET LEVENSLICHT ZAG
– IS DAAR EEN VOORBEELD VAN EN ZIJ
BIEDEN BRODEN MET BIERBOSTEL.
BROUWBROOD:
BRODEN MET BIERBOSTEL
A
d v e r t e n t i e
tel komt van brouwerij Oedipus en het brood wordt gebak-
ken door Hartog’s Volkoren. BrouwBrood is niet de eerste
die broden met bierbostel maakt, maar wel de eerste die dit
commercieel uitrolt.
Meer informatie:
BrouwBrood Amsterdam
www.brouwbrood.nl