Previous Page  20 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

a g a z i n e

n r

2 2 0 1 7

20

B

i e r b r o o d

BrouwBrood is zeker anders dan een normaal brood. Een deel van

het meel in dit brood is vervangen door bierbostel; dit zijn de gra-

nen die al eens gebruikt zijn om (speciaal)bier van te maken. In het

bierbrouwproces worden granen verhit in water om de suikers uit de

granen in het water op te lossen, om dit later om te zetten met behulp

van gist in alcohol. De overgebleven granen worden na de verhitting

uit het water gefilterd, en krijgen de naam bierbostel.

KLEINE BROUWERIJEN

Grote brouwerijen verkopen hun bostel door aan tussenpersonen die

er veevoer van maken. Kleine brouwerijen produceren niet genoeg

bostel om het door te kunnen verkopen, maar zelfs bij een kleine

brouwerij wordt er makkelijk 1.000 kg bostel per week geproduceerd.

Het is natuurlijk zonde om dit weg te gooien, aangezien de granen

nog goed bruikbaar zijn, en omdat de suikers eruit gehaald zijn, is het

zelfs iets gezonder dan meel van normale granen. Het bevat relatief

minder suikers en meer vezels en eiwitten dan normaal meel.

DUURZAAM

BrouwBrood is ook duurzaam, omdat door bierbostel te gebruiken

nieuwe grondstoffen bespaard worden: er wordt namelijk voorko-

men dat bruikbare granen zomaar worden weggegooid. Hiermee zet

BrouwBrood een eerste stap naar een circulaire economie. Daarnaast

zijn de productie en transport CO

2

neutraal. BrouwBrood is een star-

tup die de twee ambachten van het bakken van brood en het brouwen

van bier samenbrengt.

COMMERCIEEL UITROLLEN

BrouwBrood is vorig jaar opgericht door vier studenten van de

Universiteit van Amsterdam. BrouwBrood werkt alleen samen met

lokale partijen, op dit moment nog alleen in Amsterdam. De bierbos-

HEINEKEN HAD VAN 18 TOT EN MET

21 MAART VOOR EVEN EEN EIGEN

BROODBAKKERIJ (DE HEINEKEN

BAKERY) WAAR HET LETTERLIJK STORM

LIEP. DE BRODEN DIE GEMAAKT WER-

DEN MET BEHULP VAN ZOGENAAMD

A-GIST GAF HET BROOD EEN BIJZON-

DERE SMAAK. DE HEINEKEN BAKERY

IS ONTSTAAN VANUIT HET IDEE OM

MEER AANDACHT TE GENEREREN

VOOR DIT BIJZONDERE INGREDIËNT,

DAT HEINEKEN ZIJN UNIEKE VERFRIS-

SENDE SMAAK GEEFT. MAAR ER ZIJN

VEEL MEER VAN DIT SOORT BIJZONDE-

RE INITIATIEVEN. BROUWBROOD – DAT

VORIG JAAR AL HET LEVENSLICHT ZAG

– IS DAAR EEN VOORBEELD VAN EN ZIJ

BIEDEN BRODEN MET BIERBOSTEL.

BROUWBROOD:

BRODEN MET BIERBOSTEL

A

d v e r t e n t i e

tel komt van brouwerij Oedipus en het brood wordt gebak-

ken door Hartog’s Volkoren. BrouwBrood is niet de eerste

die broden met bierbostel maakt, maar wel de eerste die dit

commercieel uitrolt.

Meer informatie:

BrouwBrood Amsterdam

www.brouwbrood.nl