NB T M
A G A Z I N E
N R
3 2 0 1 5
28
S
P E C I A L
:
K
O E L E N
& V
R I E Z E N
Speciaal voor de realisering van de Green Box
heeft KOMA in eigen beheer een propaan/
CO2-cascadesysteem ontwikkeld. Het resultaat
van deze ontwikkeling is meer duurzaamheid
en een groenere manier van bakken, maar ook
een mooiere smaak met verlengde narijs en een
betere procesvoering door het scheiden van pro-
ductie en bakken. Het afbakken in de winkel is
een trend waar KOMA ook op inspeelt. “Brood
ruikt het lekkerst wanneer het net uit de oven
komt. De versbeleving bij de klant is dan het
grootst. Daarom wordt het steeds belangrijker om
het brood (af) te bakken waar de consument het
eet”, aldus KOMA
K-Control
Met de verschillende KOMA-systemen is het de
bakker mogelijk gemaakt om efficiënt te pro-
duceren en af te bakken wanneer hij of zij dat
wil. “Dat is zo dicht mogelijk bij de klant en zo
dicht mogelijk bij het eetmoment, maar wel met
behoud van de optimale kwaliteit. Door
snel in te koelen en goed te conditio-
neren in koude neemt de kwaliteit toe.
Met de nieuwste geavanceerde com-
puterbesturing KOMA-K Control is een
lange narijs en een goede planning van
het afbakken nauwkeurig. De befaamde
CDS remrijskast is daarmee nog verder
doorontwikkeld. De bakker die echt
bij de consument wil afbakken kan
niet meer zonder. De nieuwste KOMA
Fermentatie-cel heeft de optimale con-
dities voor het rijzen met desem.”
Trend
Een nieuwe trend is het afbakken van
gekoeld voorgebakken grootbrood.
De trendwatcher Hans Som geeft aan
dat de kwaliteit boven verwachting is.
Het traditioneel bakken wordt op deze
manier benaderd.
De voordelen zijn:
- Afbakken waar de consument het brood eet
- Direct beschikbaar en snijdbaar. De kern is na
afbakken immers nauwelijks 25 graden
- Gekoeld voorgebakken brood is minimaal één
week houdbaar.
Meer informatie:
KOMA Koeltechnische Industrie
Ton van Schaik en Wilfried Cox
Tel. + 31 (0)475 47 47 00
www.koma.comIn het kader van duurzaamheid nam KOMA
vorig jaar een voorsprong met de introductie van
de Green Box. De Green Box is een innovatie
door het gebruik van natuurlijke koudemidde-
len, waarmee het gebruik van schadelijke che-
mische koudemiddelen tot het verleden behoort.
Milieuvriendelijker dus en zodoende de bena-
ming ‘green’. Naast de Green Box heeft KOMA
een geheel nieuw besturingssysteem ontwikkeld
waardoor alle systemen gebruik maken van één
en dezelfde besturing.
KOMA
brengt gemak en duurzaamheid in de bakkerij