NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 5
24
S
P E C I A L
:
A
U T O M A T I S E R I N G
Rinc Europe staat bekend als specialist in het
ontwikkelen van industriële bakkerijmachines,
met de nadruk op automatische universeellij-
nen en lamineerlijnen. Met een internationale
blik weet Rinc Europe een groot aantal pres-
tigieuze projecten per jaar te realiseren. Het
meest recente project werd door Rinc Europe in
Frankrijk gerealiseerd, waar een vooraanstaande
pizzaproducent de beschikking kreeg over een
nieuw ontwikkelde pizzalijn. Wij spraken met
Ronald Rijkaart over dit project, waarvoor Rinc
Europe veel innovatieve oplossingen heeft ont-
wikkeld voor het invullen van de wensen van
de klant. “Doordat wij een kleine onderneming
zijn, zijn we in staat snel in te spelen op de
wensen van de klant. Dat heeft uiteindelijk ook
de doorslag gegeven voor dit project”, aldus
Ronald Rijkaart.
Rinc Europe
ontwikkelt innovatieve pizzalijn
De redactie van NBT Magazine bezoekt de produc-
tielocatie van Rinc Europe eind april, vlak voordat
de klant de pizzalijn komt testen met de producten.
Het is dan ook een drukke bedoening rondom de
lijn. Toch straalt Ronald vooral kalmte en zelfver-
zekerdheid uit. Vol trots vertelt hij ons over de piz-
zalijn. “De lijn is ontwikkeld voor het produceren
van geperste pizza’s door een zogenaamde hot
press. Het bijzondere aan dit systeem is dat de
lijn heel breed is, namelijk anderhalve meter. De
capaciteit van de productielijn is maar liefst 120
pizza per minuut. In samenwerking met WP Haton
hebben we de lijn kunnen realiseren. Zij verzorgen
het deeggedeelte van de lijn, waar wij de perslijn
hebben gebouwd, inclusief het systeem om het
eindproduct op een karton te plaatsen.”
Proces
“We doseren de deegballen op de band”, zo ver-
volgt Ronald. “Vervolgens indexeren we de lijn en
wordt de ronde deegbal door de pre-press in de
juiste vorm gedrukt. Daarna wordt het deeg door
de hot press geperst. Deze pers-unit is verwarmd
aan de onder- en bovenkant. Dat systeem is speci-
aal voor deze lijn ontwikkeld. Het deeg wordt aan
beide kanten gebakken, zodat de gistwerking aan
binnenkant blijft bestaan. Dat is het innovatieve
aan deze lijn. Na het persen van het deeg, wordt
het product voorzien van gaatjes, alvorens de pizza
naar het continusysteem wordt geleid. Daar wor-
den de pizza’s op een karton geplaats. Als controle
is er een rejecting systeem geïmplementeerd aan
het einde van de lijn, waardoor pizza’s die niet op
een karton zijn geplaatst of karton zonder pizza,
van de lijn worden gehaald om fouten te voorko-
men. Uiteindelijk wordt het product nog nagerezen
en krijgt het een topping, maar dat gebeurt op een
bestaande lijn.”
Out of the box
“Dit is voor ons een heel groot project. Er was dan
ook internationale concurrentie van andere partij-
en, maar wij zijn uiteindelijk de gelukkige. Hoe dat
komt? Ik denk dat het in ons voordeel is geweest
dat we een kleine onderneming zijn, waardoor we
nog de mogelijkheid hebben om flexibel te zijn.
We kunnen de machine aanpassen aan de wensen
van de klant. We bouwen oplossingen voor klanten
door 'out of the box' te denken. Door samen te
discussiëren over de mogelijkheden, kom je uit-
eindelijk tot het beste resultaat. De aanloop voor
dit project heeft ook meer dan een jaar geduurd.
Je moet korte communicatielijnen hebben, snel
kunnen schakelen en je moet vooral flexibel zijn.
Dat is ook één van de redenen dat we dit project
hebben mogen realiseren, buiten de hoge kwaliteit
die wij bieden.”