Previous Page  23 / 44 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 23 / 44 Next Page
Page Background

NB T M

a g a z i n e

n r

2 2 0 1 7

23

bezig, meer hobbymatig. Ik deed het naast mijn dagelijkse werkzaamheden,

want de schoorsteen moest ook gewoon roken. Vier jaar geleden kwam alles

echter in een stroomversnelling. Arjan Roodenrijs hoorde via via over mijn

‘project’ en was meteen enthousiast. Destijds stond de basis wel, maar moest er

nog heel wat geperfectioneerd worden. Toch wilde hij de oven kopen! Ik was

overdonderd, maar moest dus ook daadwerkelijk aan de slag om het zo snel

mogelijk af te krijgen. Vorig jaar februari was het zo ver en is de oven in gebruik

genomen.”

BALANCELOVEN

De reden voor Arjen Roodenrijs om de oven – zonder deze in werking gezien te

hebben – te kopen, was zijn ervaring met de Balanceloven. “De Balanceloven

was vroeger voor echte bakkers het summum”, zo is Frank stellig. “De geweldige

bakaard, het bakvolume en de hoge temperatuur die behaald werd waardoor de

kern snel werd verwarmd en de korst lekker knapperig, waren ongeëvenaarde

kenmerken. Toen Winkler-Den Boer failliet ging en de ovens dus niet meer

geproduceerd werden, gaf dat toch een leegte. Dat ik deze leegte nu zo veel

jaren later kan opvullen met de Moduceloven is geweldig.”

CAPACITEIT

Daarom heeft Frank dus ook alle onderscheidende kwaliteiten van de Balanceloven als basis genomen voor zijn

Moduceloven en de oven naar de moderne tijd getrokken. Dat wil zeggen dat de modulair opgebouwde oven

van alle gemakken is voorzien en klantspecifiek uit te voeren is. “De capaciteit is op dit moment nog tussen de

zeshonderd en twaalfhonderd broden per uur, maar dat wil ik uitbreiden naar 2400 per uur. Afhankelijk van de

capaciteit is de oven uitgevoerd met twaalf tot 32 bakdragers. Deze bakdragers zijn optimaal gestabiliseerd. Dit

wil zeggen dat bij het wijzigen van de transportrichting de bakdragers te allen tijde in horizontale positie voort-

bewegen. De bakdragers kunnen naar wens bijvoorbeeld voorzien worden van een stenen vloer voor het bak-

ken van vloerbrood. De Moduceloven is geschikt voor zowel busbrood, vloerbrood en bakplaten alsmede voor

banket. Een onderscheidend aspect van de Moduceloven is dat de temperatuur variabel in te stellen is voor het

bereiken van een perfecte bak curve.”

Zoals gezegd is de Moduceloven modulair opgebouwd en komt de oven in twee varianten: handmatig of auto-

matisch. “Het eerste component van de oven is de zogenaamde aandrijfmodule. Deze verzorgt het transport van

de bakdragers die de koppels dragen. Daarna plaatsen we de tussenmodules die de capaciteit van de oven bepa-

len en tot slot is er plaats voor de spanmodule, die ervoor zorgt dat de ketting gespannen blijft.”

COMPACT

Nog een voordeel van de Moduceloven: hij is zeer compact én makkelijk te plaatsen. “De oven

neemt weinig vierkante meters in beslag en daarnaast is het vooral bij kleine en middelgrote bak-

kers altijd een issue hoe een oven naar binnen te krijgen. Dat probleem hebben wij niet want de

modules passen gewoon door de deur als het moet. En dan heb je ook nog het voordeel dat de

oven mee kan groeien met het bedrijf, want als de capaciteit verruimd moet worden, plaatsen we

gewoon een extra module.”

Zelf gaat Frank nog regelmatig naar Meesterbakker Roodenrijs om naar ‘zijn kindje’ te kijken.

“Even aaien en kijken hoe hij bakt. Ik ben er bijna tien jaar mee bezig geweest en gewoon enorm

trots op het resultaat. De oven straalt zoveel rust uit en over alles is tot in de puntjes nagedacht.

De kettingen worden automatisch gesmeerd bijvoorbeeld. Nu ga ik de volgende bouwen. Die is

nog niet verkocht, maar ik ben niet bang dat hij lang blijft staan. Nu de eerste zo goed zijn werk

doet, wordt het ook voor mij makkelijker. Ik hoef alleen maar wat kleine dingen aan te passen naar

de wens van de volgende klant. We zoeken ook naar verbeteringen. Zo zijn we met Divardy een

samenwerking aangegaan om het transport waar nodig te automatiseren en een kleine depanner te

ontwerpen om in te spelen op de behoeften van de middelgrote bakkerijen.”

TROTS

Met de passie waarmee Frank spreekt over de Moduceloven merk je dat hij trots is en met recht. Zijn meesterwerk heeft ook in de bran-

che voor de nodige nieuwsgierigheid gezorgd. “We merken dat er wel wordt gesproken over de Moduceloven”, zo vertelt Esmeralda

Pieters, dochter van Frank en sinds kort verantwoordelijk voor de sales en marketing van de Moduceloven. “Het is dan ook zeker voor

bakkers die kwaliteit van het eindproduct hoog in het vaandel hebben staan de ideale oven. Daarbij neemt hij dus weinig ruimte in, is

hij onderhoudsvriendelijk – want daar heeft mijn vader als servicespecialist heel goed naar gekeken – en helemaal naar eigen wens aan

te passen. Het is niet voor niets dat het prototype van de Moduceloven zo snel verkocht is. Hij bakt gewoon heel mooi.” “Ik ken geen

andere oven die zo mooi bakt”, zo vult Frank aan. “Ik hoop hiermee bakkers met passie te kunnen voorzien van een oven die past bij

hun wensen.”

Meer informatie: F.P. Ovenbouw B.V.

Tel. +31 (0)78 616 9400,

www.moduceloven.nl